Quantcast
Kezdőlap EgészségEgyedülálló anya Jó randizást! – Már ha sikerül összehozni

Jó randizást! – Már ha sikerül összehozni

Pöttyöslabda
randi

Egy nagyon furcsa trendről olvastunk, amely szerint ma a társkeresőkön a randizni kívánó férfiak egyszerűen felszívódnak, amikor a tettek mezejére kellene lépni. A beszélgetés után a randevúra terelődik a szó, amit mindkét fél vár (elméletileg), de amikor a részleteket kellene tisztázni, a pasik már nem válaszolnak.

Sophie, a cikk írója rájött, hogy sajnos nem ők az egyetlenek, akik ezt a problémát tapasztalják, amely az utóbbi években egyre súlyosbodott az alkalmazások használata során. Amikor gondolatait megosztotta a Twitteren, az üzenetfolyamára folyamatosan érkezte más nők hasonló tapasztalatai.

„Ez az egész őrületbe kerget, és nem értem az okát. Nem úgy tűnik, hogy csak elfelejtenének válaszolni, hiszen többször is rákérdezek. Talán ez egy fajta kényszerhelyzet? Vagy egy ‘bátorságpróba’?” – tűnődött az egyikük.

Erin Resnick, egy 34 éves digitális marketing szakember, hasonlóan összezavarodott, miután nemrég egy olyan férfi ültette fel, akivel már a randi előtti napon megállapodtak, melyik városrészben találkoznak. Ez ugyan az első alkalom volt, hogy valaki ilyen nyíltan eltűnt a találkozó napján, de azt mondja, hogy ez valószínűleg csak csepp a tengerben, ha a randizási szokásokat nézzük.

Miért viselkednek így az emberek?

A heteroszexuális randevúzási dinamikák megértése érdekében két szakemberrel: Nick Notasszal, aki férfiak számára nyújt randevúzási tanácsokat, és Jared Freiddel, egy komikussal és a „U Up?” nevű randevúzási podcast társházigazdájával beszélgetett a szerző. Mindketten úgy vélik, hogy ez a jelenség a jelen kultúrára vezethető vissza, amelyben a randevúzási alkalmazások „normálisnak” tekintik a ghostingolás.

Freid szerint „a férfiak szeretik a homályos terveket. A randevúzási alkalmazásokat férfiak tervezték, és úgy tervezték, hogy lusták lehessenek. A cél az volt, hogy több lehetőséget találhassanak anélkül, hogy kudarccal kellene szembenézniük… Szerintem sok férfi szereti tudni, hogy megkaphatná (a kiszemelt nőt), de amikor eljön az idő, egyszerűen már nincs energiájuk megvalósítani a találkozót.”

A tervezés hiánya és annak következményei

A hozzászólások közül a következő kettő volt a legnépszerűbb: vagy szakítani kell a férfival, vagy tervezze meg a nő maga a randevút. Azonban a való világ nem olyan egyszerű, mint az internetes hozzászólások. Bár vannak olyan férfiak, akik valóban nem törődnek azzal, hogy kényelmetlenséget és csalódást okoznak a nőknek, és vannak olyan nők, akik azt várják, hogy mindent a férfiak intézzenek, a legtöbben csak kimerült alkalmazásfelhasználók vagyunk egy algoritmikus randevúzási rendszerben.

Hogy ment ki a tervezés a divatból?

A modern randevúzást még bonyolultabbá teszi a heteronormatív nemi elvárások kettőssége. Hagyományosan a férfiaknak kellett kezdeményezniük, de már nem egy Jane Austen-regényben élünk. Önálló nőként képesek vagyunk lefoglalni egy asztalt bármelyik étteremben, akkor nekünk kellene átvenni az irányítást és megszervezni a randevút?  Vagy inkább várjunk, hogy a férfi tegye meg az első lépéseket, mert ha még arra sem képes, hogy egy kávézót válasszon a randira, akkor miért is fecsérelnénk rá az időnket?

Akkor szervezzük meg magunk?

Felmerül a kérdés, hogy hogyan tervezzünk randevúkat az alkalmazásokon keresztül úgy, hogy ne érezzük magunkat úgy, mintha rákényszerítenénk a férfit, hogy részt vegyen az általa kezdeményezett találkozón. Egy lehetőség, hogy kezünkbe vesszük az irányítást és küldünk egy üzenetet: „Nagyon örülök, hogy felhoztad a randi dolgot, szeretnék találkozni valamikor szerdán vagy csütörtökön. Tervezd meg és benne vagyok!” Ez lehetőséget ad a másik félnek, hogy cselekedjen, de ha mégsem szeretne találkozni, akkor azt is meg kell értenünk, hogy ez rendben van.

Összességében a modern randevúzási kultúra kihívásai és a pontos tervezés hiánya nagy nyomást helyez mindenkire. A legfontosabb, hogy világosan kommunikáljunk, és megpróbáljunk a lehető legtöbbet kihozni ezekből a helyzetekből anélkül, hogy túl sok elvárást támasztanánk magunkkal vagy a másikkal szemben.

Neked mi a tapasztalatod a randis appokkal? Egyáltalán: hogy ismerkedsz? Milyen lehetőséged van rá? Írd meg kommentben!

Forrás: https://www.bustle.com/wellness/no-confirmation-text-day-of-date

Ez is tetszeni fog