Quantcast
Kezdőlap Egészség Miért inkább bio/öko?

Miért inkább bio/öko?

Pöttyöslabda

Az elmúlt hetekben megjelent lesújtó jelentés következtében sokan gondolkodtunk el egy fenntarthatóbb, természetközelibb életmód kialakításán. A biogazdaságok munkássága és az otthon használatos kemikáliák használatának csökkentése is a környezettudatos döntések közé sorolható. De vajon van-e valami a biobiznisz mögött? Tényleg egészségesebbek a bio élelmiszerek mint „normál” társaik? És mi a helyzet az öko tisztítószerekkel?

Hogyan válik biová, és mitől olyan drága?

„Az Európai Unióban és Magyarországon is, a mezőgazdasági termékeket, a belőlük készült élelmiszereket és takarmányokat csak akkor szabad ökológiai (öko, bio, biológiai, organikus) jelöléssel forgalmazni, ha a rájuk vonatkozó közösségi és hazai jogszabályok betartása mellett, az állam hatósági kontrollja alatt működő ellenőrzési rendszerben állították elő, és rendelkeznek ezekről igazolással (Magyarországon tanúsítvánnyal). „ Ha valaki szeretné beleásni magát a jogszabályokba, az ne fogja vissza magát.

A bio gazdálkodásnál használnak vegyszereket, ám a vegyszerhasználat szigorú szabályoknak kell hogy megfeleljen: alapvető elvárás, hogy a vegyszer nem szívódhat fel a permetezett növényekbe, gyümölcsökbe, a gazok irtását pedig mechanikusan végzik. Ez nyilvánvalóan sok többletmunkával és kisebb hozammal jár. Ezért kénytelenek az biogazdálkodások megkérni a termékeik árát.

Az élelmiszeriparban a tisztább környezet, kímélő eljárások, az állatok igényeit szem előtt tartó állattartás, természetes gyomirtók és permetszerek használata jelenti a különbséget bio és nem bio termékek között.

Talán nincs óriási különbség a bio és nem bio zöldségek és gyümölcsök vitamin- és ásványianyag tartalma között, ha módunkban áll, a kisebb mennyiségben és koncentrátumban előforduló vegyszerek miatt mégis érdemesebb bio terméket a kosarunkba tenni.

De mi a helyzet a tisztítószerekkel?

A háztartásban fellelhető tisztítószerek esetén azonban tényleg érdemes résen lennünk!

Megdöbbentő például, hogy a takarítás mennyire veszélyes tud lenni. Nemrég olvastam egy cikket, miszerint a gyakran takarító nők légzésfunkciói kerülnek veszélybe a belélegzett gőzök, gázok és kispriccelt vegyszerek miatt.  A vizsgálat kimutatta, hogy a tisztítószerek gyakori használata (ha valaki például takarítónőként dolgozik), olyan mértékű károkat okozhat, mint 20 évnyi dohányzás!  A sok tisztítószer-használat továbbá asztmát, bőrproblémát, allergiát is okozhat, ráadásul a nem megfelelően átöblített felületekről simán meg is ehetjük például a mosogatószert.

A hagyományos mosószerek és a polcokon heverő néhány kozmetikum, fogkrém triklozántartalma viszont ugyanekkora – ha nem nagyobb – problémát okoz. Az e.coli baktérium például mindössze 30 nap alatt antibiotikum-rezisztenssé válik a triklozán hatására! Hogy ez miért baj, aligha kell ecsetelni: az addig antibiotikummal jól kordában tartható betegségek fölött elveszítjük a kontrollt, és minden (eddig ismert) orvosság hatástalanná válik!

 

De mégis mit használjunk?

Sok esetben elegendő lenne a víz és a mosogatószivacs, de sokunknak a mosogatás során képződött hab egyet jelent a megfelelő tisztítóhatással. Mosásnál használhatunk könnyen és olcsón beszerezhető mosódiót (folyékony formában is), az illatosításhoz és öblítéshez ecetet és illóolajat, a kádsúroláshoz esetleg egy jó házi tisztítószer recept tehet jó szolgálatot annak, akinek ideje – és az ecet erőteljes szagától való mérsékelt viszolygása – engedi. Az elfoglalt és kevésbé ügyes kezű háziasszonyok ( és  –urak)  szerencsére már számtalan jobbnál-jobb öko tisztítószer közül válogathatnak a drogériák polcain és a webshopokban is.

A szakemberek egyértelműen azt javasolják, hogy igyekezzünk minimalizálni a vegyszerek használatát, helyette természetes, öko tisztítószereket alkalmazzunk, azokat is ritkán.

Hogy melyik márkát válasszuk? Következő cikkünkben erre is kitérünk majd!

Ez is tetszeni fog