Quantcast
Kezdőlap Egészség A gyermekáldás hajhullást is okozhat?

A gyermekáldás hajhullást is okozhat?

pottyos

A gyermekvállalás, a terhesség utáni állapot sajnos hajhullással járhat a tapasztalatok szerint és ezen nem sokat segít az sem, hogy a kisgyermekes anyukák többsége ráadásul diétába kezd, hogy visszanyerje szülés utáni alakját. De vajon hogyan függnek össze ezek a jelenségek, illetve hogyan segíthetünk rajta?

Szülés utáni hajhullás

A terhesség alatti és a szülés utáni, hajjal kapcsolatos változások nagy részéért a nők hormonháztartásának a változása a felelős. Bár előfordulhatnak más okok is, a leggyakrabban az ösztrogének és androgének változó egyensúlya áll a hajproblémák hátterében. A nők szervezete serdülő koruktól termel ösztrogént és progeszteront, melyek meghosszabbítják a haj növekedési fázisát. Ezek a hormonok a terhesség alatt még intenzívebben termelődnek, így a haj tovább marad növekedési stádiumban, megvastagszik és szerkezete is változik. A szülés után egy-három hónappal azonban a női hormonok szintje lecsökken és a – szintén természetes módon termelt –  androgének  átmenetileg nagyobb arányban lesznek a szervezetben. Ilyenkor a hajszálak jórésze katagén, vagyis átmeneti állapotba kerül, majd kihullik. A szokásosnál intenzívebb hajhullást (akár naponta ötször annyi hajszál is kihullik, mint alaphelyzetben) tehát az is okozhatja, hogy olyan szálak is ekkor érik el életciklusuk végét, melyek normálisan már korábban is kihullottak volna. Ez a természetes folyamat nagyjából 6-9 hónap alatt szűnik meg, és ezután helyre áll a hajhullás normális üteme.

A hajhullás hátterében a diéta is állhat

Egy online felmérés1 szerint az emberek harmada minden évben megfogadja, hogy egészségesebben fog élni és odafigyel a táplálkozására vagy valamilyen diétába kezd. Ebből is kitűnik, hogy az évkezdet és a tavasz gyakran a fogyókúráról szól, különösen így van ez a kisgyermekes anyukáknál, akik mielőbb szeretnék visszanyerni a szülés előtti alakjukat. A különböző divatdiéták miatt ez a folyamat jórészt egyoldalú, csökkentett energiatartalmú táplálkozást jelent és nem kiegyensúlyozott étkezéssel járó, mozgással kiegészített életmódváltást. A fogyókúrázóknál sokszor előfordul a vitamin és tápanyaghiány, amire érdemes odafigyelniük. Dr. Csősz Judit, a Tricovel szakértője szerint ugyanis ez a hiányos táplálkozás is lehet oka a hajhullásnak.  „Nagyon fontos, hogy időben felismerjük a hajhullást és tegyünk ellene – állítja Dr. Csősz Judit, a Tricovel szakértője – Első körben mindenképpen az okokat kell felderíteni.  Ilyenkor tavasszal általában több tényező is megjelenik, amelyek egymást erősítve hajhulláshoz vezetnek. Az időjárás változása, az évszakváltás egyébként is okozhat kismértékű hajhullást , ezt súlyosbíthatják az ilyenkor szokásos diéták és fogyókúrák, mivel ilyenkor előfordul, hogy a szervezet nem kapja meg a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Ez a probléma  hatékonyan orvosolható valamilyen hajvitamin szedésével és természetesen az egészséges táplálkozásra való visszatérés ajánlott. Érdemes olyan hajvitamint választani, amelyet klinikailag igazolt eredmények támasztanak alá, amelyet kifejezetten hajhullás ellen fejlesztettek ki.”

Már Magyarországon is elérhető a Tricovel , Olaszország közkedvelt hajszépség-vitaminja , melyet az olasz Giuliani gyógyszercég Hajhullás Elleni Kutató Részlege fejlesztett ki. A termék egyedülálló, európai- és világ-szabadalommal rendelkező Biogenina hatóanyag komplexet tartalmaz, mely poliamin (spermidin), biotin és kalcium pantotenát egyedi kombinációja. A Tricovel hatékonyságát klinikai tesztekkel bizonyították, elnyújtott hatóanyag-leadási technológiájának köszönhetően elég belőle csupán egyetlen tabletta naponta!

Forgalmazza: Forgalmazza: Exeltis Magyarország Kft.
1011 Budapest, Fő u. 14-18.; tel.:+36 1 275 0338; +36 1 275 0343
fax:+36 1 275 3219;  email: info.hu@exeltis.com; web: www.exeltis.hu

1 Kutatócentrum 2015: Éveleji fogadalmak kutatás: http://delina.hu/parkapcsolat/2015-a-fogadalmak-eve-lesz

Ez is tetszeni fog