Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. Dr. Becky 3 tanácsa a kütyühasználatról

Dr. Becky 3 tanácsa a kütyühasználatról

Pöttyöslabda

Ismered Dr. Beckyt? Én sem hallottam még róla, pedig érdemes rá odafigyelni. Dr. Becky Kennedy egy ismert gyermekpszichológus és szülői tanácsadó, aki az utóbbi években nagy népszerűségre tett szert az Egyesült Államokban és nemzetközileg is. Munkájában főként a modern szülői kihívások kezelésére és a pozitív szülő-gyermek kapcsolatok kialakítására fókuszál.

Dr. Becky, ahogy sokan ismerik, az Instagramon, a podcastokban és a YouTube-on keresztül oszt meg hasznos tippeket és tanácsokat a szülőkkel. Részben azon dolgozik, hogy segítse a szülőket abban, hogy jobban megértsék gyermekeik viselkedését és érzelmi szükségleteit. Másrészt az is a célja, hogy hogyan építhetnek ki szeretetteljes és támogató családi környezetet a szülők a gyermekeikkel. Több könyvet is írt a témában, és gyakran tart előadásokat és workshopokat világszerte.

Használj szülői kontrollt

A telefonokon beállítható a szülői felügyelet. Egyes gyerekek viszont annyira trükkösek, hogy átállíthatják a saját profiljukat „felnőtt”-re. Innentől kezdve viszont teljesen elveszíthetjük annak a nyomát, hogy mi mindent fogyasztanak az interneten. Legyél tehát résen, és használj szülői felügyeletet az összes készüléken, amin csak lehetséges!

Állítsd fel a határokat és az elvárásokat

Mielőtt odaadnád a gyerekeknek az eszközöket, mondd el nekik világosan, hogy mennyi ideig használhatják, és azt is, hogy mire (illetve mire ne!). Dr. Kennedynek is van néhány alapszabálya, mint például az, hogy este 6 után nincs kütyüzés (különösen a kisebbeknek), mert kihat az alvásminőségre. A másik pedig az, hogy senki nem viheti a telefonját a hálószobába.

Készülj fel a gyerekek reakcióira

Kennedy harmadik szabálya nem a gyerekekre, hanem saját magára vonatkozik: készülj fel, hogy a gyerekek nem lesznek elragadtatva a szabályoktól. De ne is várjuk tőlük, hogy azt mondják: „Értem. Köszi! Te vagy a világ legjobb anyukája!” miután alaposan elmagyaráztuk nekik, hogy mostantól bizony kevesebbet mobilozhatnak.

Ehelyett meg kell acéloznunk magunkat, és tűzön-vízen át tartani a lefektetett szabályokat, valamint rávenni a gyerekeket, hogy ők is tartsák magukat ehhez.

Haidt évek óta kutatja, hogyan válthatunk a játék alapú gyermekkorról a mobil alapú gyermekkorra. A kütyüket „élményblokkolónak” nevezi, és a következőket javasolja:

  • ne legyen a gyereknek mobiltelefonja középiskola előtt
  • nincs közösségi média 16 éves kor előtt
  • legyenek telefonmentesek az iskolák
  • több szabad játék, függetlenség és felelősségvállalás a való életben.

Haidt és Kennedy is azon dolgoznak, hogy segítsenek a szülőknek abban, hogy a technológiai eszközöket a gyereknevelés szolgálatába állítsák ahelyett, hogy átvennék az irányítást felette.

Ez is tetszeni fog