Quantcast
Kezdőlap Könyvajánló Alkoss szabadon – kreatív ötlettár kicsiknek és nagyoknak

Alkoss szabadon – kreatív ötlettár kicsiknek és nagyoknak

Spuriga Dóra

„Minden gyerek egy művész, a kérdés csak az, hogyan maradjon művész, ha már felnőtt.” Picasso idézetével kezdődik Kollár Bori legújabb könyve az Alkoss szabadon.

Ugorjunk vissza az időbe, egészen a gyerekkorunkig, amikor még nem léteztek kütyük, nem volt más választásunk, mint kint a szabadban játszani. Ehhez játék sem kellett, mivel elég volt a fáknak a levele, kérge, egy gally, egy patak, és máris készítettük a kis hajókat.. vagy kövekből építettünk egy újabb kis házat, amiben a babáinkat etettük, fektettük, öltözettük, vagy amikor a mezei virágokból fontunk magunknak koronát. A természet telis-tele van apró csodával!

A boldog gyerek mosolyog, koszos a ruhája, tele vannak a zsebei, vannak titkai, tudja használni a fantáziáját, mer cselekedni, tehát ALKOT. Mindegy, hogy mit. A szabad alkotás azt jelenti, hogy nincsenek mereven másolandó minták, csupán csak egy alapötlet, amit a gyermek saját ízlése szerint alakíthat.

Szabad alkotás, természetszeretet, környezetünk megóvása – ez Bori életének három fő mozgatórugója, amit az elmúlt 10 évben sikeresen használt a workshopjain, az írásaiban és az alkotóműhelyében a gyerekekkel, és úgy döntött, hogy egy könyvbe összefoglalja a legjobb ötleteket.

A könyv két részre bontható, az első részben Bori leírja a módszertant, és a technikákat, a második felében pedig 8 témában (pl. gyerekszoba, utazás, ünnepek, születésnap) mutat nekünk zseniális ötleteket, részletes leírással.

Az egyik kedvencünket mutatjuk be nektek:

Utazás – Zsebkavics

Ennek a játéknak a természetből gyűjtött kavicsok adják az alapját.

  • Keressünk 6db szép, lapos kavicsokat különböző méretben
  • Posca filcek segítségével dekoráljuk ki azokat

A kavicsokkal lehet akár társasjátékot játszani, de story-kockát is (aki ismeri a story cubeokat, annak nem kell bemutatni): a gyerekek húznak egy kavicsot, és a rajta lévő kép alapján elmesélnek egy történetet, ez hihetetlenül fejleszti az elméjüket, és nagyokat tud rajta szórakozni az egész család, pl. nyaralás alatt.

Mi egyébként elvittük magunkkal a köveket nyaralásra, ott kerestünk Geoládát, és a kidíszített köveket tettük bele a megtalált dobozba.

Összegezve, mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, aki vágyik arra, hogy a gyermekével tartalmas időt töltsön el, és közben -akár együtt is- alkossanak valami kreatívat és maradandót. A könyv gyönyörűen fotózott, és egy olyan darab, amit biztos, hogy hosszú évekig meg fogunk őrizni.

Ez is tetszeni fog