Quantcast
Kezdőlap EgészségDolgozó anya Bérciki – avagy a pedagógus fizetések tényleg a béka feneke alatt?

Bérciki – avagy a pedagógus fizetések tényleg a béka feneke alatt?

Kovács Móni

Amikor valaki gyerekkorában (mert 17-18 évesen még bőven ebbe a kategóriába tartozunk) úgy dönt, hogy a tanári hivatást választja, nem biztos, hogy belegondol abba, hogy kevés lesz a fizetése. Esetleg próbálják figyelmeztetni a tanárai, szülei, hogy nem biztos, hogy meg fog tudni élni a keresetéből, de kit érdekel ez még 4-5 évvel a hivatás gyakorlása előtt? Addigra biztos minden megváltozik, magasabbak lesznek a bérek, és könnyebb lesz a megélhetés! – Vagy nem.

Csak gyűlnek és gyűlnek a pedagógusokról készült fotók, ahol a nettó fizetésüket, és a tanításba fektetett energiájukat (tanulás és munkatapasztalat) tüntetik fel az elkeseredett tanárok,óvodapedagógusok, gyógypedagógusok. Sokak szerint az állásukkal játszanak, pedig a pedagógus bértábla teljesen nyilvános, ahogyan a pedagógusok előmeneteli rendszere, az úgynevezett minősítési rendszer és az azokkal elérhető fizetésemelési tábla is az. A #pedagógusvagyok vagy a #mutasdafizud hashtag-ekre keresve láthatjuk a teljesen eltorzult fizetéseket. A képek feltöltésébe Jocó bácsi, Magyarország kedvenc töritanára is beszállt, aki, bár van másból származó bevétele, kötelességének érezte kiállni sorstársai mellett.

Bár kecsegtetőnek tűnhet a táblázat legalján szereplő 416ezer forintos bruttó bér, ne feledjük el, hogy ehhez mesterdiploma, ped II. minősítés, no meg legalább 42 (!!!) ledolgozott év szükséges. A főiskoláról frissen kikerülő pedagógusok (gyakornok kategóriájú) bére pedig mindössze 195.000 Ft. Bérszámfejtő nem vagyok (még), így gyorsan bedobtam az összeget a nettó bérkalkulátorba, és azonnal ámulhattam is az összegen: nemegészen 130.000 Ft üti a markát a frissen kikerülő pedagógusnak. Egy olyan időszakban és olyan országban, ahol egy egyszobás lakás bérleti díja pontosan ennél az összegnél kezdődik.

A legszívbemarkolóbb talán annak a fiatal házaspárnak a képe, ahol azt láthatjuk, mennyire kilátástalan az élet a fejenkénti nettó 135.000 Ft-os fizetés mellett (cikkünk nyitóképe a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozat Facebook-oldalán található):

A Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozat „küzd az ötösért” – 5 pontból álló követelésükre hivatkoznak borítóképükön, amin fizetésemelést, óraszámcsökkentést, minimálbérhez kötött vetítési alapot, többletteher-csökkentést és kiszámítható jogalkotást kérnek.

Hétfőn indított akciójuk már most hatalmas figyelmet keltett a közösségi médiában, és a szeptemberre hirdetett sztrájk garantáltan tovább borzolja majd az eddig tétlen, csupán ígérgető politikusok kedélyeit.

A Pöttyöslabdánál mi is fontosnak tartjuk a pedagógusok méltó bérezését, és elfogadhatatlannak azt, hogy ennyi értékes tanár és ember hagyja el jelenleg a pályát az élhetetlen körülmények miatt.

És hogy mi a helyzet a többi OECD országban? Nos, nem meglepő módon a sereghajtók közé tartozunk: kizárólag Litvániában és Szlovákiában keresnek kevesebbet a pedagógusok. Végezetül itt hagyjuk ezt a táblázatot, a 2017-es adatokkal (Forrás: https://data.oecd.org/teachers/teachers-salaries.htm). A számok önmagukért beszélnek (a táblázatban éves fizetés szerepel):

Forrás: https://data.oecd.org/teachers/teachers-salaries.htm

Ez is tetszeni fog