Quantcast
Kezdőlap Aktuális Szabad-e kimenni a szabadba koronavírus-járvány idején?

Szabad-e kimenni a szabadba koronavírus-járvány idején?

Famiily
A koronavírussal kapcsolatban a 60 év felettiek és krónikus betegségben szenvedők számára egyértelmű a szakmai ajánlás, miszerint minden közösségi aktivitást és társas érintkezést nullára kell redukálni, mivel ők a legveszélyeztetettebbek. Ennek egyetlen lehetséges módja, ha otthon maradnak. De mi a helyzet a gyerekekkel és az egészséges felnőttekkel? Dr. Kertesi Zsuzsanna háziorvost erről kérdeztük.

A COVID-19 fertőzés jellemzően cseppfertőzéssel, direkt vagy indirekt kontaktussal terjed emberről emberre.

„A vírus köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, az arc, a száj, az orr érintésével bejuthat a szervezetbe.

Egyelőre nem ismert, hogy pontosan mennyi ideig marad fertőzőképes a vírus a felületeken, annyi azonban bizonyos, hogy az egyszerű fertőtlenítőszerek elpusztítják.”- áll a kormány hivatalos közleményében.

A közoktatási- kulturális intézmények, közösségi helyek bezárása is azért indokolt, mert zárt közegben- például egy tanteremben vagy egy színházban, moziban – a vírus rendkívül gyorsan terjed és bár a gyerekekre, egészséges felnőttekre nem jelent komoly veszélyt, ők az enyhébb tünetek vagy tünetmentesség mellett tovább fertőzhetnek. Ily módon a kórokozó pillanatok alatt eljut az idősebb, veszélyeztetett korosztályhoz is, akiknél viszont akár életveszélyes állapotot is előidézhet, amely az esetek túlnyomó többségében csak intenzív kórházi ápolással és oxigénterápiával szüntethető meg.

„Ami miatt akár az otthoni karantén is szóba jöhet, az leginkább az egészségügy véges kapacitása. Mert gondoljunk csak bele, hogy ha a Kínához vagy Olaszországhoz hasonló intenzitással robban ki a járvány, a több ezer beteget az egészségügyi rendszer biztosan nem tudja egy időben megfelelően ellátni.

Éppen ezért legfontosabb feladatunk a fertőzés terjedésének lassítása megelőzéssel és a szabályok pontos, tudatos betartásával.”

mondja a doktornő.

Sokakban felvetődik a kérdés, hogy ki lehet-e menni a szabadba.

Kattints ide a folytatásért!

Ez is tetszeni fog