Quantcast
Kezdőlap Aktuális Anyatejjel a koronavírus ellen?

Anyatejjel a koronavírus ellen?

Kovács Móni

Az első gondolatom az volt, hogy „Hát persze! Miért is csak most jutott a szakemberek eszébe?!”, amikor megláttam a hollandok legújabb tudományos törekvését. Ők az elsők, akik önkéntes, koronavíruson átesett édesanyák anyatejeit gyűjtik össze deciliterenként, és ebből szeretnének előállítani a betegség megelőzéséhez használható szuperfegyvert.

Szoptathat a koronavírusos édesanya?

Ez talán az első kérdés, amire érdemes válaszolni, méghozzá egy hatalmas és egyértelmű IGEN-nel! Kísérletek bizonyították ugyanis, hogy az anyatejben található antitestek a koronavírus tüskéihez tapadva mintegy megbénítják azokat, képtelenné téve őket a szaporodásra. Az édesanyák anyatejében találtak ugyan koronavírust, de nem élő formában, tehát egy koronavírusos édesanya az anyatejen keresztül nem tudja átadni a fertőzést a kisbabájának, biztonsággal folytathatja a szoptatást. Ez már önmagában véve is felfoghatatlanul fantasztikus teljesítménye az emberi testnek.

7.500 vagy még több önkéntes édesanya

A nők nem fogják vissza magukat, amikor segítségnyújtásról van szó, ennek ékes bizonyítéka az a 7.500 édesanya, akik már regisztráltak a projekthez. Az egyetem előrejelzése szerint valószínűleg további édesanyák is örömmel csatlakoznának a kezdeményezéshez.

Már zöld lámpát is kapott a folyamat, és a napokban ténylegesen is megtörténhet a minták begyűjtése, amik hatékonyságát végre vizsgálni kezdheti az Amszterdami Egyetemi Kórház. A tervek szerint az anyatejből körte ízesítésű fagylaltot készítenének (ez végzett az első helyen a tesztelések folyamán) amelyet elsősorban azokba az idősotthonokba juttatnának el, ahol tömeges fertőzés várható. Preventív jelleggel, több héten át kapnának a gyengébb immunrendszerrel rendelkező emberek anyatejes fagylaltot. A szer hatékonyságát természetesen az alkalmazása után tudnák értékelni.

Hónapokkal később is véd

Az anyatej érdekessége, hogy a fertőzés után akár hat hónappal is megtalálhatók benne az antitestek, ami egészen elképesztő teljesítmény. Különösen kiemelkedő tulajdonság, hogy a lefagyasztott anyatejet felmelegítve az ellenanyag nem roncsolódik, tehát ugyanúgy felhasználható, mintha frissen kerülne fogyasztásra. Ez fontos tulajdonság, hiszen az anyatej nem adható ki emberi fogyasztásra előzetes pasztörizálás nélkül.

A vakcinákkal ellentétben nem szükséges a véráramba fecskendezni, hatását valószínűleg a nyálkahártyához tapadó antitesteknek köszönheti majd, amelyek helyben megakadályozzák a vírus továbbterjedését, elszaporodását.

Már többször bizonyított

Az anyatej igazi kincs, már többször is bizonyított. Tapasztalatból is tudjuk, hogy milyen hatékonysággal véd a fertőzések, vírusok ellen, illetve mennyire meggyorsítja a már folyamatban lévő betegségek lefolyását, és a babák, kisgyermekek felépülését. Számtalan kísérletet végeztek már a rák megelőzésére vagy gyógyítására irányuló hatásával kapcsolatosan is, miért ne próbálhatnánk meg a COVID-19 ellen is bevetni?

Nagyon drukkolunk a holland tudósoknak, orvosoknak és édesanyáknak, hogy ezzel az újabb kísérlettel is bebizonyítsák, hogy az anyatej milyen értékes nem csak a kisbabák, de a teljes társadalom számára.

 

Forrás:

https://www.the-scientist.com/news-opinion/breastmilk-harbors-antibodies-to-sars-cov-2-68162

https://www.world-today-news.com/the-netherlands-uses-breast-milk-from-7500-women-as-a-weapon-against-corona-medical-science-planet/

Ez is tetszeni fog