Quantcast
Kezdőlap Fittanya Saucony futócipő teszt

Saucony futócipő teszt

Baráth Kriszta

A futócipő tesztelés komoly dolog. Mivel egyszerű, ám igen elkötelezett hobbi futó vagyok, saját tapasztalataimon keresztül szeretném bemutatni nektek a Saucony Guide Iso futócipőt, amit szeptember elején kaptam a Saucony Hungary-től. A cipő a legújabb White Noise kollekció egyik darabja.

Általában két különböző márkájú cipőt használok futásra, amiket váltogatok az edzések típusától vagy az időjárási viszonyoktól függően. Az azóta eltelt hónapokban 470 km-t futottam a Guide Iso cipőben, így már van alapja, hogy összefoglaljam a tapasztalataimat.

Mondanom sem kell, rendesen felcsillant a szemem, amikor kinyitottam a cipős dobozt szeptemberben. Ennyit tudtam mondani: WOW!!! Ez igen!!!  Egy hófehér futócipő csodát láttam benne. Első látásra belezúgtam. Miután tudatosult, hogy ez csak az enyém, tovább gondoltam a látottakat. Milyen lesz benne a közös munka? Nem fogja törni a lábam? Olyan szép és ebben fussak??!! Nem lenne jobb inkább az utcán villogni vele? Hogyan fogom tisztítani ezt gyönyörű fehér cipőt?

De nézzük csak, mire vágyunk mi futók.  Milyen követelményeink vannak egy futócipővel szemben? Elsősorban a kényelem és a személyre szabottság a meghatározó. Olyan cipőt szeretnénk, ami passzol szerkezetileg az alkatunkhoz, lábtípusunkhoz. Nekünk, nőknek – bár vannak kivételek – a forma, a színek, az anyagösszetétel, a harmónia, az összhang nagyon fontos. Ez mind szükséges ahhoz, hogy jól érezzük benne magunkat.  Folytatom tovább a sort: legyen könnyed, légies, meg se érezd, hogy rajtad van. A jó futócipő egybeolvad a testeddel, mintha a lábfejed meghosszabbítása lenne. Legyen ruganyos és megfelelően párnázott. A Saucony Guide Iso-ban ez mind megvan!

Egy új cipő felavatása nálam rituálé. Megfigyeltem az évek alatt, mindig ugyanaz a menet: lefényképezem 0 km-es állapotban. Főleg a talpát, így később látni fogom a kopás és az elhasználódás mértékét. Nézegetem. Felpróbálom. Beállítom és befűzöm a lábamnak megfelelően. Bekötöm. Majd elkezdődik a közös utunk, munkánk. Kaptam egy új társat, aki némán fogja tűrni az edzés alatti nyűgjeimet vagy épp az örömömet.

Mielőtt beleugranék egy új cipővel az edzések közepébe, tartok 1-2 kisebb ismerkedős futást. Ilyen esetben rövidebb távval javasolt kezdeni. Az első 5 km is sok mindent elárul. Többnyire itt már kiütközik, ha nem lelnék benne társra. Persze később is adódhatnak problémák pl. a súrlódással egy hosszabb táv után, de az első alkalom mindig meghatározó élmény.

Már az első futáskor daráltam vele az aszfaltot. Biztosan az izgatottság is közrejátszott, de nagyon jó tempóban haladtam. Tette a dolgát a cipő. Tartotta a lábam, könnyedén el tudtam rugaszkodni a talajtól, szépen vette az irányváltásaimat, tapadt a talajhoz, amikor kellett. Azt hiszem, erre mondják, hogy szárnyaltam. Ehhez az érzéshez kellett az is, hogy a lábtípusomnak megfelelő, és esetemben 2,5 számmal nagyobb legyen a cipő a lábméretemnél. Szándékosan délutánra tettem a próbafutást, amikor az ember lába nagyobb, dagadtabb lehet a reggeli állapotnál.

Akárhányszor húzom fel, úgy érzem, mintha a lábamra öntötték volna. Kivittem és teszteltem könnyű terepen is. Bár nem terepfutó cipő, de ezeken az esőmentes, száraz, poros őszi napokon simán vett minden akadályt. Volt benne emelkedő, lejtő, keskeny ösvény, homokos süppedős és füves talaj, kemény földes út. Egyedül azt sajnáltam, hogy kissé poros lett. De nem okoz gondot egy-egy ilyen terepes futás után áttörölni mosószeres ruhával. A legpraktikusabb, ha reggel, még a harmatos talajon futsz, az is nagyon szépen leszedi a porréteget és még külön dolgozni sem kell vele.

A legnagyszerűbb élményem a cipővel a 33. WizzAir félmaratonhoz kapcsolódik. Miután rendesen bejárattam, nem volt kérdés, hogy ebben fogok félmaratont futni. Annyira jól működött köztünk az összhang, daráltuk a kilométereket. Nagy meglepetésemre sikerült 4 percet faragni az eddigi legjobb félmaratoni időmből, így 14 hónappal második gyermekem születése után. Magam sem hittem, hogy képes vagyok 1:42-es idővel célba érni.

A cipő egyik fontos jellemzője a sokoldalúsága. Ez pedig a formájában, színében és a kényelemben mutatkozik meg. Annyira szemrevaló darab, hogy hétköznapi viseletként is megállja a helyét: edzésen, munkában és szabadidőben. Én is sűrűn használom, akár bevásárolni megyek, akár a gyerekekért rohanok. Automatikusan ezt választom. Nem is csoda: egy állandóan száguldó, sportos, fitt anyának ez a legpraktikusabb viselet.

Érdemes körülnézni a futócipő szaküzletekben, most már kedvezményesen is meg lehet vásárolni. A White Noise kollekcióban pedig biztosan megtalálod a lábadra legjobban passzoló cipőt.

Hajrá!

Ez is tetszeni fog