Quantcast
Kezdőlap Egészség 11 lépés, hogyan leszek jobb anya a 2019-es évben

11 lépés, hogyan leszek jobb anya a 2019-es évben

Spuriga Dóra

Minden évben reális célokat tűzök magam elé, hogyan lehetek jobb, hogyan fejlődhetek a következő évben. A 2018-as évben például az egyik célom az volt, hogyan jobban fogok figyelni arra, amikor a gyerekeimmel, családommal vagyok, akkor valóban ott legyek. Ez alatt azt értem, hogy nem telefonozni közben, vagy valami totális más dolgon agyalni, hanem figyelni őket, velük lenni.

A 2019-es év egyik célja, hogy még jobb szülő legyek. Sokszor ez nem egyszerű a hozott mintáink miatt, amik sokszor automatikusan a felszínre törnek, de az elmúlt években eleget dolgoztam már azon, hogy ezeket felismerjem, így már nem szeretnék ezek mögé bújni.

Mindig próbálok fejlődni, akár szülőként vagy önmagam felé. Nem a legjobb akarok lenni, és tökéletes, hanem csak érezni a fejlődést.

1. Több alvás, feltöltődés

Lassan 9 éve vannak gyermekeim, így szülőként te is jól tudod, hogy ez együtt jár azzal, hogy nem túl sokat alszunk. Viszont szerencsére már nem pici babák, akik mellet valóban nehézkes az alvás, hanem 6 és 8 és fél évesek, így ők is tudják, ha reggel felkelnek, akkor el tudnak játszani csendben a szobájukban, amíg az ősök fel nem kelnek. Hagyom a férjemet hétvégén délutánonként aludni, mert nagyon igényli, engem pedig egy jó jógázás tölt fel igazán.

A meditációt is bevezetem az életembe még rendszeresebben, mint idáig tettem.

2. Kevesebb kiabálás

Igen, jó párszor van, hogy kiabálok a gyerekeimmel, főleg reggel, amikor már hétszer kértem meg őket előtte szépen arra, hogy pl. vegye fel a cipőjét legyen szíves. Sokszor kapkodva indulunk. Pár napig emlékeztetni fogom magam ébredéskor, hogy NEM KIABÁLOK!- hátha így jobban megy majd a türelem.. kíváncsi leszek.. az elhatározás megvan. Talán előbb kell kelnünk 5-10 perccel, ezt is kipróbálom.

3. Minden nap legalább fél óra közös program

Lehet ez kártyázás, társasozás, vagy közösen sütünk – főzünk, színezünk, bármi, csak érezzék a figyelmet.

4. Facebookot letörlöm a telefonomról

Hogy irigylem azt, aki ezt már régen megtette! Naponta legalább fél-egy órát elvesz a napomból, és a végén mindig konstatálom, hogy teljesen feleslegesen. Ha hetente egyszer-kétszer kedvem lesz megnézni, hogy melyik ismerősömmel mi van, akkor majd belépek a laptopomról, amikor a család nincs otthon, és nem tőlük veszem el az időt.

5. Még több kirándulás/utazás

Szinte minden hétvégén megyünk valahova túrázni. A gyerekek már teljesen hozzászoktak, igénylik a természetet. Amikor a kicsi 4-5 éves volt, már akkor 8-10 km-t gyalogoltunk, így a városlátogatások sem megterhelőek számukra.

Az erdőben pedig nagyon sok dolgot lehet tanulni! Állatokról, növényekről, kirándulási szokásokról, (pl. sose viszünk szemetet az erőbe, mindig viszünk magunkkal egy szemeteszsákot, és mindig hozzuk haza magunkkal a szemeteket, hiába van kirakva kuka) tűzgyújtásról, és annak helyes eloltásáról.

6. Még kevesebb képernyőidő

Tavaly már bevezettük azt, hogy hétköznapokon nincs semmi kütyüzés, mi felnőttek pedig már 5. éve nem nézünk TV-t, csak konkrét filmet töltünk le a Netflixről vagy az iTunesról. A TV előfizetésre már nincs is szükségünk, januárban le is mondjuk. Hétvégente délelőtt játszhatnak egy picit az iPad-del, és ha olyan kedvünk van, akkor egy film/mese is beleférhet vasárnap délután.

7. Több dicséret

Ez is hozott minta nálam, de nem dicsérem annyit a család többi tagját, beleértve a férjem, mint amennyit igényelnének és megérdemelnének. Ezen is változtatni fogok, mert nekem is jól esik, ha motivált vagyok, megdicsérnek azért amit tettem, jól csináltam. A dicséret magamra is értendő! 🙂

8. Randi napok

Ezt már évek óta bevezettük, hogy hetente egy estét kettesben töltünk a férjemmel, beszélgetünk, vacsizunk, színházba megyünk vagy csak barátokkal beülünk valahova. Viszont mostanság rátaláltam szuper programokra, amik igazi élmények együtt: voltunk a Gellért hegy belsejében túrázni egy érdekes előadással egybekötve, festettünk együtt egy Frida Kahlo képet, elmentünk főzőiskolába, és ott vannak még a kiállítások is.

9. Csajos / pasis napok

Néha kell egy kis kikapcsolódás mindkét félnek külön-külön is! Érdemes erre is odafigyelni, mert mindenki igényli, néha jó elengedni a másikat, hogy jól érezze magát a barátaival, és az se nagy gond, ha ez akár pár nap. Addig a másik fél be tudja vállalni a gyerekeket!

10. Étkezés

Évek óta odafigyelek nagyon az étkezésünkre, ebben mindig van hova fejlődni. Folyamatosan beszélgetünk erről a gyerekekkel is, hogy pl. miért nem célszerű olyan terméket venni, amiben van pálmaolaj, bár nekik elég volt megnézni a mesét róla, azóta ők kérdezik a közértben, hogy az adott termékben van-e pálmaolaj.

11. Olvasás

Volt olyan év, hogy szerintem egy könyvet is nehézkesen olvastam végig, mivel nagyon fáradt voltam. Mivel a gyerekek már nagyobbak, így arra is oda tudok figyelni, hogy többet olvassak, ezzel persze a kölyköknek is példát mutatva. Mert az nem elég, hogy minden nap hallanak egy esti mesét, az is fontos, hogy minket is lássanak könyvvel a kezünkben.

Szóval idén legalább 10 könyvet fogok elolvasni, a lista fele már meg is van, és az elsőt már mindjárt ki is pipálom róla.

Ha ennek a felét sikerül megvalósítani, akkor már elégedett leszek!

Neked milyen terveid vannak?

Ez is tetszeni fog