Quantcast
Kezdőlap Programajánló Hogyan ne szorongjon a gyerek, miközben azt hallja, hogy itt a világ vége?

Hogyan ne szorongjon a gyerek, miközben azt hallja, hogy itt a világ vége?

Pöttyöslabda

Covid-para, klímaszorongás – egyre több gyerek, már általános iskolás korban  is – mutat szorongási tüneteket , mert egyre bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb és félelmetesebb a világ. És ez nem javult az elmúlt egy évben, megint bizonytalansággal indul el a tanév. Hogyan segítsünk nekik, miközben mi is szorongunk? Adjunk nekik időt, teret a nyugodt, biztonságos kibontakozásra és élményekre – tanácsolják a  Létra Klub szakértői. A Létra Klub egy különleges foglalkoztatóközpont Buda szívében, amely többek között a stresszoldásban segít a gyerekeknek.

Vírus, lélegeztetőgép, oltások, újabb hullám, klímaválság, elfogy a víz, menekültválság – napról napra rémisztőbb szavakat hallanak a gyerekek a rádióból, a netről, osztálytársaktól vagy épp tőlünk. Mert akaratlanul is, ha nagyon odafigyelünk is, akkor is eljutnak a hírek hozzájuk – nemcsak, hogy félelmetkeltő állítások, hanem ráadásul olyanok, amiket nem is értenek igazán, és ettől az egész még félelmetesebb.

Valljuk be: az elmúlt másfél évet mi is nehezen viseljük. A klímaválságra jött a koronavírus, minden felborult – a gyerekek azóta is bizonytalanságban élnek. Hiába volt egy jó nyarunk, a regi fogódzkodók sokszor nincsenek meg, hallják, hogy megint jöhet egy újabb hullám, lezárások, ja és a Földünk is válságos állapotban.

A klímaszorongás a nyakunkon: ötből egy gyereknek voltak már rémálmai a klímakatasztrófától félve – mutatta ki egy angliai 2000 főn végzett kutatás. A gyermekek 41%-a ráadásul nem is hisz benne, hogy majd a felnőttek megoldják ezt a helyzetet.

Mit tehetünk?

Segítsünk nekik levezetni feszültséget egy stresszmentes környezetben otthon, pl. közös elmerült festéssel, jógával vagy például egy iskolán kívüli foglalkozáson is szakértő foglalkozásvezetőkkel. A Létra Klub szakemberei szerint az a  fontos, hogy olyan tevékenységet találjon, ahol önmaga lehet, olyat csináljon, amiben igazán elmerül, ahol megtapasztalja a teljes feloldódó élményt, és nincs teljesítményelvárás, stressz.

Ugye ez a jól ismert énidő – amire nekünk is nagyon szükségünk van, de a gyereknek is! Egy tartalmas idő, amikor nem tanul, amikor nem siet valahova vagy képernyőt bambul, hanem elmerül valami számára fontos és értékes tevékenységben, örömet és kielégülést talál benne. Mindez csökkenti a stresszt, sőt növeli az önmagába és másokba vetett bizalmat is.

Milyen tevékenységek lehetnek ezek?

A Létra Klub szakemberei az alábbiakat javasolják, az ősztől induló délutáni foglalkozásokra már jelentkezhettek is a Létrában vagy sok más helyen:

Sport, mozgás: pl.: foci vagy tánc

A mozgás nemcsak az energiák levezetésében segít, hanem a testtudat erősítését és koncentrált önmagukra figyelést jelent. A sport, pl. a foci fejlesztheti az együttműködést és a másokra való odafigyelést is. A tánc felszabadító tud lenni, különösen az improvizatív tánc, ahol a gyerek önmaga alkothat és adhatja ki a táncon át az érzelmeit. Magabiztosságot is ad.

Színjátszás, dráma

A színjátszás testi-lelki-szellemi táplálék! Nagyban hozzájárulhat gyermekünk érzelmi jóllétéhez, és olyan elfogadó közösséget nyújt számára, melyet az alkotói cél és a közös élmények kovácsolnak össze. A színjátszásban fejlődik a gyerekek önismerete, nő az önbizalma, mások iránti figyelme, egyszerre lehet önmaga és bújhat más bőrébe.

Animáció, formatervezés, divattervezés

Minden vizuális technika használata önkifejezés, saját magunk, gondolataink megmutatása a külvilágnak. Az alkotásban el lehet merülni, egyszerre terápia is, a gyermek kifejezheti általa, hogy mi foglalkoztatja, mit mutatna meg önmagából.

Ének, zene

A közös éneklés és zenélés boldogsághormont termel. A zene felszabadít – legyen szó óvodásokról vagy iskolásokról vagy felnőttekről. A kóruséneklés is csodákra képes, akár együtt az egész család számára. Ráadásul a Létra Klub Családi Kórus foglalkozása ingyenes!

Ajánlat

A LétraKlub egy különleges foglalkoztató központ gyerekeknek, amely olyan egyedi programokat kínál, ahol a 3-15 év közötti gyerekek számára nyílik tér a kreatív önkifejezésre, az önfeledt mozgásra és fejlődésre. Animációs filmkészítés, gasztro és barkácsműhely, színjátszás, kreatív tánc, fairplay foci, ovis zenélés, családi kórus is mind megtalálható a palettájukon. A klub bevételei mind az alapító Világszép Alapítvány gyermekvédelmi munkáját támogatják.

+1 Tipp: Gyertek el a Létra Klub nyílt napjára a Hűvösvölgyi út  szeptember 10-én 16.00 és 18.00 között, ahol lehetőségetek lesz számos délutáni foglalkozást kipróbálni teljesen ingyen!

Ez is tetszeni fog