Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia 10 mondat, amit semmiképp ne mondj egy kamasznak, mert mást jelent neki, mint neked

10 mondat, amit semmiképp ne mondj egy kamasznak, mert mást jelent neki, mint neked

Éva Magazin

Nem egyszerű időszak egy szülő életében, amikor a gyermekénél beköszönt a kamaszkor. Olyan mintha a korábbi szülő-gyerek egység ilyenkor megbomlani látszana és valahogy egyik sem érti a másikat. Mintha más jelentéstartalommal bírnának egyes mondatok, így még ha a jóakarás is vezérli a szülőt, a kamasz szándékos piszkálást érzékel egyes kérések mögött. Lássuk mit érez a tini a a számára utált mondataink hallatán.

Pubertáskor. Kamaszkor. Tinédzserkor. 10-12 éves és 16-18 éves korig terjedő életszakasz, mely során a nemi hormonok működésbe lendülnek, kialakulnak a másodlagos nemi jellegek és ezekkel párhuzamosan jelentős pszichés változások következnek be. A fiatal elkezdi formálni saját véleményét, ízlését, a legtöbb gyerek ekkor próbálgatja önállóságát- hangzik a hivatalos rövid megfogalmazás erről az életszakaszról, mely se a szülőnek, se a gyereknek nem egyszerű időszak. A testi fejlődés és változás mellett -ami iszonyú energiát kíván meg a testtől- a hormonok robbanásszerű működése egy ellentmondásos érzésekkel tűzdelt időszakot indít be. Erik H.Erikson német Pulitzer- díjas fejlődéspszichológus szerint, egyéni személyiségfejlődésünk születésünktől halálunkig tart, ám a pubertáskor egy jelentős állomása ennek a fejlődésnek, mely bizony fejlődési krízissel jár. Ellentmondásos érzések, elszakadási, leválási igény a szülőről, egyéni hang megtalálása, önállósodásra való törekvés, még nem felnőtt, már nem gyerek állapot. Érzelmileg felkavaró időszak, mely nem mentes a vitáktól, heves kérdésfeltevésektől, az útkeresés lázadó elemeitől, a krízisektől.

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek…..

Nem véletlenül mondják a kamaszkort elhagyó szülők, hogy valahogy átvészelték ezt az időszakot.Törekedtek arra, hogy kivárjanak, ne reagáljanak és intették magukat higgadtságra és rengetegszer figyeltek arra, hogy hogyan fogalmaznak. Mert hiába a segítő szándék vagy a jóakarás, van, hogy az ember pusztán csak kimond valamit, ami ebben az érzelmileg felfokozott életszakaszban másképp hangzik egy tininek, mint ahogy mi azt gondoljuk. Egy egyszerű kérés mögött lehet az önállóságuk csorbítását érzékelik vagy személyes választásuk, ízlésük elleni kritika megfogalmazását vélik felfedezni. Érzékeny időszak ez.

Jöjjön most az a TOP 10 mondat, ami mást mond egy kamasznak és mást a szülőnek.

Olvasd tovább az Éva magazin oldalán >>

Ez is tetszeni fog