Quantcast
Kezdőlap Aktuális Te hova teszed a gyereked éjszaka?

Te hova teszed a gyereked éjszaka?

Kovács Móni

Elmennél koncertre, vagy csak egy vacsorára a férjeddel? Kötelező céges kiruccanás van, de a nagymama nem ér rá? Esetleg csak szeretnél egy nyugodt éjszakát? Te kire bízod a gyermeke(i)det, ha valahova mennél, vagy menned kell? Meg tudod egyáltalán oldani? Vagy inkább gáz, ha valaki megszabadulna a gyerekeitől éjszakára?

Úgy ömlik az énidő, meg a férjünkkel kettesben töltött idő fontosságáról szóló cikkek áradata a nyakunkba, hogy lassan el is temet. Épp ezért keltett nagy feltűnést az nlc oldalán megjelent cikk és videó, amit megosztottuk. Nagyon sokan lájkoltátok, pozitívan álltatok az 5-10 éves gyerekek éjszakai elszállásolását megoldó óvoda működéséhez – tehát valószínűleg sokan belevágnátok, kipróbálnátok és támogatnátok egy hasonló kezdeményezést a környéketeken.

Az ötlet nem újkeletű – Svédországban már régóta működik az úgynevezett éjszakai bölcsőde, ami az éjszakai műszakban dolgozó szülők gyermekeinek felügyeletét hivatott megoldani. Extrém esetekben előfordul, hogy ezeket a gyerekeket bébiszitter viszi át a nappali üzemű bölcsődébe. Kérdéses, hogy ez a megoldás kinek jó, a gyermek fejlődésének valószínűleg a legkevésbé sem.

De mi van akkor, ha havonta csak egy-két alkalommal lehetőségünk nyílna a gyereket szakértőkre bízni – akár éjszakára is? Mennyire megengedő ezzel a magyar társadalom? Vajon mikor következik az első „minek az ilyennek gyerek” megjegyzés a szolgáltatást igénybe vevő édesanya háta mögött? És ha bekövetkezik, vajon érdemes-e foglalkozni vele?

Jó hír, hogy a szolgáltatás nem csak Szolnokon érhető el, próbálj meg bébihotel néven keresgélni a lakóhelyed környékén is – valószínűleg találsz hasonlóan működő intézményeket. Amennyiben nincs ilyen, akkor – a szolnoki mintához hasonlóan – érdemes szülőtársakkal karöltve megkeresni a helyi önkormányzatot, és érdeklődni a lehetőségekről. Az éjszakai bölcsőde vagy óvoda további bevételi forrást jelenthet az intézményeknek és munkalehetőséget a környékbelieknek.

Miért jó ötlet az éjszakai óvoda?

  • mert szakemberek vigyáznak a gyerekekre;
  • gondoskodnak a programról, étkezésről, meséről és altatásról;
  • mert a gyerekek a barátaikkal tölthetik az estét, ami nagyon izgalmas!;
  • mert a szülők is szusszanhatnak egy kicsit, vagy végre kikapcsolódhatnak közösen!

A kisebb korosztálynál valószínűleg nehezebben működhet az ottalvás, hiszen a saját példámon jól látom, mennyire ragaszkodik még az anyukájához egy 2-3 de még egy 4 éves gyerek is. Az 5-6 éves korosztály viszont valószínűleg már elég stramm ahhoz, hogy nekivágjon egy ilyen kalandnak! Az első éjszaka talán még jobb ugrásra készen várni az esetleges telefonhívást – ha valamiért mégsem sül el jól az ottalvós buli, akkor hamar mehetünk a gyermekünkért. A második, vagy sokadik alkalomnál azonban már mindenki nyugodtabban töltheti az estéjét.

Hogy kipróbálnám-e? Ha az az intézmény vállalná az éjszakáztatást, amelyikbe a gyermekem nappal is jár, akkor gondolkodás nélkül. Főleg, ha lehetőségem lenne összeszervezni azt, hogy a barátai is aznap este aludjanak ott. Talán még nem az idén, de 1-2 éven belül biztosan szívesen kipróbálnánk, ha adott lenne a lehetőség.

Mit gondoltok? Több ilyen intézmény nyitja majd meg a kapuit a közeljövőben? Ti beadnátok a gyereketeket egy-egy éjszakára? Vagy a gyereknek éjszaka otthon van a helye? Mit szólna a nagymama, a keresztanya vagy a tesó, ha helyette inkább óvodapedagógust kérnénk meg a bébiszittelésre? Egyáltalán fel van erre készülve a magyar társadalom?  Minden vélemény érdekel bennünket! 🙂

Ez is tetszeni fog