Quantcast
Kezdőlap EgészségAnya lelke Kedves leendő szülők – íme a gyermekvállalás előnyei

Kedves leendő szülők – íme a gyermekvállalás előnyei

Kovács Móni

Az előző írásban hosszan ecseteltem a gyermekvállalás hátrányait. A lista nem teljes – szabadon bővíthető – de igyekeztem a lényegre koncentrálni. Ugyanez mondható el az összegyűjtött előnyökről is – ennél sokkal, de sokkal több van, de csak a legfontosabbakat szerettem volna kiemelni – azokat, amik érzékeltetik, hogy gyerekkel az élet egy szebb és jobb világ lesz. Mert tényleg így van!

Előnyök

Egy új világ

Abban a pillanatban, amikor a baba megfogan, egy teljesen új világ kezdődik számotokra is – bár eleinte nem sok jelét vélitek felfedezni. A terhesség előrehaladtával azért egyre többet foglalkoztok a kisbaba érkezésével – nevet adtok neki, ruhákat és bútorokat vásároltok, szépen berendezitek a babaszobát. Amikor megszületik a kicsi, akkor pedig tényleg és élesben elkezdődik az új, immár családi életetek. Hatalmas mérföldkő ez, szinte csak évekkel később fogjátok fel, hogy mekkora is. Egy csodákkal, szépséggel, bájjal és rengeteg tanulással átszőtt új világ, amit jellemezni és leírni képtelenség. Megváltoznak a prioritások, más fog eztán örömet szerezni, és új színben fogjátok látni az egész életet.

Végtelen szeretet

A gyermekeink iránt érzett szeretet szintén leírhatatlan. Naivan azt hisszük, amikor szerelmesek vagyunk, hogy ez a világ legfantasztikusabb érzése – de ekkor még nem tudjuk milyen szülőnek lenni. A legnagyobb szerelemnél is milliószor erősebb, tartósabb szeretet és kötelék ez. Jósággal és elfogadással teli, viszonzást nem kívánó (de viszonzásra találó!) önzetlen, tiszta érzés, ami hamarosan végtelen büszkeséggel párosul. „Az én fiam!” „Az én lányom!” – ennél büszkébb mondat alig hagyhatja el a szülő száját. Most még talán nem tudod elképzelni, hogy ez milyen, de remélem hamarosan átélheted.

Flow

Amíg nincs gyerekünk, észre sem vesszük, de folyamatosan agyalunk, tervezünk, szinte meg sem látjuk a jelen történéseit. Amikor megszületik egy kisbaba, a szülei akár percekig képesek bámulni anélkül, hogy bármi másra tudnának figyelni a csecsemő mozdulatain és szépségén kívül. Ugyanígy nehéz elképzelni, hogy bújócskázás vagy vízipisztolyozás közben a következő heti megbeszélésen jár az eszed, sokkal inkább arra koncentrálsz, hogy ne találjon el (vagy meg) a gyerek. Megtanulod az ő szemén át látni a világot, együtt festetek vagy építetek, társasoztok – ilyenkor szó szerint megszűnik az idő, és csak egymással vagytok elfoglalva – ez valami csodálatos és kivételes érzés!

Újra gyerek

Mindenki újra gyerek lehet egy kicsit. A szülők, a nagyszülők – és titkon már alig várjuk, hogy önfeledten babázhassunk, csúszdázhassunk vagy legózhassunk. Nagyon jó újra felfedezni a rég elfeledett játékokat, amit mi vagy a szüleink, nagyszüleink játszottak gyerekkorunkban, és a tudást, a játék ismeretét, a családi hagyományokat átadni a gyerekeknek.

Gyerekesek klubja

Ha van gyereked, automatikusan bevesznek a klubba  – akár akarod, akár nem. Persze itt sem fenékig tejfel az élet, mert bőven akadnak olyanok, akik ki akarnak majd oktatni, vagy mindig mindent jobban tudnak, de meg fogod találni a hozzád hasonszőrű szülőket, és igazán jó barátságok és kapcsolatok alakulhatnak ki a szülők és gyerekek között. Itt már ti is tudtok belsős poénokkal szolgálni, és egyetlen pillantásból megértitek a szomszéd padnál ülő anyuka vagy apuka minden gondolatát.

Szülőként, ha nem is pontosan egyeznek a történeteink, mégis ugyanazon az úton járunk. Bár az online és a valós világ sem mentes az ítélkezőktől, én mégis mindennek ellenére merem állítani, hogy a legtöbb szülő ismerősöm igenis támogató, elfogadó és segítőkész – bármivel kapcsolatban is fordulok hozzájuk, és mind egyetértünk abban, hogy a gyermekünk (vagy a gyermekeink) a legjobb dolog az életben, ami történhetett velünk.

Nektek is ugyanezeket a felemelő érzéseket kívánom! 🙂

Ez is tetszeni fog