Quantcast
Kezdőlap Aktuális Ne azért viselj maszkot, mert azt mondják!

Ne azért viselj maszkot, mert azt mondják!

Kovács Móni

Döbbenet mennyire megosztotta az embereket a koronavírus járvány. Nem csak itthon, külföldön is tombol a harc – kell-e maszkot hordani, vagy égessük el, az egész COVID-19 csak egy összeesküvés-elmélet, a vírus nem is létezik, eredetileg biológiai fegyvernek szánták – folytathatnánk a sort.

Sokan kifogásolják, hogy a maszk felvétele gátolja őket a szabadságukban – HOGYAN? Kérdem én. Maszkban ugyanúgy lehet mindent csinálni, mint maszk nélkül – kivéve a szájról olvasást, mert az ilyen körülmények között valóban lehetetlen. Összeszedtem a legtutibb vírustagadó dumákat, és szeretettel el is mondom róluk a véleményemet.

Nincs is vírus!

Imádom ezt a maszkviselés-ellenes érvet – miszerint a vírus nem is létezik. Erre nekem az a válaszom, hogy Istenben sem hiszek, mégse ölöm halomra az embereket, nem lopok, nem paráználkodok, és nem kívánom a felebarátom házát sem, meg a tízparancsolat többi részét is betartom. Nem azért, mert hiszek Istenben, hanem mert van egy belső morális tartásom, ami alapján tisztességesen viselkedem.

Ugyanez érvényes a maszkviselésre, távolságtartásra, a társas kapcsolatok minimalizálására. Nem azért tartom be a szabályokat, mert Cili néni vagy Viktor bácsi azt mondja, hanem azért, mert ezt tartom a vírus elleni harc legjobb eszközének. Neked sem kell hinni benne, de vedd fel azt a kurva maszkot, LÉGYSZI!

Az emberek 80%-ánál úgyis tünetmentes

Hát ez igazán örömteli, de biztos vagy benne, hogy nincs a közvetlen (vagy akár a közvetett) ismeretségi körödben SENKI, aki rákos, immunbetegséggel küszködik, transzplantált, cukorbeteg, magas vérnyomással küszködik, szívbeteg? Tuti? Jó neked! De hidd el, hogy van olyan ismerősöd, akinek van. Nem a 80% miatt hordjuk a maszkot, fertőtlenítjük a kezünket, nem csókolózunk idegenekkel, hanem a maradék 20%-ot védjük. Tudom, ez a világ mindig csak rólad szól, de képzeld, az a furcsa helyzet állt elő, hogy most másokat kell magad elé sorolni. Tudom, hogy nehéz, de próbáld meg. Segítség lehet, ha elképzeled azokat a haldokló embereket, akik esetleg tőled kapták el a nem létező vírust, ami az emberek 80%-nak meg se kottyan.

Csak politika az egész!

Hát, ebben van igazság, a politika sajnos nagyon is belefolyt a vírushelyzetbe – ha lehet ilyet mondani – de most azt kell szem előtt tartanunk, hogy a központi intézkedések, még ha néha ellentmondásosak vagy követhetetlenek is, valószínűleg (?) átgondolt stratégiai lépések. A tavaszi kezdődő hullám nem okozott akkora problémát, talán a kormány most kipróbálja, mi történik, ha kicsit szabadabban útjára engedi a vírust, és a gazdaság megmentését választja az emberéletek helyett. Tavasszal bejött a hullám megfékezése, talán most is bejön a gazdaság mozgásban tartása. Nem mondhatom, hogy egyetértek minden döntéssel, és a kialakult helyzettel kapcsolatban elérhető információk sem feltétlenül egyértelműek, de nekünk csak annyi a dolgunk, hogy ha karantént rendelnek el, akkor azt betartsuk, a beteg gyerekeinket ne engedjük óvodába/iskolába, saját magunkra ugyanígy figyeljünk, és publikus, zárt helyeken viseljünk maszkot, mossunk kezet, tartsuk a távolságot.

Öröm az ürömben, hogy a vírus elvileg mutálódott, és valamelyest gyengült.

Nekem ne mondja meg senki, hogy mit csináljak!

Igen ez nagyon jó érv, szerintem az élete folyamán sokszor gondolja ezt az ember, főleg kiskamasz vagy kamasz korában, amikor nagyjából érthető is a lázadás. Felnőtt korunkra sajnos – vagy nem sajnos – el kell fogadnunk, hogy egy adott ország lakosainak adott kötelességei és kötelezettségei vannak a jogaikon kívül. Tehát ebből a nézőpontból bizony megmondhatja nekünk az adott ország vezetése, hogy mit csináljunk. Még akkor is, ha ez nekünk nem tetszik. Kicsit olyan ez, mint amikor anyánk azt mondta, hogy amíg az én házamban laksz, addig az van, amit én mondok. Slussz passz.

Elegem van az ijesztgetésből és a rémhírkeltésből! Szakadjatok már le a témáról

Hidd el, hogy NAGYON SZÍVESEN leszakadna a témáról mindenki, főleg az online sajtó, akik szintén nagyon megérzik a koronavírus miatt kialakult krízishelyzetet (mert a cégek a marketingköltségekből faragnak le elsőként, a weboldalak egyik legjobb bevételi forrása pedig a célzottan elhelyezett hirdetés, ugyebár), de az emberek tárgyilagos tájékoztatása igenis fontos, és van, akit érdekel, hogy hogyan alakul a fertőzöttek száma. Én például minden nap megnézem, mert szeretem tudni, hogy mennyire kell óvatosnak lennem. Amikor napi 2-4 fertőzött volt, kicsit lazábban, könnyedebben ültem villamosra, érthető módon most sokkal jobban figyelek, fertőtlenítem a kezem, és maszkot hordok – de maszkot egyébként tavasz óta viselek a boltban, patikában, tömegközlekedési eszközön, bankban és amikor óvodába viszem a gyerekemet, mert figyelek az embertársaimra.

Szóval, ha mindenki más is odafigyelne, maszkot viselne (igen, még a gyönyörű arcú, szépre sminkelt lányok, és a jóképű fiúk is, akikről nyilván leperegnek a vírusok és bacik), kezet mosna, vagy fertőtlenítene, képes lenne a seggén maradni a péntek esti koncert helyett, akkor viszonylag hamar leakadhatna a témáról mindenki. De addig maradnak a számok, a statisztikák, és a mindenki számára kellemetlen intézkedések. SŐT! A pénzbüntetés is a renitensenknek.

Ez is tetszeni fog