Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia Így vedd rá a gyereked, hogy rendet rakjon

Így vedd rá a gyereked, hogy rendet rakjon

Pöttyöslabda

Ismerős az érzés, amikor megkéred a gyereked, hogy rakjon rendet, de persze nem történik semmi? Aztán könyörögsz, aztán fenyegetsz, aztán szigorúan szólsz, semmi. Végül rendesen a sarkadra állsz, és akkor tényleg hozzá is kezd, de fél óra múlva már máshol lődörög a lakásban, te pedig bemész a szobájába, és nem az a látvány tárul eléd, amit szeretnél.

Mert persze valóban, keletkezett egy kisebb, átjárható ösvény a szoba közepén, de továbbra is szanaszét van minden. Inkább csak arrébb tologatott mindent, mint hogy valóban a helyére tegye. Így a helyzet igazából nem változott, továbbra is kupi van.

Egy anyuka, amikor hasonló helyzetben volt, sokadszor, ingerült lett, és dühében fogta, és a szoba közepére söpörte az össze szerteszét heverő játékot, képezve egy kisebb hegyet a helyiségben. Kiráncigált mindent az ágy alól, a tároló mögé rejtett Lego darabokat sem kímélte, vagyis prezentálta a gyermeke számára, mit ért ő kupi alatt, és mire gondolt, amikor azt mondta, el kell pakolni.

A gyerkőc megkapta a feladatot, és nem csinálhatott semmi mást, amíg a hegy meg nem szűnik. Az anyuka azt mondja, nem is gondolta komolyan, inkább csak a bosszúságot akarta levezetni: nem hitte, hogy ha a szétdobált darabokkal nem boldogul a fia, akkor éppen egy ilyen heggyel birkózik majd meg.

De bejött. Mikor tíz perccel később visszament, a hegy kisebb lett, és egy idő múlva elfogyott. A gyermeke a kupacból egyesével emelte le a dolgokat, és tette a helyére. Azt mondja, ez a módszer teljesen bevált náluk. Azóta mindent így pakolnak el, és sokkal egyszerűbb.

Te is küzdesz a rendrakással? Próbáld ki te is ezt a módszert, hátha működik!

Forrás: ScaryMommy

Ez is tetszeni fog