Quantcast
Kezdőlap Aktuális Iható a limonádé szívószál nélkül?

Iható a limonádé szívószál nélkül?

Héda Veronika

5 könnyű műanyagmentes kihívás, amit gyerekkel is kipróbálhatsz a nyáron.

Itt a nyár, tombol a vakáció, az ember végre elengedheti magát minden tekintetben: nem kell szigorú napirendet tartani a gyerekekkel, nincs reggeli kapkodás, ideges készülődés, aztán rohanás az oviba vagy iskolába, az esti rutin sem (csak) a hajcsárkodásól szól, van idő kényelmesen vacsorázni, hosszú esti mesét olvasni. A napi ritmus kicsit lelassul, a tanév alatt felállított szabályok határai elmosódnak, talán engedékenyebbek és rugalmasabbak is vagyunk – legalábbis a fagyiadagok tekintetében biztos. Hiszen a szünetet, a nyaralást mindenki élvezni akarja; sőt velünk együtt még a környezetünk is.

Nem véletlen, hogy a Plastic Free July nemzetközi mozgalom – amelyhez több magyar szervezet, vendéglátóhely is csatlakozott, és amelyről ebben a cikkben már hírt adtunk – épp a nyár közepét célozta meg a műanyag hulladékok csökkentésével. A nyaralás során a napirendünkön kívül hajlamosak vagyunk lazítani a fogyasztási szokásainkon is: több apróságot vásárolunk, és gyakran elfeledkezünk arról, hogy ilyenkor több szemetet is termelünk. Tökéletesen megértek mindenkit, aki legalább a nyári lazulás során nem szeretné számolni az általa kidobott csokipapírokat, fagyis dobozokat, de van néhány olyan egyszer használatos műanyag tárgy, amiről minden nehézség nélkül lemondhatunk. Igen, akár még a strandon vagy a kiránduláson is! Csak tudatosítanunk kell magunkban, hogy ezekre valójában nincs szükségünk, hiszen nagyon rövid ideig használjuk őket, a lebomlásuk viszont akár több száz évig is eltarthat. Már sorolom is, hogy mik ezek és hogyan kerülhetjük el őket!

1. Palackos víz helyett vigyél magaddal kulacsot!

Az idei műanyagmentes kihívás középpontjában a PET palackok állnak, amik a kiürülésük után általában a kukába kerülnek. A nyári forróságban nagyon fontos a folyadékpótlás, egész nap szomjasak vagyunk, a gyerekeknek is gyakran adunk inni. De nem mindegy, hogy miből! Szerencsére egyre több családnál látni kulacsot, amik minden játszótéren, parkban újratölthetőek. Sőt, a tűzcsapokra szerelt kék, nyomógombbal ellátott csatlakozókból is ivóvízhez juthatunk. Már csak arra kell figyelnünk, hogy ne hagyjuk soha otthon: a kulacs utazásokon is kötelező!

2. Kérd a limonádét szívószál nélkül!

Egészen addig, amíg nem tudtam meg, hogy a lebomlási ideje 500 év, én is menő dolognak tartottam a szívószállal való szürcsölést. Otthon mindig volt egy jó nagy csomagnyi belőle, a gyerekek sportot űztek abból, hogy egyszerre minél több szívószállal minél gyorsabban igyák meg a szörpöt. A vendéglátóhelyeken meg aztán főleg begyűjtöttek jónéhányat, pedig amúgy is kaptak fejenként kettőt az italukhoz. És mindez miért? Hogy 5-10 perc után a szemétben végezze az egész színes kupac. Ha jobban belegondolunk, tökéletesen meg lehet inni a limonádét e nélkül a felesleges luxuscikk nélkül is, és legalább nem bugyborékolnak vele a gyerkőcök sem az asztalnál!

3. A vásárlásnál zacskózás helyett használj vászonszatyrokat!

Amióta a szalagfüles bevásárlószatyrokért fizetni kell a közértben, elég jól rászoktattam magam arra, hogy mindig legyen a táskámban egy vászonszatyor. Csak arra kell figyelnem, hogy tényleg mindig bekészítsem, még akkor is, ha azt gondolom, úgyse fogok vásárolni, mert ilyenkor tipikusan eszembe jut egy csomó nélkülözhetetlen dolog, amikért mégis beugrok a boltba hazafelé.
Na de mi a helyzet a kis nejlonzacskókkal, amiket megtöltünk pékáruval, zöldséggel, gyümölccsel, és amikkel aztán telepakoljuk a vászonszatyrot, és még vállon is veregetjük magunkat a környezettudatosságunkért? Jelentem, erre is van megoldás: a kis méretű vászonzsákok! Ahogy a nagyot tudjuk helyettesíteni a különféle feliratú, mintájú menő szatyrokkal, úgy a kicsit is: egyre több magyar készítőtől (pl. The Sorting Bags, Shamo Bags) lehet venni kifejezetten a kifliknek, zöldségeknek szánt kisebb méretű zsákokat. De a varrni tudó mamik akár egy régi anyagból is elkészíthetik maguknak a kis szütyőket, és máris sokkal kevesebb szétszakadt nejlonzacsi kerül a szemétbe!

4. Ne kérd elvitelre, idd helyben vagy saját bögréből a kávét!

Játszótéren, buszra várva jól esik elkortyolgatni a kávét, ami megadja a lendületet az előttünk álló további dackorszakos (vagy épp kamasszal eltöltendő) órákhoz. Az elviteles poharak fedele viszont műanyag, ami megint csak a néhány perces szürcsölés után hulladékként még az ükunokáink környezetében is jelen lesz – van ennek értelme? Szerintem nem sok, a kávézásról viszont én sem mondanék le szívesen. Így inkább megiszom csészéből helyben – legalább jobban átélem a kávézás élményét, vagy otthon lefőzött, saját termoszba, fedeles útibögrébe töltött kávéval indulok útnak.

5. Saját dobozban vidd haza az ebédet!

Elhúzódik a játszóterezés, a gyerek már farkaséhes, főzésre nincs idő, pedig kéne enni valami rendeset… Ismerős? Szerencsére a mi környékünkön van egy-két kifőzde, ahova az ehhez hasonló vészhelyzetekben beugorhatunk ebédért. A gyenge minőségű elviteles dobozokat azonban hiába mosom el, nem bírják sokáig: előbb-utóbb a szemétbe kerül a gyűjteményem. Megoldás: saját, jól záródó ételdobozzal indulok útnak, ha tudom, hogy nem maradt előző napról meleg étel, így lelkiismeret-furdalás nélkül elcsábulhatok, ha meglátom hazafelé a napi menüt: csak a strapacskát viszem haza, az egyszer használatos műanyag hulladékot viszont nem!

A sort még hosszan lehetne folytatni, de elrettenteni sem szeretnék senkit: aki most barátkozik a kevesebb műanyaghulladék gondolatával, az válasszon magának egyet a felsorolt tippek közül, és próbálja ki magát július hátralevő részében! A témában járatosak pedig valószínűleg tudják, miben lehet még fejlődniük – kis lépesekben minden menni fog, csak hajrá!

Héda Veronika
Gyerekekkel Csavargó

Ez is tetszeni fog