Quantcast
Kezdőlap Egészség Dani útja – infografika egy cukorbeteg kisfiú életéről

Dani útja – infografika egy cukorbeteg kisfiú életéről

Pöttyöslabda

A Diabétesz Világnapja alkalmából az Egy Csepp Figyelem Alapítvány bemutatta legújabb kiadványát Dani útja címmel, mely egy 1-es típusú cukorbetegséggel élő kisgyerek betegútját mutatja be a tünetek jelentkezésétől az ellátáson át a diabéteszes mindennapokig, kitérve a rendszeres testmozgás fontosságára is. Az infografika és a hozzá kapcsolódó háttéranyag létrehozásával az alapítvány célja, hogy az áttekinthető és informatív kiadvány segítségével a pedagógusok gyorsan átlássák, mely tünetek esetén gyanakodhatnak cukorbetegségre, valamint, hogy milyen vizsgálatok, napi tevékenységek kapcsolódnak egy cukorbeteg gyermekek mindennapjaihoz. A Dani útja infografika a jövőben beépül az alapítvány pedagógusoknak szóló ingyenes diabétesz képzési programjába.

Magyarországon mintegy 4000, 18 év alatti cukorbeteg gyermek él, csaknem 98 százalékuk egész életében inzulin injekcióra szorul. A napi többszöri vércukormérés, inzulin beadás, szénhidrátszegény diéta betartása nehézséget okoz számukra. Ezért is fontos, hogy környezetük – beleértve a családot, az óvodát, iskolát, sportklubot – minél több ismeretet kapjon a diabéteszről, és arról, hogy mi történik egy 1-es típusú cukorbeteg gyerekkel a betegség felfedezésétől a kezelésen át a mindennapi tevékenységekig. A Diabétesz Világnap alkalmából az Egy Csepp Figyelem Alapítvány bemutatta legújabb infografikáját Dani útja címmel, mely a legalapvetőbb tudnivalókkal segíti a családtagokat, a pedagógusokat és az edzőket az ismeretek elsajátításában.

„Amikor kiderül, hogy egy kisgyereknek magas a vércukra, számtalan dilemma merül fel az őt körülvevő felnőttekben: hova forduljanak, milyen kezelések várnak a gyermekre, hogyan élhetnek ezután…  Ezekkel a kérdésekkel mi is találkoztunk a pedagógusoknak szóló ingyenes diabétesz továbbképzéseinken, a Belevalókon. Az egészségügyi ellátás mellett a Dani útja online kiadványban megmutatjuk, hogy megfelelő odafigyeléssel az egészséges gyermekekhez hasonló életminőségben, aktívan élheti meg kis hősünk a gyerekkor élményeit a mindennapokban. Fontosnak tartjuk, hogy a teendőkről és tudnivalókról ne csak az előadásainkon beszéljünk, hanem egy egyszerű, jól áttekinthető, pontonként kipipálható ellenőrző listát készítsünk, amely érthető és elérhető bárki számára, akinek a környezetében 1-es típusú cukorbeteg él. Így született meg a Dani útja infografika” – mondta Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója.

Az online kiadványban külön fókuszt kapott a sport jelentősége, ugyanis gyakran előfordul, hogy a pedagógusok tévhitek miatt nem tanácsolják, hogy a diabéteszes gyermek részt vegyen a testnevelés órán, edzésen. Pedig minden gyermeknek joga van a számára kedves mozgásforma gyakorlására, és a rendszeres testmozgás a cukorbetegek számára kifejezetten javasolt, hisz segít állapotuk karbantartásában is. Ezért a Dani útja és a testmozgás infografika lépésről lépésre szemlélteti, milyen teendők mellett válik a sportolás a diabéteszesek számára elérhetővé. Kitér arra is, hogy a mindennapi testmozgáskor is rendben legyenek a vércukorértékek, melyhez kis odafigyelés szükséges: valamennyi szempontot és a szükséges kellékek listáját is bemutatja a Dani útja infografika, egyszerű, átlátható formában.

A kiadvány az edzők és testnevelők mellett a szülők számára is tartalmaz hasznos információkat, így a jövőben az alapítvány széles körben teszi nyilvánossá.

A Dani útja infografika támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és ifjúságügyi Államtitkársága és a Novo Nordisk Hungária. A lektorálást az alapítvány szakmai partnere, a Magyar Diabetes Társaság végezte.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány három évvel ezelőtt létrehozta Dia útja néven a 2-es típusú diabéteszes betegutat is.
Mindkét infografika elérhető az egycseppfigyelem.hu weboldalon.

Ez is tetszeni fog