Quantcast
Kezdőlap EgészségDolgozó anya Időgazdálkodás kisgyerekes anya- módra

Időgazdálkodás kisgyerekes anya- módra

Évi Hernaez

Amióta anya vagyok, az idő valami furcsa csoda folytán felturbózva telik. Az egyik pillanatban még egy négykilós csomagocskát igyekeztem életben tartani, most pedig már veszekszem vele, hogy összepakolja a játékait- ami pedig még döbbenetesebb, hogy ez a valaha volt ici-pici bőgőmasina vissza is dumál (amit egyébként imádok, mert elképesztően cuki ám egy két és fél éves méregzsák)!

Rohannak a napok, a hetek, a hónapok, te jó ég, kevesebb mint egy hónap, és már megint Karácsony! Csak kapkodom a fejem, hiszen annyi minden van, aminek bele kell férnie egy napba! Nem könnyű megszervezni, de nagyon fontosnak tartom a rendszerességet egy család életében. A kiegyensúlyozott, szeretetteljes családi légkör meggyőződésem szerint egy nyugodt anyukán alapszik. Én pedig csak úgy tudok nyugodt maradni, ha kezemben tartom a gyeplőt.

Nem vagyok szakképzett időmenedzser, és nagyon messze vagyok még a tökéletes napok kivitelezésétől, de van néhány trükk, amivel az életünket rendszerezem. Ezekhez foggal körömmel ragaszkodom, hatalmas segítséget jelentenek a mindennapokban. Megmutatom Nektek, én milyen fortélyokat vetek be, hogy ne csak az állandó kapkodásról szóljon az életünk. Előre szólok, listamániás vagyok, meggyőződésem, hogy listák nélkül csak összeborzolt hajú hisztérikaként rohannék végig a heteken.

Itt van tehát a listám a listáimról:).

  1. Heti menüt írok.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de a “Mégis mit főzzek ma?” kérdés már kicsikorom óta az életem része. Anyukám sokszor tette fel kétségbeesve, én meg szememet forgatva okoskodtam, hogy hát ugyan miért olyan nehéz azt kitalálni. Nos, amióta megvilágosodtam, hogy az egészség a helyes étkezéssel kezdődik, nagyon nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy a családom megfelelően táplálkozzon. Mindenki itthon eszik: reggeli, ebéd, vacsora, plusz hideg tízórai és uzsonna a napi penzum. És bizony igen, én is gyorsan eljutottam a bűvös kérdéshez: mégis mi a fenét varázsoljak holnapra? Hónapokig stresszeltem rajta, majd találtam egy jó kis bejegyzést az egyik anyukás Facebook-csoportban: menüt kell tervezni! Nem kell nagy hókuszpókuszra gondolni, sima füzetbe írom le kézzel, hogy melyik nap mit főzzek. Sokkal kiegyensúlyozottabb az étkezésünk a menüírás bevezetése óta: húsnap, halnap, tésztanap, hüvelyes nap, levesnap, mindennek megvan a helye. Sertés, csirke, pulyka, bárány, marha, nyúl- mivel látom leírva, hogy melyik volt már régen, így biztosan nem futok bele a régebbi hibámba- volt, hogy marhát hetekig “elfelejtettünk” enni. Így viszont biztosan minden sorra kerül! Egy-egy fogással maximum fél órát foglalkozom, ehhez tippeket egy másik cikkben fogok adni:).

  1. Heti egy bevásárlónapot tartok

Közvetlenül a menü megírása utáni napon. Nekem pont hétfőre esik, de igazából teljesen mindegy, melyik nap megyünk el, és vesszük meg a hétre való dolgokat. Természetesen ide is listával megyek. Amióta ezt a módszert alkalmazom, sokkal de sokkal kevesebb szemetet termelünk, aminek nagyon örülök, hiszen igyekszem nagyon tudatos lenni a háztartásunk vezetésében.

Másik csöppet sem elhanyagolható előnye az, hogy spórolok. Nagyon sokat spórolok! Amíg nem így szerveztem a vásárlásokat, sokszor azt éreztem, hogy csak vaktában lövöldözök. Hirtelen ötlettől vezérelve vettem meg az takarítószereket, az élelmiszereket, volt, hogy négyféle öblítő sorakozott a tisztítószeres szerkényben. Teljesen fölöslegesen. Sokkal jobban átlátom, hogy mire van valóban szükségünk, ezzel pedig jó példát mutatok a fiamnak.

  1. Nyugodtan átgondolom az előttem álló hetet

Nemrég óta gyakorlom, de kezd egyre jobban beépülni az életembe, és hatalmas segítség ám, nekem elhihetitek. Vasárnap esténként elalvás előtt öt percben nyugodtan leülök, és csukott szemmel végiggondolom, hogy mi vár rám a következő héten. Eleinte csak gondolatban rendszereztem a heti feladatokat, de néhány hete szintet léptem:

  1. Listát vezetek a tennivalókról

Fogorvos, virágültetés, kutyafürdetés, ágyneműcsere, cikkírás, edzés, barátnőkkel kávézás: minden felkerül ömlesztve a teendő-listámra. Aztán pedig fogom magam, és beillesztem őket a heti rendünkbe. A fiamat kilenc óra körül viszem az oviba, fél egyre megyek érte. Kisfurcsa időbeosztással dolgozom: heti 5,5 órát egy iskolában tanítok, szerda és csütörtök délelőtt. A maradék három napba próbálok belezsúfolni minden egyéb, gyerek nélkül végezendő programot, a másik munkámat az esti altatás után igyekszem megoldani. Edzeni heti háromszor szeretnék menni, ezen még dolgoznom kell, mert valahogy mindig a lista végére kúszik.

  1. Amit csak lehet, a fiammal csinálok.

Imád takarítani, heti kettő délutánt ezzel töltünk. Furcsának tűnhet, de nálunk tényleg működik. Persze kell hozzá rugalmasság, meg egy közreműködő gyerek, de a legnagyobb csatát magammal kellett megvívnom: a minőségi együtt töltött idő a fiammal a vesszőparipám. Sokáig meg voltam győződve arról, hogy ezt csak úgy tudom kivitelezni, ha állandóan az életkorának megfelelő dolgokat csinálunk: hatalmas délutáni séták, játszóház, otthoni építőkockázás, összebújva mesélés (és soha nem képernyőzés!). Amíg pici volt, mivel máshogy nem tudtam megoldani, bejárónő takarított nálunk. Amikor azonban rájöttem, hogy ez neki igazából nagyon nagy buli, és együtt is meg tudjuk csinálni, azóta nincs fizetett segítségem, megoldjuk ketten.

Természetesen bevásárolni is viszem magammal.

+1 Ha kell, segítséget kérek.

Mint az előző pontban említettem, sokáig bejárónő oldotta meg a heti nagytakarítást nálunk. Nem mondom, hogy könnyű volt megszokni, hogy más tartja tisztán a fürdőszobánkat, de azért álszent sem leszek, nagyon jó volt ám. Most meg tudom oldani másképp, mert a fiam még együttműködő, de ha azt látom, hogy nem megy vele, nem leszek rest újra felhívni a kedves fiatal lányt, aki ügyesen és gyorsan rendbekapja a házunkat.

Amikor szükségem van rá, nem játszom a mártírt, hanem igyekszem úgy szervezni a dolgokat, hogy ne az én káromra kelljen megoldani őket. Egyszer a szomszédom vitte el az autónkat műszaki vizsgázni, a tejet pedig heti rendszerességgel házhoz hozzák nekem. Apróságok, de rengeteget jelentenek ám!

Nektek van valamilyen trükkötök, hogy ne vesszetek el a napok körforgásában? Egyáltalán fontosnak tartjátok a rendszert az életetekben? Meséljetek!

Ez is tetszeni fog