Quantcast
Kezdőlap Aktuális Temu – avagy a kínaiak már a spájzban vannak

Temu – avagy a kínaiak már a spájzban vannak

Pöttyöslabda
temus rendelés

Amióta az AliExpress megszűnt vámmentesen létezni, felbukkant a Temu, és olyan simán vette át a helyét, hogy szinte meg sem éreztük a hiányát. A tájékozottabbak busás hasznot húztak már az Alin keresztül is, és a kevésbé szemfüleseket szintén lehúzhatják a Temuzók, de tény, hogy soha nem került még Kína ennyire közel a magyar átlagemberhez. És soha nem rendeltünk még annyi szemetet, mint most.

Nem a legzöldebb választás

A Temu nem rossz dolog, de mégis rettenetes, amit művelünk általa. Nézzük is végig, mit teszünk, ha úgy döntünk, a Temutól rendelünk meg valamit. A gyártás folyamatától érdemes kezdenünk: az alulfizetett, sokszor gyerekmunkások éjt nappallá téve dolgoznak, varrnak, ragasztanak, hogy kiszolgálják az immár csillapíthatatlannak tűnő vásárlói igényeket. Az alapanyagokról, a vegyszerekről, veszélyes anyagokról, amiket tartalmaznak, vagy amivel bevonják őket, most nem is érdemes beszélnünk. A kínai szabályok valószínűleg jóval megengedőbbek, mint az európaiak, így tényleg kétszer is meg kell gondolnunk, hogy mi az, amit virtuális kosarunkba rakunk.

A kizsigerelt munkások aztán becsomagolják a termékeket (rengeteg nejlont és más anyagot használva fel ezzel – éljen a környezetvédelem!), majd repülőn eljuttatják a célországba, ami szintén nem túl környezetbarát megoldás. Ráadásul van, hogy egy rendelés különböző tételeit eltérő időben adják fel, ezáltal még nagyobb ökológiai lábnyomot hagynak maguk után.

Tehát amint megérkezett a csomagunk a reptérre, el is jut – pár nap, vagy hét várakozás után – a depoba, ahonnan a baromira túlterhelt futárszolgálat megpróbálja kézbesíteni a már tűkön ülő, elégedetlen vásárlóknak. A vásárlóknak, akik már fenik a fogukat a késésre, amiért 1.700 Ft visszatérítést kapnak, vagy pedig a határidőn túl érkező csomagok esetén a teljes rendelés árát visszatéríti a Temu – részben a futárszolgálat kontójára.

Csillapíthatatlan igények

Csillapíthatatlan bizony, mert van aki nem esetenként, vagy havonta rendel egy csomagot, hanem a rendeléseket láncban adja le: egyik után jön a másik, mert úgy érzi, egyszerűen MUSZÁJ rendelnie. Mert minden „csak ennyibe” kerül, és hát miért is ne kellene még ez, vagy az. Egyszerűen muszáj ötsebességes hordozható nyakmasszírozó ventillátort rendelni, illetve nem élhet a család tovább napelemes mozgásérzékelős lámpa nélkül.

Ne értsetek félre, tényleg van, amit érdemes (?) kintről rendelni, de sokan már csak a rendelés kedvéért rendelnek – mert van kreditük, mert tudnak árkorrekciót kérni, mert rengeteg kuponjuk van, amikből szinte 0-ra tudják kihozni a rendeléseiket.

A Temu-s csoportban feketeöves temuzók osztják meg tapasztalataikat, trükkjeiket és segítik a zöldfülű temuzókat a rendelések útvesztőjében.

Csalás? Lehúzás? Adatlopás?

Sokan állítják, hogy a Temu csak ellopja a bankkártya adatokat, hogy aztán leemelje a számlánkról a pénzt. Hogy adatokat gyűjtenek, stbstb. Jómagam eddig két vagy három alkalommal rendeltem a Temuról, de semmilyen visszaélést nem tapasztaltam, a Temu maga pedig mindig korrekt volt nem csak velem, de a csoport bejegyzései alapján nagyjából mindenkivel.

Megéri?

Hogy megéri-e? Sokan kérdezik ezt a csoportban egymástól, meg úgy általánosságban önmaguktól, amikor a Temun leadják rendeléseiket. A gyérebb minőség miatt a termékek rövidebb élettartamúak. Gyakran figyelmetlenségből nem a megfelelő méretet rendeljük, nem feltétlenül azt kapjuk, amire számítunk. Ilyenkor vagy megy a termék a kukába, vagy vissza is küldhetjük, tovább terhelve a környezetünket a szállítással. Tele van az internet „Temu fails” videóval, azaz olyan termékekkel, amik csalódást keltettek a megrendelőkben, megnézhetsz egyet például itt, de vannak olyanok, akik meglepődtek a jó minőségű ruhákon például, ezt megnézheted itt.

Vannak olyan dolgok, amiket megéri megrendelni a Temutól, de ekkor is érdemes mérlegelni, hogy vajon nem tudnánk-e megvásárolni ugyanezt a helyi kisboltban vagy ruházati üzletben minimálisan drágábban, de a környezetünket kevésbé megterhelve.

Természetesen a legjobb, ha hazai alapanyagokból készült, hazai cég termékeit vásároljuk meg, de tudjuk, hogy ezt sokan sajnos nem engedhetik meg maguknak.

A Temu-tól való rendelés tehát számos módon hozzájárul a környezetszennyezéshez, beleértve a hosszú távolságra történő szállításokat, a túlzott és nem fenntartható csomagolást, az alacsony minőségű termékek előállítását és a vásárlói túlfogyasztást. Az ilyen típusú online vásárlási szokások hosszú távon komoly terhelést jelentenek a környezetre, ezért jól fontold meg, mielőtt leadod a rendelésed!

Te szoktál rendelni a Temuról? Ismersz olyat, aki megállás nélkül Temuzik és egyszerűen nem tudja abbahagyni? Írd meg kommentben!

Ez is tetszeni fog