Quantcast
Kezdőlap Könyvajánló Zénó mindig zűrben és beszélő kutyák…

Zénó mindig zűrben és beszélő kutyák…

Pöttyöslabda

Ki ne szeretné, hogy gyereke olvasó felnőtté váljon? Az olvasás előnyeit mindannyian ismerjük, hiszen nincsen olyan pontja a mindennapjainknak, ahol ne könnyítené meg az értő olvasás az életünket. Azoknak a gyerekeknek, akik olvasnak, nagyobb a szókincsük, árnyaltabban látják a világot, gyorsabban fejlődik az érzelmi intelligenciájuk is, jobb a „beszélőkéjük”, így jobban ki tudják fejezni saját gondolataikat, amitől pedig magabiztosabbak, önállóbbak nem olvasó társaiknál.

Az olvasást erőszakosan viszont nem lehet megszerettetni, sőt, a rossz élmények a kicsiknél kimondottan kontraproduktívak, gátlásokat és görcsösséget alakíthatnak ki. Mint a nevelés területén a legtöbb esetben, az olvasóvá nevelésben is a motiváló, pozitív megerősítést adó módszer a célravezetőbb.

Most indul útjára egy olyan sorozat, ami kifejezetten az olvasni tanuló kicsik kedvéért született, akik az óvodából az iskolába kerülve még a játékon keresztüli tanulásban mozognak otthonosabban. Kiváló szakemberek hangolták össze munkájukat, kortárs írók, illusztrátorok és pedagógusok, hogy ezek a könyvek meghozzák az olvasási kedvét a világra nyitott, betűkkel ismerkedő gyerekeknek.

Ezekkel a könyvekkel minden gyerek megtapasztalja azt a további olvasásra sarkalló sikerélményt, amit az első önállóan elolvasott könyv élménye okoz. A sikerélményhez hozzájárul, hogy a betűk mérete, a szövegek mennyisége és a történetek is három különböző olvasási szinthez igazodik. Az illusztrációk mindegyike önálló élményként is elmeséli a történetet, és a kezdőknek a nehezebb szavakat szótagolva is megismétlik. A kötetekben játékos feladatok is segítenek a történetek feldolgozásában, és minden könyv végén oklevél és matrica várja jutalomként az olvasót.

A Móra Kiadó oldalán letölthető feladatokat találhatnak a szülők otthonra, a pedagógusoknak pedig  Csájiné Knézics Anikó vezető tanító, tankönyvszerző, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium mesterpedagógusa készített élményalapú kompetenciafejlesztő feladatokat, letölthető segédanyag formájában.

És most jöjjön az első, szebbnél szebb hat kötet!

Tamás Zsuzsa – Kismarty-Lechner Zita: Türkiz, a tűzoltó – 1. szint

Tamás Zsuzsa IBBY-díjas író története a sárkánykölyökről, aki nem tud tüzet okádni, olyan mese, ami a másság elfogadását is hangsúlyozza: a kezdeti gyenge képesség végül hősiessé válik, ezzel példát mutatva. A történet egyszerű szövege és viccei nagyszerűen vezetik be Kismarty-Lechner Zita élénk színeivel és egyedi látásmódjával a kicsiket a meseolvasás elbűvölő világába.

 

Majoros Nóra – Szabó Imola Julianna: Éjjeli kalamajka – 1. szint

Majoros Nóra megkapó humorral írt története Edéről, a sünről szól, és azokról a kalandokról, amit egy kidobott görkorcsolyába bújva él át éjjel felfedezve a várost. Szabó Imola Julianna illusztrációi vicces, színes képekkel segítik azt a célt, hogy könnyen olvasható és élvezetes történettel léphessen be az olvasás világába a legkisebb olvasó is.

 

Miklya Luzsányi Mónika – Bogdán Viktória: Zűrös Zénó – 2. szint

Miklya Luzsányi Mónika gyerekkönyvíró, tankönyv- és szöveggyűjtemény-szerkesztő is, ezen tapasztalatok pedig hozzásegítették a három rövidke mese szereplőjének, Zénó figurájának szerethető megjelenítéséhez, amit Bogdán Viki vicces, mozgalmas illusztrációi színesítenek meg.

 

 

Stiglincz Milán – Szabó-Nyulász Melinda: Kincskeresés Nagymaroson – 2. szint

Borisz és Lujzi lelkesen kutatják a híres nagymarosi aranyat, és ezzel a történettel bárkinek mosolyt csalnak az arcára. Stiglincz Milán friss kortárs íróként Szabó-Nyulász Melinda karakteres illusztrációval közösen remek történetet alkotott, ismerve az igazi kincseket.

 

 

Kertész Edina – Szabó Imola Julianna: A repülő teknős – 3. szint

Kertész Edina nyomozós története beszippantja az olvasót fantasztikus, meseszerű, mégis realisztikus vezetésével, Szabó Imola Julianna egzotikusan minimalista rajzaival.

Nógrádi Gábor – Nagy Norbert: Segítség, értem a kutyámat! – 3. szint

Nógrádi Gábor rengeteg gyerekkönyvet írt már, így az ő meséje nagyobbaknak szól, egy beszélő kutya és gazdájának története, Nagy Norbert különleges látásmódjával életszerűvé varázsolva azt.

 

 

Ezekkel a könyvekkel nem tévedhetünk, amikor első olvasmányélményt keresünk gyerekünknek!

Ez is tetszeni fog