Quantcast
Kezdőlap EgészségAnya lelke Anya vagyok, tehát – nem alszom?

Anya vagyok, tehát – nem alszom?

Pöttyöslabda

Az anyaság egyik egyértelmű, mégis fájdalmasan hanyagolt témája az alvás. Illetve a nem alvás. Méltatlanul keveset emlékezünk meg azokról az anyákról, akiknek a gyereke nem olyan, mint a kommentelők nagy részének a gyermeke, és nem alussza át az éjszakát. 1-2-3 sok évig. Ha pedig végre átalussza, tutira jön a második baba!

Van egy furcsa dinamikája annak, amikor már a kialvatlanságtól a szemedet sem bírod kinyitni, mégis ellátod a babádat, vagy kisgyermekedet, kisiskolást, kamaszt, életszakasztól függően, majd valami isteni csoda és pár bögre kávé után átlendülsz a holtponton, és úgy nyomod tovább, mintha minden rendben lenne. De nincsen. Vagy igen? Ki tudja. Én a kialvatlanságtól már gondolkozni se bírok rendesen.

Milyen hatása lehet annak, ha hosszú távon nem tudjuk jól kialudni magunkat?

Hosszú távú alváshiány vagy a nem megfelelő minőségű alvás komoly hatással lehet az egészségre és az életminőségre. Az alvás kulcsfontosságú szerepet játszik a test regenerálódásában, az agyi funkciók fenntartásában és az általános jólétben. Az alváshiány hosszú távon számos negatív következménnyel járhat. Mégsem tudjuk leküzdeni. Íme, néhány fontos hatás:

1. Fizikai Egészségre Gyakorolt Hatások

Az alvás hiánya gyengítheti az immunrendszert, ami nagyobb fogékonyságot eredményezhet fertőzésekre és betegségekre, továbbá befolyásolhatja az étvágyat szabályozó hormonokat, mint a leptin és a ghrelin, ami túlzott éhségérzethez és súlygyarapodáshoz vezethet. Ha mindez még nem lenne elég, növelheti a magas vérnyomás, a szívroham és a stroke kockázatát. Az elégtelen alvás összefüggésbe hozható a vércukorszint szabályozásának romlásával és az inzulinrezisztenciával, ami növeli a 2-es típusú diabétesz kockázatát. Megfelelő alvás nélkül az izomregeneráció és a fizikai teljesítőképesség is romlik.

2. Mentális Egészségre Gyakorolt Hatások

Az alváshiány szoros összefüggésben áll a depresszióval, szorongással és más hangulatzavarokkal, negatívan befolyásolhatja a memóriát (EZT KIEMELNÉM!)  a koncentrációt (ÉS EZT IS :D) és a döntéshozatali képességeket. Lassítja a reakcióidőt, ami növeli a balesetek és sérülések kockázatát, például a közlekedésben.

3. Napi Életre Gyakorolt Hatások

Az alváshiány csökkentheti a munkateljesítményt és a produktivitást, mivel nehezebb koncentrálni és összpontosítani, ingerlékenységet és hangulatingadozást okozhat, ami negatívan befolyásolhatja a társas kapcsolatokat . A krónikus alváshiány növeli a stresszszintet, és nehezebbé teheti a stressz kezelését.

4. Hosszú Távú Egészségügyi Kockázatok

Az alváshiány növeli a krónikus betegségek, mint a szívbetegségek, a diabétesz és a krónikus fájdalom szindrómák kockázatát. Kutatások szerint az alváshiány hosszú távon összefüggésbe hozható a csökkent élettartammal.

Tehát ha anyuka vagy, aki még éjjel ébred a gyerekéhez – bárhányszor is – és próbáltál lefogyni, de nem ment, próbáltál sportolni, de nem ment, ne csodálkozz. A fizikai teljesítőképesség és a fogyás egyik alappillére a megfelelő alvás, és amíg ebben nincs részed, sokkal nehezebben jönnek az eredmények is.

Mondhatnánk, hogy ne aggódj! A gyerekek majd felnőnek, és végre annyit alszol, amennyit szeretnél, de ez nem igaz: jön majd a kamaszkor, amikor éjfélig fent van a gyereked, és sokszor te is vele. Ha elkezd bulikba járni, valószínűleg nem életed legnyugodtabb éjszakái következnek. Aztán talán kollégiumba megy, vagy albérletbe költözik – a hiánya miatt valószínűleg jó ideig nem tudsz majd aludni, míg végre megszületik az unokád, és ha éppen rá vigyázol, na, akkor biztosan megint nem alszol majd! J

Ráadásul eljön majd az az idő is, amikor egyszerűen NEM BÍRSZ már többet aludni, bármennyire is szeretnél. Megszoktad a keveset, vagy a hormonok lépnek közbe, igazából mindegy is. Egy biztos: ha gyereked születik, talán egész életedre elbúcsúzhatsz a nyálcsorgatós, igazán kiadós alvásoktól.

Ez is tetszeni fog