Quantcast
Kezdőlap Aktuális És te felvennéd a telefont, ha a gyerek ott ül a hátsó ülésen? És ha nem?

És te felvennéd a telefont, ha a gyerek ott ül a hátsó ülésen? És ha nem?

Aszódi-Blum Éva

Napos, szeptemberi délután. A gyerekeket viszem haza az oviból és amíg ők hátul eszmét cserélnek, én azzal szórakozom, hogy számolom, hány embert látok mobilozás közben vezetni.

Ötnél kezdek nagyon felháborodni, a hatodiknál félreállok….

… és felhívom anyukámat. Ő mindig vevő egy jó kis közös szörnyülködésre.

  • Pitty, pitty, pitty – szól bele a beszélgetésbe a telefonom, nehogy elfelejtsem, hogy már a következő helyszínen kellene lennem. Közben jön egy e-mail és a gyerekek a hátsó ülésen összevesznek. Anyukámat kénytelen vagyok lerázni, különben is, én már elmondtam, amit akartam, majd holnap megkérdezem, fáj-e még a lába a hirtelen melegtől. A gyerekek egyre hangosabban veszekednek, most nincs kedvem igazságot tenni, különben sem tudom, min és miért tört ki a vita. Minden elvem ellenére feltépek egy zacskó gumicukrot és hátradobom nekik. Végre csönd.

Ránézek az órámra, basszus, hat percem maradt odaérni a rendelőbe, pedig legalább húsz kellene. Utálok késni. Érzem, ahogy a felismerés a bőröm alá fészkel és viszketni kezd, mint egy szúnyogcsípés.

  • Mi lenne, ha odaszólnék az asszisztensnek, hogy kések? – fut át az agyamon és már a mobilomért kotorászom. A pirosnál megtalálom és még arra is van időm, hogy a visszapillantómban megvizsgáljam a sminkem.

És akkor meglátom a hatodikat.

Én vagyok az.

A számok (visszapillantó)tükrében

  • A mobiltelefont használó járművezető reakcióideje mintegy 50%-kal csökken a nem telefonáló járművezetőhöz képest.
  • A mobilozás hatása a reakcióidő szempontjából az ittas állapothoz hasonlítható, sőt bizonyos esetekben rosszabb is lehet.
  • Az úttesten áthaladó, fejüket lehajtó, okostelefont használó gyalogosokat ért balesetek száma az utóbbi években rohamosan nőtt.
  • Jelenleg Indiában a legrosszabb a helyzet. Itt minden órában 17-en halnak meg mobilozás miatt az utakon.
  • Már 2017-ben közzétett baleseti statisztikák szerint is hatszor gyakoribbak voltak azok a balesetek, amelyeket a mobiltelefonok okoztak, mint ahányszor ittas vezetés állt a háttérben.
  • Amerika szintén rossz mutatókkal küzd: itt évente több mint 2,5 millió emberrel történik közlekedési baleset és az esetek túlnyomó többségében a mobiltelefonálás is közrejátszik a karambolban.

Kép forrása: https://www.sunshinecoastdaily.com.au/news/sheer-lunacy-to-use-phone-while-behind-the-wheel/3385626/

Ez is tetszeni fog