Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia Hogyan neveljünk önbizalommal teli gyermeket?

Hogyan neveljünk önbizalommal teli gyermeket?

Pöttyöslabda
önbizalom

Ha megkérdezünk egy szülőt arról, milyennek látja gyermekét, elsősorban pozitív tulajdonságait, erősségeit kezdi el sorolni. A gyerekek azonban sokszor bizonytalanok önmagukkal kapcsolatban. Ilyenkor szülőként értetlenül állunk azelőtt, hogy a mi okos, ügyes gyermekünk miért nem hiszi el magáról, hogy képes megküzdeni egy helyzettel, feladattal. Hiszen minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke magabiztos legyen és sikerélményeket szerezzen. Lássuk, mi segíthet a gyermekeknek önbizalmuk növelésében!

„Az önbizalom alapja az önismeret” – kezdi Budavári Eszter pszichológus, a Mindwell Pszichológiai Központ szakértője. – „Fontos, hogy a gyermek tudja, milyen képességei vannak, miben jó, miben ügyes. Mivel nekik ezt még egyedül nehéz lehet megfogalmazni, a szülő sokat segíthet ebben. Beszélgessünk vele arról, mi miben látjuk az ő erősségeit, igyekezzünk példákat is kapcsolni ezekhez. Mint például:  “Te mindig jószívű vagy, odamész a kisebb gyerekekhez, ha segítségre szorulnak.” – ilyesmi.”

önbizalomEzek mellett azonban számos olyan dolog lehet, ami a gyermeknek nem megy annyira. Ahhoz, hogy reális képet kaphasson önmagáról, ezekről is fontos lehet beszélni. A szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy ezeket ne hibaként könyveljük el, sokkal inkább úgy tekintsünk rájuk, mint fejleszthető tulajdonságokra, igyekezzünk ezt a fajta látásmódot erősíteni a gyermekben is, a legtöbb esetben ugyanis tud változtatni, fejlődni – akár a mi segítségünkkel. Előfordulhat, hogy ez sok időbe telik, vagy mégsem megy pillanatnyilag. Ilyenkor érdemes arra tanítani a gyermeket, hogy elfogadó legyen önmagával szemben, hiszen senki sem tökéletes. Szintén ajánlott gyakorolni, – szülőként és gyermekként egyaránt – hogy a gyermeket mindig önmaga képességeihez mérjük, és ne más gyerekekhez. Hiszen például lehet, hogy valakinek a 3-as jegy matekból annyi erőfeszítésébe került, mint másnak az 5-ös.

önbizalom„A külső visszajelzés szintén fontos a gyermekek számára” – folytatja a pszichológus. – „A dicséret jótékonyan járul hozzá az önbizalomhoz. Persze, nem kell mindig mindenért megdicsérni a gyermeket, de ha úgy érezzük, őszintén büszkék vagyunk rá, akár egy apróság miatt is, akkor bátran alkalmazzuk! Igyekezzünk ilyenkor konkrétan kifejezni, miben látjuk akár az ő személyes fejlődését. Például  “Nagyon ügyes vagy, hogy észrevetted, hogy a segítségedre lenne szükségem, és elpakoltál magadtól, köszönöm.”. A sikerélmények szintén növelik az önbizalmat. Igyekezzünk olyan feladatokat adni a gyermeknek, amikben kibontakoztathatja képességeit, például ha nagyon kreatív, kérjük meg, hogy segítsen elkészíteni a dekorációt a családi ünnepségre.”

önbizalomA gyerekeknek szintén fontos a kortársaik véleménye is. Érdemes önismereti csoporton is részt venniük, hiszen ez számos előnnyel bír. Itt a gyerekek ugyanis visszajelzéseket kaphatnak egymástól, ami nagymértékben növeli az önbizalmukat. Egy ilyen csoportban mindig támogató légkör alakul ki, amely segíti az önelfogadást is. A gyermek megtapasztalhatja, hogy nincs egyedül problémáival, mások is hasonló cipőben járnak. Az alkalmak során a gyermek a többiek segítségével találhat rá saját erősségeire. Emellett a csoport résztvevői egymástól is újfajta megoldásmódokat sajátíthatnak el, ezáltal pedig bővül saját eszköztáruk is, melyet a nehézségekkel szemben alkalmazhatnak. Egy önismereti csoport igazi közösségi élmény, amely során barátságok köttethetnek, és ahol a gyerekek játékosan, közösen fejlődhetnek és szerezhetnek nagyobb magabiztosságot.

önbizalomGyermekünk önbizalmának növeléséért tehát sokat tehetünk szülőként, és érdemes őt csoportos formában is megtámogatni. A Mindwell Pszichológiai Központ minden korosztály számára kínál ilyen csoportfoglalkozásokat nyári tábor keretein belül. Július-augusztus hónapokban félnapos táborokra lehet jelentkezni, önbizalomerősítés, önismeretfejlesztés, konfliktuskezelés és egyéb témákban, 6 éves kortól egészen 18 éves korig.

Ez is tetszeni fog