Quantcast
Kezdőlap Aktuális Felszívódott az egyik legnagyobb őssejtbank?

Felszívódott az egyik legnagyobb őssejtbank?

Kovács Móni

Első látásra úgy tűnik, mintha felültették volna azokat a gyanútlan és jóhiszemű szülőket, akik úgy döntöttek, hogy levetetik a köldökzsinórvért a gyermekük születésének pillanatában. Úgy tűnik ugyanis, hogy nyom nélkül eltűnt Magyarország három legnagyobb őssejtbankja közül az egyik – a CryoSave – írta az Index.

A köldökzsinórból levett vérrel és az őssejtekkel valamikor a 2000-es években kezdtek el alaposabban foglalkozni Magyarországon, és az ezzel foglalkozó cégek is szépen sorjában megjelentek.

Már az gyanúra adhat okot, hogy ezek a vállalatok beették magukat a kórházak szülésfelkészítő rendezvényeire és az amúgy is félelemmel és kétségekkel teli kismamák a kérdéseik megválaszolása előtt egy új aggodalom-csomagot kapnak: itt ez a fantasztikus lehetőség, ha a gyermeked gyógyíthatatlan betegséggel küzd, akkor milyen remek arányban válik gyógyíthatóvá a kór az őssejtek segítségével. Sőt! A legjobb, ha az összes tesó vérét is őssejt-bankba rakjuk, mert a testvérek őssejtjét nagyobb eséllyel fogadja be a beteg gyerek szervezete.

Alaposan elültetik az emberben a kétséget: vajon kell ez nekem és a gyerekemnek? Vajon rossz szülő vagyok, ha nem élek ezzel a lehetőséggel? Vajon tényleg működik? Vajon van erre többszázezer forintom?

De mire is jók ezek az őssejtek?

A köldökzsinórvérben található vérképző őssejteknek már ma is van terápiás haszna. Bizonyos, a vérképzést is érintő, öröklött vagy daganatos csontvelői betegségekben a köldökzsinórvér-őssejtekkel végzett transzplantációk teljes gyógyulást jelenthetnek. Az autoimmun betegségekkel, immunhiányos állapotokkal, egyéb daganatos és anyagcsere-betegségekkel együtt ma is már számtalan esetben ismert a köldökzsinórvéreredetű őssejtek terápiás felhasználása.

De tényleg működik?

Nos, szerencsére a kapott prospektuson túl azért tájékozódtunk, cikkeket olvasunk, végül meghánytuk vetettük a kérdést és meggyőztük magunkat, hogy ez az egész csak humbug. Jelenleg még csak nagyon ritka esetben tudják bevetni az őssejteket gyógyítás céljából és persze a végeredmény is jócskán kétséges. Potenciál talán van benne, de más kérdés, hogy a valós használhatóságot mi vagy a gyerekeink egyáltalán megélik-e.

Tehát a szóban forgó cég, amelynek elsődleges profilja a reklámügynökségi tevékenység, úgy tűnik marketing szempontból tényleg jól működött. 2017-ben már 140 millió Ft volt a cég bevétele, 2018-ig ez meghaladta az egymilliárd forintot. Egy őssejt-levétel kb 4-500.000 Ft, majd a havonta fizetendő összeg további 20-50.000 Ft-ot kóstál. Nem is kérdés tehát, hogy ezeknek a cégeknek az elsődleges célpontja a jómódú család. Akiben felkeltik a lelkiismeret-furdalást, aki elmondhatja magáról, hogy ez az összeg azért annyira nem megterhelő, de mégis hogy megbánná, ha nem élne vele.

Ezeknek az embereknek visszaélni a jóindulatával, elvenni a pénzüket a gyermekük életét mindenképp megóvó anyák és apák zsebéből egyáltalán nem túl etikus, még akkor sem, ha elvétve vannak sikeres beavatkozások is.

A jelenleg is fizető ügyfelek levélben értesítést kaptak, miszerint “A CryoSave-nél mindig örömmel állunk rendelkezésére és szeretettel üdvözöljük ügyfeleink körében a jövőben is”, valamint hogy “gyermekének őssejtjeit a Belgiumban és Genfben található laboratóriumainkban a legszigorúbb előírásoknak és magas színvonalú szabványoknak megfelelően dolgozzuk fel.”

Végezetül a kétkedőknek álljon itt egy idézet Uher Ferenc őssejtbiológustól:”Egymillióból nagyjából egyetlen olyan ember lehet, akinél nincs ellenjavallata a saját köldökzsinórvér-őssejtek használatának”.  – ezt vajon miért nem mondják el a cégek előadói?

Forrás:

http://www.ovsz.hu/

https://index.hu/

Ha olvasnál még erről:

https://hvg.hu/

Ez is tetszeni fog