Quantcast
Kezdőlap Aktuális Mi az a TikTok és kell-e tőle féltened a gyerekedet? (Igen!)

Mi az a TikTok és kell-e tőle féltened a gyerekedet? (Igen!)

Kovács Móni

A gyerekeket – főleg a kiskamasz és kamasz korosztályt – a mobiltelefontól eltiltani szinte olyan, mintha a levegőt vennénk el tőlük. Ne ringassuk abba a tévhitbe magunkat, hogy állandóan figyelhetjük gyermekünk tevékenységét az interneten: éjszaka, lámpaoltás után, vagy az autóban iskolába menet, esetleg ebédszünetben is elővehetik a telefonjukat, és – Internet-hozzáféréssel – szinte bármit letölthetnek, megnézhetnek, megoszthatnak.

Az új játékos: a TikTok

Bármerre nézünk az interneten, social média felületekbe ütközünk: Facebook, Snapchat, Instagram, Youtube, Twitter és ha eddig ez nem volt elég, most itt a TikTok, egyenesen Kínából. Egy olyan social media app, ami kifejezetten a tinédzser korosztályt veszi célba. 15 másodperces videókat tölthetnek fel a felhasználók (többnyire gyerekek), hogy lájkokat és kommenteket szerezzenek. Minden áron.

Hogy miért írom, hogy minden áron? Azért, mert volt olyan felhasználó, aki egy éppen feléje száguldó busz elé ugrott le az útra táncolni, míg egy másik feltöltő egy 2 éves kisgyermeket használt volna lájkszerzésre: egy TikTok videóban látott, 180 fokos forgatást próbált utánozni a gyerekkel. A baba fejsérüléseket szenvedett.

Make Every Second Count – „Tegyél minden pillanatot emlékezetessé!”

A TikTok nem csak elsőre, de másodszorra és sokadszorra is veszélyesnek tűnik. A nemrég
(2017-ben) fuzionált Musical.ly és a kínai Byte Dance 2018-ban TikTok néven folytatta tovább, így Kínából kitörve megvetette a lábát Indiában, az USÁ-ban és Európában is.
Az applikáció eleinte igazán ártalmatlanul indult: a felhasználók különböző számokra tátogtak (lipsync), és ezeket töltötték fel a felületre. De senki ne legyen naiv: az iskolai egyenruhában mozgó és vicceskedő gyerekek mellett természetesen hamar megjelentek az alulöltözött, erotikus mozdulatokat lejtő fiatal fiúk és lányok is. Sőt! Olyan videót is találtak már az ellenőrzések folyamán, amelyben szexuális aktus, önbántalmazás vagy éppenséggel holttest is szerepelt! A videókat szűrni szinte lehetetlenség, ugyanis naponta 13 milliót (!) töltenek fel a felhasználók!

Azonnali kielégülés

A videót elkészíted, feltöltöd, és máris jönnek a visszajelzések. Instant kaphatsz pozitív megerősítést, és ugyanolyan gyorsan alázhatnak porrá. Ebben rejlik az app egyik legnagyobb veszélye, hiszen a jócskán befolyásolható, már egyébként is instabil önképpel rendelkező tinik könnyen válhatnak kishitűvé, a sok támadás pedig már nem egy tizenévest az öngyilkosságba hajszolt. Persze nem csak a depresszió, de a figyelem iránti vágy is megölheti a gyerekeket: elég a mérgező bogarat fogyasztó, élő adásban haldokló fiú esetére gondolni. A kamera még akkor is forgott, amikor a srác barátnője felfedezte a holttestet.

Veszélyes nyilvánosság

A cég ellen folyt már eljárás a kiskorúak adataival való visszaélés miatt – ugyanis a regisztráció kezdetén a telefonszámot és teljes nevet is meg kellett adnia annak, aki szeretett volna a közösség tagjává válni. Ezeket a cég visszamenőleg (és állítólag) törölte. A felhasználók kontrollálatlanul láthatták egymás bejegyzéseit és ismeretlenül is üzenhettek egymásnak. Ez nem csak a fenyegető, ferde hajlamú felnőttek miatt felelőtlenség, hanem az egyre inkább brutális online bántalmazás miatt is. Ha valaki szeretné jobban megérteni, hogy mi is ez az egész, annak ajánljuk az Index rövidke videóját:

https://www.facebook.com/Indexhu/videos/407555536660294/

Van, akinek nem gyanús – nekem mindenképp – hogy a szolgáltatáshoz online nem, csak és kizárólag applikációval lehet hozzáférni.  A felhasználói bázis elsősorban Indiából kerül ki – összesen már több mint 500 millió felhasználója van az appnak, és egy napról napra gyarapszik:

Szerencsére a cég fennállása óta már több biztonsági intézkedést is bevezetett:

  • a felhasználók életkorának alsó határát 12 helyett 13 évben határozta meg
  • lehetőség van a videót csak a bennünket követőkkel megosztani, de magánra is állítható a nyilvánossága
  • lehetőség van a fiók törlésére – eddig ezt csak külön, a TikToknak írt e-mailen keresztül lehetett kérelmezni
  • privát üzenetek – eddig akár idegenek is írhattak a felhasználóknak, de már csak azok, akik ismerősként elfogadásra, visszajelölésre kerültek
  • a szülők számára elérhetők bizonyos eszközök, amelyekkel könnyebben átláthatják, és a felhasználó életkorára szabhatják a megjelenő tartalmakat. Az illetlen anyagot tartalmazó videók előtt figyelmeztető banner ugrik fel.

Szerinted ezek az intézkedések elég védelmet nyújtanak? Én biztos nem örülnék neki, ha a gyerekem használná ezt az appot, már csak azért sem, mert az alábbi videó eléggé alacsony színvonalról tesz tanúbizonyságot. Íme a „vicces” videók – ezek a legnépszerűbbek Nagy-Britanniában és az USA-ban: https://youtu.be/NZY_LdZn5Tc

Ha szeretnél beszélgetni róla, akkor a Pöttyöslabdán bátran megteheted, érdekel bennünket a véleményed, a csoportban pedig kedvedre ismerkedhetsz és beszélgethetsz hasonló gondolkodású szülőkkel!

Forrás:

https://www.tiktok.com/hu/

https://index.hu/techtud/2019/02/28/a_tiktok_is_adatvedelmi_botranyba_keveredett/

https://www.beol.hu/digitalia/tiktok-a-legmenobb-app-meg-nem-hallott-rola-1764904/

https://en.wikipedia.org/wiki/TikTok

https://kindaba.com/tik-tok-worried-musically-social/

Ez is tetszeni fog