Quantcast
Kezdőlap KedvencekTanulás Közeleg szeptember elseje: 3 tipp a zökkenőmentes iskolakezdéshez

Közeleg szeptember elseje: 3 tipp a zökkenőmentes iskolakezdéshez

Pöttyöslabda

A 11 hetes magyar nyári szünet Európa leghosszabbjai közé tartozik, ezért nem csoda, ha a fiatalok hozzászoknak az iskola nélküli élethez, és nehéz szeptember elejétől visszarázódni a tanulós hétköznapokba. Annak érdekében, hogy könnyebb legyen az átállás, többéves tapasztalattal rendelkező, gyermekekkel foglalkozó szakértő ad néhány praktikus javaslatot.

A magyar tanítás nélküli nyári szünet a leghosszabbak közé tartozik Európában: a 10-11 hetes időszakot csak néhány országban haladják meg egy héttel, ilyen például Olaszország a maga 12-13 hetesre nyúló vakációjával[1]. Ez azonban nemcsak azt jelenti, hogy hosszan élvezhető a szabadság időszaka, hanem azt is, hogy nehezebb belerázódni ismét a tanulós hétköznapokba. Az alábbiakban a bükfürdői Greenfield Hotel sokéves tapasztalattal rendelkező, gyerekekkel foglalkozó animátor szakértője ad néhány praktikus tanácsot, hogy könnyebb legyen a tanévkezdés.

  1. Kezdjük meg időben a lefekvési-ébredési idő átalakítását!

A tapasztalatok alapján az egyik legfontosabb és legnehezebben kezelhető változás a nyári szabadsághoz képest, hogy az iskolába jellemzően időre, 8 órára be kell érni, és ettől bizony minden gyerek elszokik a szünidő alatt. Az első napok ezért ilyenkor sokkal nyűgösebben, fáradtabban telnek, amin segíthetünk azzal, ha augusztus utolsó időszakában szép lassan előrébb hozzuk a lefekvés és felkelés idejét. Lényeges a fokozatosság: ne egyik napról a másikra változtassunk, hanem próbáljuk meg egyre előrébb hozni a lefekvést, és így elérkezni augusztus 31-én a megfelelő „zónába”. Ne feledjük: általános iskolás gyerekünknek még legalább 9-12 óra, de a középiskolásoknak is 8-10 óra alvásra van szükségük, így nem lesz könnyű szeptember elsejénk, ha este 10 óra utánra tolódik a lefekvés előző nap.

  1. Nyújtsunk érzelmi támogatást, búcsúzzunk közösen a nyártól!

Szintén fontos tapasztalat, hogy a nyári családi együttléteket követően sok gyereknek nehéz érzelmileg feldolgoznia a hirtelen váltást egy feladatközpontú világba. Ebben az esetben is lényeges a fokozatosság: ne hirtelen zúdítsuk rá a tanévkezdettel kapcsolatos feladatokat, hanem szép lassan, napról napra búcsúzzunk a nyártól augusztus második felétől. Beszéljük át a nyári élményeket, nézegessük meg a közös fotókat. Kérjük meg, hogy írjon búcsúlevelet a nyárnak, esetleg naplót, amiben összefoglalja, melyek voltak a kedvenc pillanatai, illetve szedjük össze együtt, mi az, amit már vár az új tanévben. Ezek segítségével könnyebb lesz lezárni a szünetet, és az új iskolai kalandok felé terelni a figyelmét. Az is segíthet a nyár elbúcsúztatásában, ha még utoljára felkerekedünk a családdal egy néhány napos nyárzáró kikapcsolódásra például egy hotelbe, amely sokféle programot és szórakozási lehetőséget kínál a gyerekeknek. Így biztosan kipihenten és élményekkel töltekezve kezdheti majd meg a tanulmányait.

  1. Készüljünk közös élménnyel a tanévre!

Egy idő után persze elérkezik a készülés időszaka, amikor már egyre több iskolával kapcsolatos tárgy jelenik meg a környezetünkben, megzavarva ezzel a nyári idillt. Meg kell nézni, jó-e még a tavalyi iskolatáska, megvenni a füzetcsomagot, összeállítani a tolltartót. A Greenfield Hotel szakértője szerint sok szülői tapasztalat alapján lehet mondani, hogy a közös választás a legtöbb gyereknél beválik és motiváló: jobban magáénak érezheti az új tanszereket, ha azokat vele együtt vesszük meg. Egy régóta hőn áhított tolltartó vagy füzet máris jobban meghozza a kedvét az új tanévhez.

+1 Közös élmény az első napon!

Ha tehetjük, az iskolakezdés napjára szervezzünk valamilyen kis élményajándékot: például közös családi fagyizást délután. Így a tanévkezdés mellett is lesz mit várni, és legalább közösen beszélhetjük meg az első élményeket.

A szakértő szerint a legtöbb esetben már az első napok után könnyen visszarázódnak a gyerekek a megszokott iskolarendbe, és könnyen veszik az akadályokat. Mivel kipihenhették magukat a hosszú nyári szünetben, a hirtelen váltás megkönnyítése után remélhetőleg már nem lesz problémánk az iskolakezdéssel.

[1] Forrás: Eurydice (https://eurydice.eacea.ec.europa.eu/)

Ez is tetszeni fog