Quantcast
Kezdőlap Aktuális Mindennapi (foh)kovászunk

Mindennapi (foh)kovászunk

Kovács Móni

A falamat elöntötték a kakaós csigák, kenyerek, briósok, fonott kalácsok, medvehagymás cipók és hadd ne soroljam. Aki február közepén azt mondta, fölösleges lisztet vásárolni az biza’ nagyot tévedett. Mindenki (vagyis aki teheti, megteheti, vagy sajnos rákényszerült) otthon van és gyúr, keleszt, dagaszt, süt.

Nem csak testi táplálék

Bár valószínűleg sokan helytelenítik a sok szénhidrátfogyasztást, mégis napi szinten esszük, és valljuk be: szeretjük is. Ráadásul a gyerekek számára is ez a legfinomabb élelmiszer, és ha ügyesek vagyunk, még előnyt is kovácsolhatunk a kényszer szülte új péktudományunkból. Nem csak azért jó az otthoni tésztadagasztás, mert belecsempészhetünk teljes kiőrlésű lisztet vagy zablisztet, olívaolajat vagy hagymát, medvehagymát, akármit, hanem azért, mert ad egyfajta flow-élményt.

Ahogy a forbes is írja: az emberek lefoglalják magukat, hasznos tevékenységet végeznek, ami alkotótevékenység is egyben. Aki szerencsés, és jutott neki élesztő az azzal bűvészkedik, mások pedig az ingyen megosztott kovászkészítő és nevelgető videókat lesik, kenyérkészítő csoportokhoz csatlakoznak, és kenyérsütő bajnokságra is neveznek. Kikapcsolódnak, szociális életet élnek ráadásul étel is kerül az asztalra. Mi ez, ha nem nyerő helyzet mindenki számára?

Jobb, mint a bolti

Az emberek – na jó, főleg a felnőttek – értékelik saját kezük munkáját és hamar kiderül az is, hogy nem is olyan nagy ördöngösség hetente néhány alkalommal valami finomságot készíteni, és az adalékanyagok nélküli pékáru nem csak egészségesebb, hanem sokkal finomabb is, mint a boltban kapható társai. Azt pedig, hogy a friss kiflit még langyosan kenhetem meg vajjal – hadd ne kelljen elmondanom, hogy nem helyettesíti semmi.

Gondolkodásra kényszerít

Az otthoni sütés sok dologra megtanít bennünket. Például arra, hogy kicsit jó dolog önellátónak lenni. Hogy büszkék vagyunk és lehetünk arra, hogy ezt mi is meg tudjuk csinálni. Sőt! Ha bevonjuk a gyerekeket, a családot a dagasztásba, keverésbe, kenegetésbe, akkor a legkisebbek önbizalmának is adunk egy löketet. A lurkók az új ételeket talán könnyebben kipróbálják, ha ők maguk is részt vesznek a készítésükben.

Megtanuljuk értékelni a kenyeret, a kiflit, és legközelebb kétszer is meggondoljuk, hogy mit és mennyit veszünk. Talán kevesebbet fogunk pazarolni, ha otthon gyakrabban készítünk frisset.

Jó, de minek posztolják?

Gondolhatják sokan, akik már unják a frissen pékké avanzsált barátok és ismerősök hírfolyamán hömpölygő túrós batyuk, kuglófok és briósok látványát. Nos, azért, mert

  • ötletet adhatnak másoknak
  • inspirálhatnak másokat
  • büszkék arra, amit készített
  • BAROMIRA RÁÉRNEK – és ez most nem negatív jelző, hanem kényszer szülte általános helyzet.

Az online világban is toleráljuk tehát egymás agymenését, és a posztok áradatát. Ha viszont már nagyon unod, akkor készíts Te is kovászt, állítólag 6 óráig tart!!! Jó munkát hozzá! ?

Ez is tetszeni fog