Quantcast
Kezdőlap Könyvajánló Ezt (nem csak) a vega gyerek eheti

Ezt (nem csak) a vega gyerek eheti

Pöttyöslabda

A növényi alapú táplálkozást folytatók számára ismerősen csenghet Nagy Zita neve, aki Zizi kalandjai nevű oldalán teszi közzé finomabbnál finomabb ételek receptjeit, és vezet be a vegán táplálkozás és életmód rejtelmeibe. Zita maga is édesanya, így a kérdésre – Mit eszik a vega gyerek? – igazán szakavatott választ kaphatunk tőle könyvében, amelybe több mint 60 receptet gyűjtött össze a mindennapok gyakorlatából.

 

Fotó: Nagy Zita/BOOOK Kiadó

„A növényi alapú táplálkozás egy gyermek számára is lehet fantáziadús, finom és teljes értékű” – vallja Zita, akinek receptgyűjteménye nem egyszerű szakácskönyv, hanem egyfajta életmódkalauz is azok számára, akik már elindultak az egészségtudatosság, a tudatos táplálkozás vagy akár  a vegetarianizmus, akár a vegánság útján.

Növényi táplálkozás gyerekeknek? Nem lehetetlen, hiszen Zita saját tapasztalatainak megosztása mellett számos ötlettel és tanáccsal segít, hogy megszerettessük a gyerekekkel a zöldségeket, gyümölcsöket. Hogyan kezdjük a hozzátáplálást? Mit kezdjünk a cukorral? Hogyan bánjunk kreatívan az alapanyagokkal az elkészítés majd a tálalás során? Milyen közös szokásokat (pl. piacozás) alakítsunk ki? Ezekre mind választ ad a Mit eszik a vega gyerek?, amely sorra veszi a főbb tápanyagok és vitaminok legfontosabb növényi alapú forrásait is.

 

Fotó: Nagy Zita/BOOOK Kiadó

Annak sem kell aggódnia, aki még szkeptikus a növényi alapú étrenddel kapcsolatban: a kötetbeli recepteket dietetikus ellenőrizte, a változatos növényi alapú táplálkozás pedig – ahogy a könyvbeli szakvéleményt jegyző szakemberek megjegyzik – a kellő odafigyeléssel a kisgyerekek számára is kielégítő lehet. Aki  nem szívesen mellőzné húst vagy a tejtermékeket, az is talál hasznos tippeket a kamra feltöltésétől a fűszerezésen és édesítésen át egészen a zöldségek gyerekekkel való megszerettetéséig. A Mit eszik a vega gyerek? Több mint 60 receptje pedig egyéves kortól 100 éves korig bárki számára használhatók (akár csak inspirációként), aki maga is egészségesen és változatosan szeretne táplálkozni, és erre törekszik a gyermekénél is.

Az alapreceptek (ketchup, kókuszjoghurt vagy hamburgerzsemle) mellett bármelyik étkezésről vagy alkalomról (pl. partiról, gyerekzsúrról) is legyen szó, a Mit eszik a vega gyerek?-ben találunk izgalmas és könnyen elkészíthető ételt. Miért ne készülhetne cukkiniből a palacsinta? Vagy lehetne a kakaós bajusz helyett a reggeli mandarinos céklajuice nyoma a gyerek arcán? A spárgaszezon idején pedig a zöldborsós kölesfasírtot sem érdemes kihagyni, mert remekül illik hozzá a szezámmagos-citromos pirított spárga.

A könyvben szereplő receptek egyszersmind a glutén- és cukormentes táplálkozást követőknek is hasznosak, a feltüntetett allergének pedig azoknak is segítenek, akiknek valamilyen táplálékallergiára is ügyelniük kell.

Ez is tetszeni fog