Quantcast
Kezdőlap Programajánló Őszi szüneti programok Budapesten

Őszi szüneti programok Budapesten

pottyos

Ismét itt egy újabb szünet, amit a pihenés mellett családi programokkal is szeretnénk színesíteni. Ha jól jönne ebben egy kis segítség, ha semmi ötletetek nincs vagy van néhány, de elkelne a tarsolyba még egy-kettő, akkor nézzétek végig őszi szüneti ajánlókat, mert itt biztos találtok valami testhezállót. Kellemes pihenést kívánunk, szuper programokat kínálunk az őszi szünetre is!

Halloween a Füvészkertben
Azt javasoljuk, a szüneti hangulat megalapozása végett, hogy már pénteken fogjatok neki az ünneplésnek. Ehhez jó kiindulás a Füvészkert este fél 6-kor kezdődő Halloween estje, ahová a tökfaragó versenyre otthon elkészített remekműveket várnak. A kert gyönyörű kivilágított tökökkel kell feldíszítve, kézműves foglalkozás, pókocska keresés, fűszeres sütőtök kóstolás és tüzes kardforgatás is színesíti az estét pénteken a Füvészkertben.

Állatkerti Halloween


Szombattól azután jobbnál-jobb programok várnak, sok természetesen a ma már nálunk is elterjedt Halloween jegyében. A Fővárosi Állat- és Növénykert Állatkerti Halloweennel kedveskedik a látogatóknak, amelynek keretében október 29. és november 6. között minden nap extra programokkal készülnek. A csúcspont természetesen október 31. lesz, amikor a Varázshegyen egész napos tematikus játszóház várja a gyerekeket. És még egy jó hír: az őszi szünetben a 14 év alatti gyerekeknek az állatkerti belépés ingyenes.

Halloween futás a föld alatt
Egyedülálló sportos programon vehettek részt október 29-én a kőbányai pincerendszer labirintusában. A BBu Halloween Run keretében élményfutás és gyalogtúra várja a vállalkozó szellemű (hahaha) sportbarátokat. Nem csak élsportolókat, de családokat is várnak, hiszen a hosszabb távok mellett lehetőség nyílik ovis, sulis és családi futásra, valamint gyalogtúrázásra is az ez alkalomra különleges díszítést kapó pincerendszerben. A versenyközpontnak helyet adó KÖSZI-ben arcfestéssel és kézműves foglalkozással is készülnek a szervezők.

Töklámpás Fesztivál
Október 29-én szombat este ismét ünnepi díszkivilágítást kap a Hősök tere, amit nem a legújabb ledes fényfüzérek, hanem a lelkes tökfaragók által a térre hozott töklámpások fényei biztosítanak majd. Az immár sokadik alkalommal megrendezett esemény célja kettős. Egyrészt a közönséget szeretnék megörvendeztetni a szebbnél-szebb alkotásokkal, másrészt a Gyermekétkeztetési Alapítvány munkáját i segíteni szeretnék azáltal, hogy megkérik a fesztiválra kilátogatókat, hogy járuljanak hozzá a gyűjtéshez valamilyen tartós élelmiszer adományozásával. Így ha tehetitek, ne csak az otthon elkészített remekművet hozzátok el szombaton a térre, de egy konzervet vagy bármilyen nem romlandó élelmiszert is.

Csokit vagy csalunk!


Újabb színfolttal bővül idén a Halloweenes gyerekprogram kínálat. Budapesten is belekóstolhatnak a gyerekek amerikai kortársaik kedvenc október 31-ei elfoglaltságába, amely angolul a Trick or treat!, magyarul a Csokit vagy csalunk! elnevezést kapta. A játék lényege, hogy a jelmezbe öltözött gyerekek becsöngetnek a szomszédos házakba, ahol édességet (treat) kérnek vagy valami csínytevéssel (trick) „fenyegetik meg” a ház lakóit. Természetesen legtöbbször az előbbi kérés győzedelmeskedik, és mindenki édességgel teli kosárral tér haza. Hátfő délután a Ráday utca vendéglátóipari egységeiben próbálhatjátok ki ezt a mókát.

Múzeumi születésnap
Természetesen nem csak Halloween programok zajlanak az őszi szünet első napjaiban. Október 29-én ünnepli születésnapját a Természettudományi Múzeum, amiből a látogatók sem maradhatnak ki. Nem is egy, hanem két szülinapot is ünnepelnek ezen a hétvégén: a múzeum 214 éves, a mostani épületben pedig immár20 éve „laknak”. A színes múzeumi programok mellett a zene is az ünneplés része lesz majd: 15 órakor a Kaláka együttes ad koncertet az egybegyűlteknek. A kiállítások látogatása pedig ezen a napon ingyenes.

Tarisznyás túra a múzeumban
És ha már a Természettudományi Múzeumnál tartunk meg kell említenünk egy új kezdeményezésüket, amelyet ti is kipróbálhattok az őszi szünetben. A Tarisznyás túra lényege, hogy a gyerekek, szüleik, nagyszüleik együtt indulhatnak el az épület felfedezésére. Ehhez segítségként kapnak egy tarisznyát, amelyben megtalálnak minden olyan eszközt, amihez a felfedező túra során szükségük lesz. A kaland teljesítői megkapják a tiszteletbeli tarisznyás múzeumi felfedező címet és egy névre szóló oklevelet is. A túrát október 29. és november 6. között bármelyik nap teljesíthetitek, kivéve november 1-jén, kedden, amely napon a múzeum zárva tart.

Mega Játszóház
Október 31-én a Mega Játszóház beköltözik a Pestszentimrei Sportkastélyba, ahol délelőtt 10-től este 6-ig próbálhatják ki a gyerekek a különlegesnél különlegesebb légvárakat, csúszdákat és különleges járgányokat. Ha pedig a gyerekek már teljesen kiizzadtak a sok ugrálásban és szaladgálásban, akkor beülhetnek a 3D-s vetítésre vagy a 11, 14 és 16 órakor kezdődő bohócműsorra. A gyerekek arcfestést és csillámtetoválást is igénybe vehetnek a nap folyamán. Az egész napos belépő 1800 Ft, kísérőknek 400 Ft.

Kövessétek a forradalmi szélforgót!


Ezt a programot már csak a neve miatt is be kellett vennünk ajánlónkba A Magyar Nemzeti Múzeumban óriástársas-partira invitálnak minden érdeklődőt november 2-án, szerdán délután. A vállalkozó kedvű játékosok újrajátszhatják az 1849-es emigránsok útvonalát, Kossuth Lajos, Bem József, Andrássy Gyula és Teleki László bőrébe bújva; a Jolly Joker: Pulszky Ferenc. A négy 1849-es magyar emigráns életén keresztül négy izgalmas történelmi szituáció tárul fel, így közelebbről megismerhetjük a korszakot és benne a főbb magyar emigráns egyéni sorsokat. Regényes életutak, kalandos városok és kétes városi legendák – készen álltok a kalandra?

Ingyenes tárlatvezetés a Magyar Nemzeti Galériában gyerekeknek
Az iskolai őszi szünetben november 3-án és 4-én délelőtt 11.00 órakor tematikus vezetésekkel várják az általános iskolás gyermekeket a Magyar Nemzeti Galéria állandó gyűjteményeibe. Beszélgetve barangolhattok a magyar és az egyetemes művészeti alkotások között. Kíváncsiak vagytok a holland kereskedők messze földről hozott portékáira? Tudni szeretnétek, ki viselhetett kacagányt? A libahasról hallotatokl már? Fedezzétek fel együtt a múzeum gyűjteményeit! A tárlatvezetés 7-11 éves korú gyermekeknek ajánlott, időtartama 45-50 perc. A maximális létszám 25 fő. Regisztráció személyesen, érkezési sorrendben a vezetés előtt az információs pultnál.

Lajta Monitor
Szentendrére bármikor érdemes kilátogatni, nincs ez másképp az őszi szünetben sem, És ha már ott jártok, ne hagyjátok ki a november 12-ig a Czóbel sétány mentén a Dunán állomásozó Lajta Monitort. Az 1871-ben épült úgynevezett „monitor” típusú, első világháborús hadihajó a 7 darab fennmaradt – csatában is részt vett – hajó egyike, így annak megtekintése rendkívüli élmény gyermeknek és felnőttnek egyaránt. A hajó több alkalommal került bevetésre az első világháború időszakában. 1918-ban – 46 év hadi szolgálat után – leszerelték, és az 1920-as évektől 1994-ig, több, mint 70 évig a folyami kavicskotrásban elevátorhajóként látták hasznát.

Nyitott Műhely
Sok más múzeum mellett a Ludwig is várja a gyerekeket az őszi szünetben. November 3-án pénteken megnyitják múzeumpedagógia műhelyük ajtaját és a nap folyamán három különböző programmal is készülnek, amin ki-ki érdeklődése szerint vehet részt. 10 órától és 12 órától Lengyelországba látogathattok el, 14 órától pedig a Bartók kiállításban tehettek játékos közös sétát. A programok ingyenesek, de előzetes regisztráció szükséges, illetve egy-egy turnusban maximum 12 gyereket tudnak fogadni.

Elemlámpával a romkertben
Bár a szünet végére már jócskán túl leszünk az ijesztgetős, szellemes Halloween mulatságokon, akik ezekből kimaradtak, hasonló izgalmakat élhetnek át még november 4-én is, méghozzá nem máshol, mint az Aquincumi Múzeum romkertjében. Itt Az Aquincumi Múzeum igazgatója, Dr. Láng Orsolya kalauzolja az érdeklődőket az egykori polgárváros területén. A résztvevők elemlámpák fényénél barangolják be a múzeumot. A programon romkerti belépő (felnőtt: 1.000,- Ft/fő, diák és nyugdíjas: 500,- Ft/fő) ellenében lehet részt venni, előzetes regisztráció alapján. A regisztráció határideje: 2016. november 2., éjfél.

Családi szombat a könyvtárban


Az Üllői úti könyvtárban mindig történik valami. Nem lesz ez másként november 5-én, szombaton sem, amikor ingyenes családi napot szerveznek. Délelőtt 10 órától Csernik Szende mesemondó előadását élvezhetitek, aki a Csihány csípte mesék című lábbábos műsorát hozza el a gyerekeknek. Délután 3 órakor Tóth Gábor állatbemutatója következik, melynek során a városi életközösséget alkotó fajok sokszínű világába pillanthatnak be az érdeklődők. Az előadás végére bebizonyosodik, hogy lakókörnyezetünk, nagyvárosaink remek élőhelyei az alkalmazkodásra képes élőlényeknek. A napot 18 órakor a METEnORS együttes koncertje zárja.

Vasútmodell kiállítás
Sokak kedvence a vasútmodell kiállítás, hisz mindegy hogy valaki 2, 22 vagy 52 éves, bárkit elbűvölhetnek a síneken futó csodák, az aprólékosan kidolgozott állomások, tájak és figurák. November első hétvégéjén a második kerületi Klebelsberg Kulturkúria ad otthont az 1-es Villamos Klub kiállításának, amely péntektől vasárnapig tekinthető majd meg. Az események a vonatok mellett villamosok, autóbuszok is kiállításra kerülnek, az interaktív játszóházban pedig Thomas és barátai valamint favonatok is várják a legkisebbeket.

+1 ötlet: Sétáltassatok menhelyi kutyát!

Ez többszörösen is jó program lehet, akkor is, ha van kutyátok, akkor is, ha nincs. Ha van, akkor tudjátok, milyen öröm egy-egy séta a kedvenceknek, ha nincs, akkor pedig kipróbálhatjátok, milyen is lenne, ha lenne. Arról nem is beszélve, hogy ti is teljesítitek a napi mozgásadagot. Felsorolunk egy-két menhelyet, ahol érdemes érdeklődni önkéntes kutyasétáltatás után. Mindenképpen hívjátok fel először a kiszemelt helyet, és érdeklődjétek meg a részleteket, mielőtt útnak indulnátok! Keressétek a Budaörsi Állatmenhelyet, Noé Állatotthont, a Héroszt, az Árvácskát, vagy bármelyik közeletekben található állatmenhelyt.

Forrás: Szélforgó

Ez is tetszeni fog