Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia 15 tipp, hogy segíts a gyerekednek túljutni a félelmein

15 tipp, hogy segíts a gyerekednek túljutni a félelmein

pottyos

Talán már nem emlékszel, “nagy öreg” felnőttként, de gyerekkorban bizonyos dolgok félelmetesek tudnak lenni – nem is kicsit! Szerencsére ezeket a félelmeket le lehet küzdeni, és most mutatunk 15 tippet, hogyan segíts a gyerekednek.

1. Használjatok elemlámpát este a szörnyek megkereséséhez

Ha a gyerkőc attól fél a sötétben, hogy van valami az ágy alatt vagy a szekrényben, lefekvés előtt adj a kezébe elemlámpát, és közösen nézzétek végig a potenciális szörny-búvóhelyeket. Fontos, hogy nála legyen az elemlámpa, és ne nálad. Ez az aktív cselekvés lassanként elűzheti a félelmet.

2. Készíts check-listát

Attól függően, hogy mitől fél a gyerek, készíts egy check-listát, amin végigmehettek lefelvés előtt. Ha például a betörőktől fél, akkor a listán szerepelhetnek olyan dolgok, mint zár ellenőrzése kutya ugatása. Az az aktív cselevés, hogy leellenőrzi az ajtót, és látja, hogy a kutya nyugton fekszik, azt az érzetet kelti, hogy tett valamit az ügy érdekében.

3. Alakíts ki probléma-időt

A gyerekeket is nyomasztják a napi dolgok, még ha ezek más fajsúlyúak is, mint a te problémáid. Ahogy tudod a saját tapasztalatodból, hogy este megoldhatatlanabbnak tűnnek a problémák, ugyanez működik a gyerkőcnél is. Alakíts ki egy időt, mondjuk hazaérkezés után, amikor megbeszélitek azokat a dolgokat, amik nyomasztották napközben. Tudja, hogy ilyenkor elmondhatja a problémáit.

4. Keress olyan mesét, ami az adott félelem leküdzéséről szól

Sok tipikus félelem van, amikről már mesét is írtak: a kis hős leküzdi a félelmét és győzedelmeskedik. Egy ilyen bátorságot adhat a te gyerekednek is, de mielőtt belevágnál a mesélésbe, mindenképp olvasd el, és a gyereked “ismeretében” gondold végig, hogy nála fog-e működni.

5. Félelem-napló

Minden félelem rosszabb a fejünkben: rajzoljátok le, vagy ha már tud írni, írjátok le a félelem-naplóba az aktuális aggodalmakat. Ez jó kis terápiás megoldás lehet, és segíthet megszabadulni.

6. Verbális bátorítás

Mondd el a gyerkőcnek, minél többször, hogy te tudod, ő milyen bátor. És mondja ki ő maga is, egyfajta önbeteljesítő jóslatként. Ha felvértezi magát, akkor könnyebben áll ellen.

7. Építsetek bunkit

Legyen egy hely, ahová a félelem tárgya biztos nem jut be: egy hely, ahová a gyerkőc el tud bújni. Tedd otthonossá és találd meg a módját, hogy a saját kis erődjének érezze.

8. Teremts nyugodt környezetet

Ha a gyerek félelmei az éjszakára és a sötétre irányulnak, akkor egyszerűen igyekezz semlegesíteni ezt. Tegyél a szobába egy kis éjjeli fényt. Próbálkozhatsz fehér zajjal és nyugtató hatású illóolajokkal is.

9. Haladj lépésenként

Bizonyos félelmek esetében jobb, ha kis lépésekkel próbálkozol. Ha a gyerkőc például fél a víztől, akkor ücsörögj vele sokat a medence parton, és lógassátok a lábatokat a vízbe. Aztán menj egy lépéssel tovább. Keresd a legkisebb lépcsőket, amiknek segítségével észrevétlenül tudjátok leküzdeni a félelmet.

10. Kérdezd meg őt

Próbáld kideríteni, a gyerkőc mit lát megoldásnak a saját félelmére. Lehet, hogy nem úgy, nem olyan módon fél például egy szörnytől, mint ahogy te gondolnád, és ezért a megoldásod sem segít neki. Lehet, hogy az ő szörnye csak az ablakon tud bejönni, és ha lehúzod a redőnyt, máris nagyobb biztonságban érzi magát. Kérdezd meg hát, hogy mi a szörny ellenszere.

11. Készíts jelvényt

Ha szeretsz kreatívkodni, készíts jelvényeket, amiket a gyerek megszerezhet! Amikor először mer egyedül kimenni éjszaka a sötétben pisilni, és amikor újabb lépéseket tett, szerezhessen kitüntetést, amit élvez gyűjteni.

12. Építs plüss-sereget

Szembeszállni a félelmekkel sokkal könnyebb megbízható bajtársak társaságában. Beszéljétek meg, hogy melyik játéka hogyan tud hasznossá válni, például a szörny elleni küzdelem során, és és legyen vele a kis harci osztag, amikor a félelemmel kell szembenézni.

13. Helyezz el segédeszközöket

Legyenek a lakás különböző pontjain olyan eszközök, amelyek segítenek az adott félelem leküzdésében. Ha maradunk a sötétség-példánál, akkor jobb a szoba és a mosdó között egy elemlámpát vagy a kedvenc szuperhős maszkját elhelyezni, amiknek megörülhet és amikkel felvértezheti magát.

14. Játszátok el

Játék során elevenítsétek meg a félelmetes szituációt, miközben nappal van és te is ott vagy, hadd gyakoroljon és találjon egy olyan megoldást, amit a valóságban is bevethet. Segíts neki kész akcióterveket kitalálni, és az eljátszással semlegesíteni a veszély-faktort.

15. Maradj nyugodt és megértő

A te szereped is fontos ebben. Tudjuk, hogy ezek a félelmek a legtöbb esetben irracionálisak, ezért hajlamos lehetsz türelmetlenné válni vele szemben. Nem szabad azonban “hisztiként” kezelni ezeket a jeleneteket, mindig emlékeztesd magad, hogy a gyermeked valóban fél. Ha megértéssel és türelemmel állsz elé, akkor ő is könnyebben túlléphet rajta.

Forrás: redtri.com

Ez is tetszeni fog