Quantcast
Kezdőlap Egészség Szedd magad!

Szedd magad!

pottyos

Nagy gyümölcsfogyasztó vagyok, viszont viszolygok a szupermarketekben vásárolható, külföldről érkezett, ízetlen vackoktól. Legalább egy évtizede, még jóval a gyermekem születése előtt elkezdtem vágyódni a „szedd magad eperföldekre”, viszont akkori életformám még nem engedte meg, hogy órákig bogarásszak a gyümölcstövek között, kiutazzak a városból és ráhangolódjak a természetre.

Három évvel ezelőtt kezdődött a függés; kérdezősködtem, kikutattam, rátaláltam, és azóta is óriási barátságban vagyunk. Május közepén, amikor már virágzanak a növénykék, elkezdem figyelemmel kísérni interneten az epertermesztő gazdaságok honlapjait, hogy hol is tart az érési folyamat, mikor vethetem bele magam az édenkertbe. Természetesen ettől az élménytől nem szerettem volna megfosztani a kislányomat sem, aki benne van minden vagány, kalandos, szabadtéri tevékenységben. Nekem megadatott kiskoromban, hogy nagyszüleim hobbykertjében saját kezűleg szüretelhettem a napérlelte piros bogyókat és szerettem volna, ha gyermekem is megtapasztalja ezt az érzést. Van, amikor nagymamát is visszük, van úgy, hogy csatlakoznak kis barátaink az oviból, de van úgy is, hogy kettesben vágunk neki a gyűjtögetésnek, ami nagy „Leszünk barátok?” című haverkodásba torkollnak és eperdézsmáló barátságok köttetnek. A gyerkőcök megtanulják, melyik szemet érdemes leszedni azonnali fogyasztáshoz, melyek azok, amelyek otthon gondosan tálcára lepakolva másnapra beérnek, sajnos azt a módszert még nem sikerült kikísérleteznem, amellyel az eper megmaradhatna dzsemnek, lekvárnak, nálunk minden szem frissen, nyersen egy-két nap alatt eltűnik a pocakban.

Ha az ember lánya megteheti, hogy egymagában, hétköznap délelőttönként, saját kezével szedje a gyümölcsöt, amit a család elé tesz, több mindent átélhet közben. A lehető legközelebb van a földhöz, friss levegőn van, szalmakalap és szellős ruha alatt védetten éri a jóságos nap a bőrét, guggolást és hajladozást végez felváltva, ami kellemes nyújtógyakorlatnak minősülhet. Annyit csemegézhet e mannából, amennyi beléfér (csak a kosarakat teszik a mérlegre a pénztárnál), nincs zaj, meditatív hangulatba lehet kerülni, csak néha egy-egy repülőgép zúgása zavarja meg a csöndet.

Végül, de nem utolsó sorban bolti, piaci árak töredékéért jut értékes gyümölcshöz.

Csapadék hiánya miatt és az idő előrehaladtával lassan búcsút kell inteni az eperföldeknek, e hét végéig még kilószámra lehet gyűjtögetni, szedegetni, viszont itt az idő, hogy áthangolódjunk a bordó, ropogós, mosolygós cseresznyére.

Eperföldek elérhetőségei:
Eper szedd magad: www.eperfold.hu
Szedd magad: www.szeddlemagad.hu

Ez is tetszeni fog