Quantcast
Kezdőlap KedvencekJátékok Így tanultam meg (újra) játszani a gyerekeimmel

Így tanultam meg (újra) játszani a gyerekeimmel

Éva Magazin

Azzal, hogy egy nő édesanya lesz, számos ösztön működésbe lép, azonban van az életnek – nem is egy – olyan területe, amit meg kell, vagy újra kell tanulnia. A játék művészete is ilyen.

Harminc éves voltam, amikor megszületett az első gyermekem. Szinte a gyermekágyi időszak elején megtalált egy könyv, aminek címe: “Anya, taníts engem!” Deákné B. Katalin írása fejlesztési lehetőségeket tár fel a szülőknek, amelyeket egészen a születéstől kezdve a kisiskolás korig tudnak alkalmazni.

A család egészen furcsán nézett rám, amikor a néhány hetes kislányommal tudatosan, napi szinten, néhány hónapos korától pedig a napok azonos napszakában kezdtem el játszani. A furcsállásuk nem zavart, ugyanis a könyv előszavában írtak elgondolkoztattak.

„Chicagóban vizsgálatot végeztek azonos korú gyermekeken. A vizsgált gyermekeket két csoportba osztották, és azt vizsgálták, hogy a kísérlet végeztével intelligenciahányadosuk (IQ) milyen módon változik. Az egyik csoport gyermekeivel az anyák naponta 1 órán át foglalkoztak, míg a másik csoportban erre nem került sor. A gyermekeket kétévi kísérlet után összehasonlították, és azt tapasztalták, hogy a foglalkoztatott csoport IQ-ja átlagosan 16 ponttal múlta felül az anyjuk által nem oktatott csoport tagjaiét.” (Dr. Genevierel Painter: Tanítsuk a kisbabát!) – Deákné B. Katalin: Anya, taníts engem!

Az olvasottak által, rengeteg rég elfeledett gyerekkori emlékem elevenedett fel. Eszembe jutottak bölcsődés, óvodás kori dalok, mondókák, játékok. Újra tanultam játszani. Ahogy cseperedett a kislányom, egyre inkább hagyatkoztam ezekre az emlékekre, a saját magam által kedvelt játékokat helyeztem prioritás alá, így a játékok nem „kötelező” elemei lettek a napnak, hanem valóban szórakoztató programok voltak. Többször szorítottam a kötelező feladatokat és a házimunkát a háttérbe, élveztem, hogy újra gyerek lehetek, ha csak egy kicsit is. Ám van valami, amire a fent említett könyv szerzője is felhívja a figyelmünket, ami a legfontosabb:

ezek az alkalmak elmélyítik a szülő-gyermek kapcsolatot.

Olvass tovább az Éva magazin oldalán >>

Ez is tetszeni fog