Quantcast
Kezdőlap Könyvajánló Mesés formában kelnek életre a Balaton legendás alakjai – új mesekönyv

Mesés formában kelnek életre a Balaton legendás alakjai – új mesekönyv

Pöttyöslabda

Megjelent a Tó-retró könyvtár első mesekönyve, a „Balatoni tábortűzmesék”, amely nagytestvéreihez hasonlóan szintén a magyar tengerhez kapcsolódik.

Egyszer régen, nagyon régen óriások, varázslók és manók kószáltak a Bakonyban, a magyar tengerben pedig a bölcs Balaton király uralkodott. A tündérek és titokzatos vándorok ideje volt ez, amikor minden kő alatt egy újabb csoda lapult. Ebbe a rejtelmes korba kalauzolja olvasóit a Tó-retró első gyermekeknek szóló könyve. A kötet szerzői, Glázer Szilvia és Glázer Tamás ebben a tíz, 5-10 éves gyermekeknek szóló írásban álmodták újra a tó mondáit és legendáit, így a lapokon találkozhatunk Balaton királlyal, Sió tündérrel, a Lúdvérccel és a rejtélyes Fenyvesi vándorral egyaránt. Kiderül, hogy miért vet kecskekörmöket a partra a Balaton, és miért félték a régi időkben a badacsonyi szirtharangot. A jól ismert történetek mellett pár eredeti mese is helyet kapott a könyv lapjain, amelyekkel ismét felfedezhetik a kicsik és nagyok a Balaton varázsát. A könyv keménytáblás, színes illusztrációkkal készült, 120 oldal terjedelemben.

Glázer Szilvia szerző a könyv keletkezéséről így mesélt: „Amikor a Tó-retró könyvtár eddigi könyveihez, a „Balaton legnagyobb rejtélyeihez” és a „Mi riviéránk a 80-as évekbenhez” gyűjtöttünk forrásokat és ismeretanyagot, akkor rengeteg rég elfeledett balatoni történettel találkoztunk régi újságcikkekben, múlt századi könyvekben. Ráadásul a kutatás felidézte a saját gyermekkori emlékeimet is, amikor Balatonfűzfőn, a nagyi nyaralójában a szomszéd néni esténként a magyar tenger mondáit mesélte. Úgy gondoltuk, hogy ezeket érdemes összegyűjteni és megírni oly módon, hogy a mai gyerekek számára is szórakoztató legyen. Természetesen a könyvben vannak saját, eredeti mesék is, így például a Balaton királyról szóló tanmese a víz és a környezetvédelem, az élővilág védelméről túlmutat a szórakoztatáson. Reméljük, hogy mind a gyerekek, mind pedig a meséket felolvasó szülők-nagyszülők élvezni fogják ezt a rendhagyó mesekönyvet, ami a mi Balatonunkról szól.”

A Balatoni tábortűzmesék egy igazi gyermekkönyv, amelynek a tipográfiája oly módon készült, hogy a kisiskolások is könnyen olvashassák. A tíz mesét 44 színes, klasszikus illusztráció színesíti, amelyek megjelenítik a Bakony óriásait, a Balaton királyt, Helka és Kelén alakját, illetve a rettegett Lúdvércet. A képi világ Glázer Tamás társszerzőt dicséri, aki egy klasszikus, középkori mesevilágot álmodott meg rajzos illusztrációk formájában a könyvhöz.

Ez is tetszeni fog