Quantcast
Kezdőlap KedvencekTudatos gyerekkor V.A.K.Á.C.I.Ó.! Megtervezve

V.A.K.Á.C.I.Ó.! Megtervezve

Czafrangó Ági

Véget ért az iskolai tanév, újra 0-24-ben együtt a család. Igaz, most nem egy év elteltével, hiszen nem is volt olyan rég, hogy az online oktatás miatt itthon voltak a gyerekeink. De ez most mégis más, nincs kötelezettség, házi feladat, koránkelés, helyette van mikor-hová-kivel? mivel játsszak? és mit főzzek? 2 és fél hónapig.

A gyerekek kipihenik a tanulás fáradalmait, a szülők pedig belefáradnak új szerepeikbe, legyen az művelődésszervező, animátor, vagy épp nagyüzemi szakács.

A dolgozó szülők június közepére már rég túlvannak a nyári szabadságok beosztásán, a táborok beütemezésén, a nagyszülők bevonásán, vagy épp az intézményi ügyelet igénylésén.

A nem dolgozó, hanem például babával otthonlévő szülők pedig lehet, hogy hozzám hasonlóan csak a szünet első napján tudatosítják, hogy valami megváltozott, és kellene valamilyen terv.

Nálam az „ember tervez…” kezdetű közmondás második fele is érvényesülni szokott, de azért én mindig tervezek, mert ha csak a felét sikerül is megvalósítani, már előrébb vagyunk, mintha teljesen hátradőlve, szabályok és határok nélkül ugranánk fejest a nyárba.

Végiggondoltam, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznünk, és mihez próbáljuk majd tartani magunkat augusztus 31-ig.

Napirend

Kisbaba mellett már az is valami, hogy létezik egy többé-kevésbé állandósult napirend, amitől a nyári szünetben se szeretnék olyan nagyon eltérni. Tudom, hogy az esti lefekvés időpontja lesz az első, amin elbukunk. Későn sötétedik, észre se vesszük, hogy már annyi az idő, úgyse kell korán kelni, hullócsillagnézés, satöbbi. De legalább megpróbáljuk, hogy a gyerekeknek se legyen nehéz ősszel visszaszokni, és nekünk is legyenek olyan estéink, hogy csak a tücsökciripelést halljuk, ne a saját hangunkat, ahogy ágyba tereljük a kölyköket.

A reggeli felkelés időpontját úgyse tudjuk befolyásolni, paradox módon minél később fekszenek, annál korábban pattan ki a szemük…

Főzés

Ilyenkor adok hálát azért, hogy a gyerekeim szeretik a menzakaját, így az év nagy részében nem nyomaszt a mindennapos főzés terhe. A szünetben viszont elég költséges lenne rendelni, nincs mese, be kell állni a tűzhely mellé, 4 hónapos gyerek ide vagy oda.

Összeírtam 20-25 viszonylag egyszerűen elkészíthető ételt, amibe nem törik bele a fakanalam, és mindenki szereti. Ezeket alig észrevehető rotációban fogom szervírozni. További trükkök: az előző napi köretből másnap főételt rittyenteni, vagy egy leves után többféle desszertet tálalni…

Kíváncsi vagyok, hány (hét) nap után kutatom majd fel a legjobb ár-érték arányú kajarendelős helyet…

Képernyőidő

Tudom, hogy lesz olyan, mikor egyedül leszek velük, nyűgös a baba, lesz esős nap, vagy épp hőségriadó, és akkor a 4 fal között kísértésbe esünk majd, a gyerekek is és én is, hogy a digitális babysitter segítsen meg.

Ennek ellenére beszabályoztuk a napi képernyőidőt, a nyaralásokon pedig lenullázzuk, mert ahogy nőnek, ez egyre nehezebb lesz, most még tudunk határt szabni. A gyerekeknek. De az is fontos, hogy magunkat is jobban kontrolláljuk, ne nyomkodjuk annyit a telefont – inkább főzzünk, például.

„Unatkozom!”

A mondat, ami szinte soha nem hangzik el kiskorú gyerekek szüleitől, annál gyakrabban a kiskorú gyerekektől, a legváratlanabb helyzetekben, függetlenül a gyerekszobában és a ház minden egyéb sarkában felhalmozott játékmennyiségtől.

Nekem erre kész válaszaim vannak, olyanok, hogy „Akkor rakj rendet a szobádban!” vagy „Porszívózd le a lépcsőt!” Jól sejtitek, mennyire vagyok népszerű ezekkel.

Át is tértem arra a módszerre, hogy rég feledésbe merült játékokkal rukkolok elő – érdemes előre felkészülni 8-10 ilyen ötlettel. Lehet akár új szabályokat kitalálni egy megunt társasjátékhoz, vagy több társasjátékból egy újat kreálni, LEGO-ból megadott témák szerint építeni, vagy kísérleti jelleggel mégis becsempészni, játékosan, valami házimunkát a repertoárba…

Élménygyűjtés

Ha pedig miden összeállt, és remek nyári programokkal felvértezve ugrunk neki a vakációnak, a sok szép élményt papírra vetve, rajzokkal vagy fotókkal illusztrálva is megörökíthetjük.

Nálunk a gyerekek kaptak egy-egy keményborítós füzetet, amibe lejegyzik a nap eseményeit. Unaloműzőnek és írásgyakorlásnak is remek, ráadásul egy olyan emlékkönyvet készítenek maguknak, amiből – szülőként visszaolvasva – ihletet meríthetnek a nyári szünet élménydús eltöltésére.

Remélem, nektek is sikerül jól megtervezni, és még jobban eltölteni a vakációt!

Ez is tetszeni fog