Quantcast
Kezdőlap KedvencekTudatos gyerekkor 7 szuper kültéri ötlet tavaszra gyerekekkel

7 szuper kültéri ötlet tavaszra gyerekekkel

Pöttyöslabda
ötlet tavaszra gyerekkel

Egyelőre tartja magát a nyárias, de azért tavaszi idő. Még nem kell napégéstől tartanunk reggel 7-kor, de azért nagyon jó meleg van a kora délutáni órákban. Szuper az idő a kültéri programokhoz, kirándulásokhoz (a kullancsok és a napégés ellen azért ne feledkezzetek meg védekezni!). Hogy kicsit izgalmasabb legyen odakint a gyerekeknek is, hozunk néhány ötletet, amit Ti is könnyedén megvalósíthattok!

1.    Ültessetek magokat

Ehhez még ki se nagyon kell mozdulnotok a kertből, elég ha bevásároltok a közeli kertészetben, kerestek néhány edényt, vagy ástok lyukat a földbe, kijelölitek a kis „kertetek” határait, elültetitek a magokat, locsoltok, és várjátok a csodát. A gyerekek rengeteget tanulhatnak és fejlődhetnek (testileg, lelkileg és szellemileg is) egy ilyen nagyon hétköznapi tevékenységtől is. Nincs is jobb annál, mint amikor a saját kezűleg ültetett növény terméséből falatozunk, vagy azok a virágok kerülnek a megterített asztalra, vagy a nagyi vázájába.

2.    Bogárles

Hát ehhez igazán nincs szükség semmilyen eszközre. Ha nagyon profik akartok lenni, pakoljatok be a hátizsákba egy nagyítót – a gyerekek le lesznek nyűgözve az óriási ízelt lábak, a különös szemek és csáprágók látványától. Ha nem találtok egy bogarat sem a nyílt terepen, kukkantsatok be az árnyékosabb helyekre, kövek, korhadt fák alá, és ott biztosan megcsodálhatjátok a lakókat. Készítsetek fotót a talált rovarokról, otthon keressétek ki, hogy melyiknek mi a neve, és rajzoljátok le őket.

3.    Pillangókergetés

A mi kertünk már telis tele van színes pillangókkal és a lányom egyik kedvelt időtöltése a pillangók kergetése. Ha épp nincs a kertünkben egy sem, akkor türelmesen vár, hogy megérkezzenek a kedvenc leszállóhelyükre. Ha gyakrabban szeretnétek ilyen csodás látogatókat, hagyjatok egy kis területet méhlegelőnek – ide a pillangók is szívesen berepkednek majd. Szintén érdemes lehet őket együtt megkeresni a neten, vagy egy lepkehatározóban.

4.    „Kincskeresés” és tündérkert

A gyerekek egyébként is imádnak botokat, leveleket, köveket gyűjteni – gyűjtsetek most határozott céllal. Jöhetnek a termések is, mohás fadarabok vagy bármi, amiből úgy gondoljátok , hogy tudtok építeni egy apró kis tündérkertet. Otthon keressetek egy megfelelő helyet, és kezdődhet az építkezés. Lehet ház, híd, hintó az elkészíteni kívánt műalkotás – csak rajtatok múlik. Ha szükséges használjatok még valamilyen erős madzagot is az anyagok rögzítéséhez. Ha elkészültetek a gyerekek kisebb játékfiguráit be is költöztethetitek. Egy kis napelemes lámpa segítségével pedig még varázslatosabb kis helyet hozhattok létre a kertben.

5.    Gyűjtsetek kavicsokat

Egy folyóparti kiránduláson adja magát a kavicsok dobálása és gyűjtögetése. Gyűjtsetek nagyokat, színeseket, kicsiket és szürkéket – amilyet csak szeretnétek. Otthon aztán indulhat a kavicsfestés, vagy az alkotás – kőtornyokat vagy szép mintákat is készíthettek a földbe kövekből. csoportosíthatjátok is őket méret, forma, szín alapján. A nagyobb gyerekek megfigyeléseket is végezhetnek a kövek vagy kavicsok textúrája alapján is.

6.    Induljatok textúra vadászatra!

Az erdőben sok a látni- és a tapogatnivaló is! Érintsétek meg a fák kérgeit, a toboz éles széleit, simogassatok mohát. Figyeljétek meg a levelek mintázatát, a levél hátán kitapintható erezetet. Fogjátok meg a csigaházat, a termést. Milyen a tapintása? Sima? Érdes? Puha? Törékeny? Kemény? Írjátok le a megfigyeléseiteket.

7.    Egy kis biciklitúra!

Nem kell hosszú kilométereket tekerni, elég, ha kibicikliztek a „határba”, vagy a megszokott kisboltig tekertek el, és egy kis kitérőt tesztek a közeli parkba. Tapasztalatból mondom, hogy a gyerekek imádnak rácsodálkozni a messzi tájakra, megnyugtatja őket, hogy nem közelre kell fókuszálni, mint a tanteremben, vagy otthon a négy fal között. Ez a távolba meredés számunkra is megnyugtatóan hat, a friss levegő és a mozgás pedig felpezsdíti a vérkeringést és a kedvünket is! Ha nagyon jó idő van, akár egy fagyi is beleférhet jutalomként.

Élvezzétek ki az enyhébb tavaszi napokat, mert szinte már a nyakunkon van a nyár!

Ez is tetszeni fog