Quantcast
Kezdőlap Aktuális Befagyott a tó?! – Ne engedjük rá a gyerekeket!

Befagyott a tó?! – Ne engedjük rá a gyerekeket!

Kovács Móni

Pest megye legnagyobb tórendszerének közepén élni egyszerre szuper, és veszélyes. A körülöttünk lévő bányatavak olyanok, mint minden bányató: fürdésre csábítanak, de kiszámíthatatlanok, veszélyesek, és gyermekeink számára egyenesen életveszélyesek lehetnek. Aki azt gondolná, hogy elég nyáron aggódni, amikor mindenki csobbanna egyet suli után, annak érdemes az aggodalmak listájához hozzáadni a befagyott tavak okozta fenyegetést is.

Beszakadt a tó a gyerekek alatt Nagy-Britanniában

Világszerte hangos a sajtó a brit Solihull tóba fulladt gyerekek hírétől: egy 6, egy 8, egy 10 és egy 11 éves gyermek alatt szakadt be a vékony jég. A legfiatalabb gyermeket kórházba szállították, ő valószínűleg teljesen fel fog épülni, a többiek viszont szívrohamban az életüket vesztették. A gyerekek a tónál játszottak, mikor egyikük lába alatt beszakadt a jég. A három másik kisfiú a segítségére sietett, és ez okozta a vesztüket. A körülöttük lévők sajnos hiába kiabáltak nekik, hogy a jég nem biztonságos.

Itthon még messze van a biztonságos vastagságú jégpáncél

De sajnos nem kell külföldre menni a veszélyek miatt: Magyarországon például tavaly szakadt be a jég a Velencei tónál egy korcsolyázó alatt, aki szerencsére élve úszta meg a balesetet. De a mi településünkön is kellett már figyelmeztetni az iskola után a befagyott tó jegén „lógó” fiatalokat arra, hogy a jég igenis veszélyes. Azóta a polgárőrök bármikor riaszthatók, ha valaki lézengő gyerekeket lát a befagyott tavon, és garantáltan perceken belül meg is érkezik valaki, aki hazaküldi a fiatalokat.

Gyerekként senki nem gondolja végig, hogy a befagyott jég mennyire veszélyes lehet. Én már csak tudom: 8-9 éves koromban a bátyámmal motorral közlekedtünk a Holt-Tisza jegén – természetesen a szüleink tudta nélkül. Bele se merek gondolni, hogy mi történt volna, ha beszakad alattunk a jég.

Mondanom sem kell, tavaly már elbeszélgettem a fiammal arról, hogy nem menő vékony jégre rámenni még akkor sem, ha gyávának kiáltanak miatta. Inkább legyen gyáva, mint halott.

Előzzétek meg a bajt!

NAGYON fontos, hogy felhívjuk gyermekeink figyelmét a jeges vízfelszín rejtette veszélyekre. Tudniuk kell, hogy csak hosszú, tartós fagyok után szabad a jégre merészkedni, a jég csak akkor biztonságos, ha legalább 12-16 centiméter vastag, és a tavak szélén a jég vastagabb (a víz pedig sekélyebb). Soha ne menjenek egyedül korcsolyázni a tavakon kijelölt helyekre sem, és ha a hőmérséklet 0 fok, vagy esetleg már afölé emelkedett, meg se kíséreljenek a jégre lépni. Folyóvizek jegében pedig soha nem bízhatunk – teljességgel váratlanul vékonyodhatnak el akár egyik centiről a másikra.

Szülőként ne engedjük őket egyedül, felügyelet nélkül csúszkálni, korcsolyázni a jégen, és akkor is csak a kijelölt területet használhatják. HA pedig mégis megtörténik a baj, az is fontos, hogy megtanulják: nem rohanhatnak két lábon a beszakadt társuk megmentésére, mert végül mindannyian odaveszhetnek. Érdemes elolvasni a 24.hu témába vágó cikkét, ahol a gyerekekkel közösen megnézhetjük a videókat is.

Inkább válasszátok a jégpályát!

A befagyott természetes vizek megkérdőjelezhetetlen előnye, hogy nem kell fizetni értük. Mégis érdemesebb alkalomadtán befizetni a belépőt a jégpályára, hogy az egész család biztonságosan és nyugodtan élvezhesse az amúgy csodálatos kinti „csúszkálós” programokat.

Ez is tetszeni fog