Quantcast
Kezdőlap EgészségEgyedülálló anya Zűrös kapcsolat, békés válás, közvetítői eljárás?

Zűrös kapcsolat, békés válás, közvetítői eljárás?

Horváth Viki

Van az úgy, hogy válás után, közben, vagy épp előtt, annyira elfajulnak az indulatok, annyira megnő az egyet-nem-értés, hogy az az érzésed, elakadtatok, nem tudjátok megbeszélni és jó lenne végre egy közvetítő. Egy harmadik személy, aki kívülről lát benneteket, meghallgat és igazságot tesz. Ez a közvetítői eljárás a mediáció, amely hazánkban is egyre népszerűbb. Valójában ez egy hatékony közvetítés két peres fél közt, és különösen a válás körüli időszakban nagyon jól tud működni. Mert amíg a peres eljárásoknak általában van egy vesztese és egy nyertese, addig a válásnak… nincs. Vesztes az apa, vesztes az anya, és vesztesek a gyerekek. Szóval, amikor mindenki azt javasolja, forduljatok mediátorhoz, én azt mondom,

NE TEDD!

amíg nem vagy benne egészen biztos, hogy nem egy bántalmazó kapcsolatban voltál vagy akár vagy jelenleg is még. Tudod, miért? Mert a bántalmazó kapcsolatokban NINCS mediáció. Bárki bármit is mond. A mediációhoz két egyenlő fél szükséges, akiknek az elsődleges közös célja a megegyezés. A bántalmazó kapcsolatokban nem két egyenlő fél van, hanem egy bántalmazott és egy bántalmazó; és csak az előbbi célja a megegyezés. A bántalmazóé meg a bántalmazás, akár a mediátor akaratlan segítségét felhasználva.

Nem hiszed?

Megértem; a gyámhivatalok sem hiszik általában. Ezért rendelik el időről időre vitás esetekben a mediációt; néha levédve magukat azzal, hogy meghívják a NANE egyik képviselőjét a medicióra. Aki készségesen el is megy. Tudod, miért? Nem azért, mert azt gondolja, hogy lehet mediálni egy alá-fölé rendelt viszonyban. Egyáltalán nem hiszi ezt; sőt, a NANE egyesület minden erejével harcol azért, hogy más se higgye. Hanem azért képviseltetik magukat, hogy mentsék, ami menthető – és a legalább ők a bántalmazott mellé tudjanak állni.

Még mindig nem hiszed?

Még mindig megértem; a bíróságok sem hiszik, így ők is elrendelik. Mert ők a gyámhivatalnál is  hatalmasabbak, kár, hogy ettől még nem fog jobban működni ez az eljárás – az ő parancsukra sem. Mert nem lehet kalapácsütésre két egyenlő felet varázsolni egy megfélemlítőből és egy megfélemlítettből.

Még most sem hiszed?

Még most is megértelek. Mert sokszor mediátorok is kommunikálják, hogy nekik volt már olyan esetük, ahol „sikeres volt a közvetítői eljárás”. Az igazság az, hogy a közvetítői eljárás nem sikeres volt, hacsak nem nevezzük sikernek, hogy lenyomják a könnyebbik ellenállás torkán a megegyezést. A könnyebbik ellenállásén, aki minden esetben a bántalmazott.

Ha most azt gondolod magadban, a te ferid sosem ütött meg, és nem is egy agresszív ember, én arra kérlek, hogy menj először biztosra. Olvass egy kicsit a mentális és szóbeli bántalmazásról, például ezen a linken: http://nane.hu/wp-content/uploads/2016/04/erzelmi.pdf
Ha azt gondolod, a te jancsid nem erőszakos, csak nárcisztikus, töltsd is ki a fenti linken található tesztet.
Ha már biztos vagy benne, hogy téged egy kicsit sem bántalmazott az exférjed, sem szexuálisan, sem fizikálisan, sem szóban, sem lelkileg: tarts velünk, mert a következő posztban a mediációról fogok írni – ahogyan igazán működnie kell.

Ez is tetszeni fog