Quantcast
Kezdőlap Aktuális Egy kis lassító gyorsító por a családnak

Egy kis lassító gyorsító por a családnak

Fater.hu

Kislányunk nemsokára három hónapos. Közhely, de olyan gyorsan repültek el ezek a hónapok, mint néhány gondolat. Szerintem a babák zsebében van egy zacskó gyorsító por, amibe néha belenyúlnak, és a kis szaggatott-kapkodó karmozdulataikkal telehintik vele a környezetüket. És mindezt rendszeresen teszik, mert az idő csak úgy röpül a társaságukban.

A gyorsító por ellenére (furcsamód) mégis úgy érzékelem, hogy belassult a kiscsalád időszámítása. De miként is magyarázható ez az időzavar? Betudható annak, hogy a pici születése óta néhány egyszerű dolog körül forog az életünk, és mire mindkét gyermekünk az ágyat nyomja, már mi is csak a vízszintest várjuk. Más volt ez korábban, mikor a nagyobbik mellett egyre több idő szabadult fel.

A gyorsító por hatása a nagytesóra

Az idősebbik gyermekünk a maga majdnem hét évével teljesen lazán vette a kislány érkezését. Várta nagyon és most rajong érte. Igyekszik kivenni a részét a fürdetésben, átszökell a fél lakáson, csak hogy megnézze, mi van a pelusában. Számára nem visszataszító, hogy megszakítsa a vacsorát egy teli pelenkáért cserébe. Gyerkőc minden körülmény között tudni akarja, hogy épp mi áll a baba kiabálása mögött. Kerti játszásból berohan, hogy sietve megsimogassa vagy megpuszilgassa. Azt vettük észre, hogy igyekszik a szülői magatartást igen pontosan lemintázni és amolyan „kis szülőként” viselkedik, atyáskodik a pici felett. Néha a túlbuzgóságával küzdünk. Bár ez lehet személyéből fakadó – ez az ügybuzgóság minden élethelyzetben az övé és nem jó érzéssel nyesegetjük. Igaz, van az a helyzet, amikor rá kell szólni minden kiselefántra, még mielőtt forgószéllé változna.

A gyorsító por hatása anyára

Muter.hu harmonikus. Bár le merném fogadni, hogy vissza fog kérdezni: „Biztosan így látod?” Persze! Van az a nő-típus, aki kivirul, ha gyermeket tart a kezében és még inkább kivirul, ha a sajátját. Muter.hu ilyen és az anyaság minden percét imádja a picivel. Elképzelhetetlennek tartotta a terhesség alatt, hogy egy fiú után kislányunk lesz. Most viszont azt tartja elképzelhetetlennek, hogy fiúnk is születhetett volna. Tudva levő, hogy az idősebbik gyerkőccel az első három évet egyedül, illetve nagyszülői segítséggel vészelte át. A legnagyobb dolog számára, hogy ezennel apa is járt a babához, és hogy nem csupa fáradtság és kimerültség a babázás, hanem valami kerek egész dolog, ami önerőből is működik. Félt attól, hogy Gyerkőc miként fogja fogadni az új jövevényt, és bizony sokszor érződik rajta az önvádaskodás, hogy vajon elég figyelem jut-e rá a baba mellett.

A gyorsító por hatása a nagyszülőkre

A nagyszülők olvadáspontja jelentősen csökkent a gyorsító por hatására – méghozzá nemre és családi állapotra való tekintet nélkül. A baba sztár, aki egyetlen koordinálatlan kézmozdulattal vagy öblös böfögéssel rajongást vált ki mindenkiből. Ha padlizsánnak öltöztetjük, cukorfalatnak nézik. Ha túl sokat látják a karunkban, aggódó tekintettel rebesgetik, hogy de hát így le se fogjuk tudni rakni. Persze, mivel le sem akarjuk rakni. Jó helyen van itt, hiszen még nincs három hónapos sem. „Fiam, Te mindig zokni nélkül vagy itthon?” – szegezi a 64 éves anya a 37 éves fiának a kérdést. „Nem mindig, csak ha itt vagytok.” :s A kisunoka zokni nélkül fog kúszni-mászni – az biztos! A legaranyosabban a dédmama közelít a pici felé. Megható volt, hogy mekkora büszkeséggel, féltéssel és odaadással ölelte magához a pólyába bugyolált kéthetes csöppséget. Moccanni alig mert, nehogy felébressze.

A gyorsító por hatása a barátokra

Vannak a csendben babalátogatásra várakozó barátok és a mindent-bele-barátok, akik a születés óta odateszik magukat, serényen érdeklődnek a kicsi állapota felől. Mindkét típus roppant fontos és szívmelengető, éppen ezért innen ígérem, hogy hamarosan keresztanya- és apa választásra kerül sor közülük. Van, akit hosszú idő óta először fogadhattunk otthonunkban. A viszontlátás örömére újszülött kislányunk mélyen szendergett barátunk karjai közt, majd szolidan összekakálta magát. Egy másik barátunkkal sikerült a babakocsi szent árnyékában kibékülni. Egy harmadik barát pedig jó vóna… 😉 Ha valaki elszántságot érez magában, jelentkezzen „Szeretek bilit üríteni” jeligére.

A gyorsító por hatása idegenekre

– Már lehet kék fejkendőt kapni fiúknak?
– Nem, ez egy kislány kék fejkendővel.
– Jajj de cukorfalat! Látszik ám a szemeden, hogy nagyon fáradt vagy, apuka!
– Ha Te mondod…
– Kislány vagy kisfiú?
– Who cares? Újszülött gyerek.
– Jajj de aranyoooos, a kis drága!
– Szerintem nincs az a tapintatlan és bátor ember, aki úgy közeledne a szülőhöz, hogy „Hú de randa nagy darab ez a gyerek.”

Summa summarum: A nők 50 felett guminyakúak és szatyrot hordanak. A guminyak arra jó, hogy járás közben, hátrafelé is bekukkantsanak a babakocsiba. A szatyor pedig arra való, hogy közben nekivágják a bokádnak. A férfiak 30 alatt menekülnek, nehogy apának szólítsa őket a gyerek. A köztes társaság pedig csak addig szereti a gyermeked, amíg az csendben van és szagtalan.

Amúgy jól vagyunk, köszönjük szépen. 🙂

Ha tetszett a cikk, kattanj www.fater.hu oldalára, ahol az apaság és gyermeknevelés alternatív kérdéseivel és más »faterságokkal« is találkozhatsz. Várunk szeretettel!

Ez is tetszeni fog