Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia A fűnyíró szülők – lehet, hogy Te is az vagy?

A fűnyíró szülők – lehet, hogy Te is az vagy?

Pöttyöslabda

A “fűnyíró szülő” kifejezés viszonylag új keletű, és olyan szülői stílust ír le, amelyben a szülők minden akadályt és nehézséget “levágnak” vagy eltávolítanak a gyermekük útjából. A céljuk az, hogy a gyerekek ne találkozzanak kihívásokkal, stresszel vagy kudarccal, így biztosítva számukra egyenes, sima utat az életben. Szóval, ha eddig megírtad a gyerek leckéjét, vagy állandóan Te pakolod be az iskolatáskáját, akkor ideje ezzel mihamarabb leállni! Mi szóltunk!

A helikopter szülő, mint múlt idő

Még fel se ocsúdtunk a „helikopter szülő” kifejezésből, ami nem más, mint a szülő aktív beavatkozása a gyermekét fenyegető veszélybe, máris itt ez az új szülői stílus, amit ismét darabokra tépnek a pszichológusok és gyereknevelési szakemberek. A helikopter szülők esetében a szülők túlságosan védelmezőek és irányítóak a gyerekeik életét illetően. Folyamatosan “köröznek” a gyerekek feje körül, mint egy helikopter, figyelik minden lépésüket, és beavatkoznak a legkisebb probléma esetén is.

Akkor mégis mi a különbség?

Talán csak annyi, hogy míg a helikopter szülő a jelentkező problémára reagálva kínál megoldást a gyerekeinek, a fűnyíró szülő már a probléma megjelenése előtt cselekszik: megelőzi a lehetséges kudarcokat, előre egyengeti a gyermeke(i) útját.

Melyek a fűnyíró szülői stílus jellemzői?

  • Proaktív beavatkozás: A fűnyíró szülők gyakran előre lépnek, hogy megoldjanak bármilyen problémát, mielőtt az elérné a gyermeküket. Például előre beszélnek a tanárokkal, hogy a gyermeküknek ne legyenek nehézségei az iskolában, vagy személyesen intézkednek, ha a gyereküknek konfliktusa van valakivel. (Ajjaj, én például mindkettőben sáros vagyok!)
  • Kudarctól való védelem: Ezek a szülők mindenáron meg akarják védeni a gyermekeiket a kudarctól. Elintézik a dolgokat helyettük, hogy a gyerekek ne tapasztalják meg a sikertelenséget vagy a frusztrációt.
  • Felelősség átvállalása: A fűnyíró szülők hajlamosak átvállalni a gyermekük felelősségét is. Például megírják helyettük a házi feladatot, megszervezik a szabadidős tevékenységeiket, és gondoskodnak róla, hogy semmiben ne szenvedjenek hiányt.
  • Túlzott védelem: Gyakran túlságosan védelmezőek, és megpróbálnak minden kockázatot és veszélyt elhárítani a gyermekük életéből. Ez a túlzott védelem gyakran kiterjed mindenféle fizikai, érzelmi és szociális kihívásra.

Bár elsőre „jól hangzik”, hogy a gyereknek nagyjából semmilyen kudarcélménnyel, vagy nehézséggel nem kell szembenéznie, gyakorlatilag a szülő megfosztja a gyerekét a tapasztalatszerzés esélyétől is.

Lássuk tehát, miért káros a fűnyíró szülői stílus?

  • Önállóság hiánya: Mivel a fűnyíró szülők mindent megoldanak a gyermekeik helyett, a gyerekek nem tanulják meg, hogyan oldják meg a saját problémáikat, nincs szükségük önállóságra, tehát nem is lesznek önállóak. Ha belegondolunk, gyakorlatilag nem lesznek képesek önállóan életben maradni. Szó szerint.
  • Rugalmasság és kitartás hiánya: Ha az élet citromot dob, készíts belőle limonádét. Mennyiszer olvastuk, hallottuk már, igaz? A kudarcok és nehézségek elkerülése miatt a fűnyíró szülők gyermekei nem tanulják meg, hogyan kezeljék a stresszt és a csalódást. Nem fognak tudni rugalmasan állni a nehezebb élethelyzetekhez. Ez azt eredményezheti, hogy kevésbé lesznek rugalmasak és kitartóak a későbbi életük során. Tehát nem fognak tudni limonádét készíteni, mivel korábban soha nem dobták meg őket egy nyomorult citrommal se.
  • Alacsony problémamegoldó képességek: Ha valaki egész életedben megoldja a problémáidat, nem fogod tudni mit tegyél, ha szembe találkozol eggyel. A gyerekek problémamegoldó képessége nem alakul ki, vagy nagyon gyatra marad. Nem lesznek képesek kritikusan átgondolni a szituációkat, és kreatív megoldást találni a felmerülő problémákra.
  • Önbizalom hiánya: Az ilyen szülői stílus miatt a gyerekek gyakran nem érzik magukat képesnek arra, hogy akár egyedül is megbirkózzanak a kihívásokkal. Ez alááshatja az önbizalmukat és az önértékelésüket.
  • Későbbi életre való felkészületlenség: A fűnyíró szülői stílus következtében a gyerekek gyakran nem lesznek felkészültek a valós élet kihívásaira, amikor elhagyják a szülői fészket. Az önállóság, a felelősségvállalás és a kihívásokkal való szembenézés hiánya megnehezítheti számukra a sikeres felnőtté válást.

Mit tegyél, ha már elkezdted a fűnyírást, de szeretnéd visszacsinálni?

A gyereknevelésben vannak rossz döntések, de szerencsére elég sok dolog visszafordítható, így ne keseredj el, ha esetleg magadon is felfedezni vélted a fűnyíró szülő tulajdonságait. Csak jót akartál a gyermekednek, de sajnos nem biztos, hogy a könnyebb út a jó út.

Ne ess tehát kétségbe! Mutatjuk, hogyan hozhatod helyre, ami elromlott:

1. Ismerd fel és fogadd el a problémát!

Ismerd fel, hogy túlvédő és akadálymentesítő szülői stílust alkalmaztál. Az első lépés a változás felé az, hogy belátod, szükség van a változásra. Tudatosan figyeld meg, mikor és hogyan avatkozol be gyermeked életébe olyan módon, ami lehetővé teszi, hogy elkerüljék a nehézségeket.

2. Kezdd kicsiben, legyél fokozatos!

Ne próbáld meg egyből minden akadályt a gyermeked elé gördíteni. Kezdd kisebb lépésekkel. Adj neki kisebb feladatokat vagy kihívásokat, amelyeket egyedül kell megoldania.
Támogasd és ne irányítsd!: Ha látod, hogy gyermeked küzd valamivel, támogasd őt tanácsokkal és bátorítással, de ne oldd meg helyette a problémát. Ez eleinte nem lesz könnyű.

3. Önbizalom építése

Engedd meg gyermekednek, hogy önállóan döntéseket hozzon és felelősséget vállaljon a tetteiért. Ez erősíti az önbizalmát és az önállóságát. Fogadd el, hogy a hibák és kudarcok a tanulási folyamat részei. Tanítsd meg gyermekednek, hogy a hibákból tanulni lehet, és ezek természetes részei az életnek.

4. Kommunikáció

Beszélj nyíltan gyermekeddel a változásról. Magyarázd el, miért fontos, hogy több felelősséget vállaljon, és hogy te bízol benne. Kérdezd meg arról, hogy hogyan érzi magát a változásokkal kapcsolatban, és hogyan tudnád jobban támogatni anélkül, hogy túlzottan beavatkoznál.

5. Türelem és kitartás

A változás nem történik meg egyik napról a másikra. Légy türelmes magaddal és gyermekeddel is, és adj időt a folyamatnak. Légy következetes az új szülői megközelítés alkalmazásában. Az ellentmondásos jelzések összezavarhatják a gyermeket.

6. Tanulás és fejlődés

Olvass szülői könyveket, vegyél részt szülői tanfolyamokon vagy kérj segítséget egy családterapeutától, hogy jobban megértsd, hogyan támogathatod gyermeked fejlődését. Mutass példát azzal, hogy te magad is nyitott vagy a tanulásra és a fejlődésre. Ez motiváló lehet a gyermeked számára is.

A fűnyíró szülői stílus célja, hogy megkímélje a gyerekeket a nehézségektől és a stressztől, de hosszú távon több kárt okoz, mint hasznot. Fontos, hogy szülőként támogassuk és bátorítsuk a gyermekeinket, de hagyjuk őket megtapasztalni a kihívásokat és kudarcokat is. Csak így tanulhatják meg, hogyan legyenek önállóak, rugalmasak és magabiztosak a későbbi életük során.

Ez is tetszeni fog