Quantcast
Kezdőlap Aktuális 3+1 dolog, amiért annyira mégsem lesz baj, ha télen nem fűthetünk annyira melegre

3+1 dolog, amiért annyira mégsem lesz baj, ha télen nem fűthetünk annyira melegre

Éva Magazin

A megszokottról, a komfortosról lemondani mindig ijesztő. De biztos, hogy rossz dolog az, ha az előttünk álló télen rákényszerülünk a konvektorok lecsavarásához? 3+1 dolog, amiért annyira mégsem lesz baj, ha télen nem fűthetünk annyira melegre.

Az utóbbi évek nagy próbák elé állítják az emberiséget: klímakatasztrófa, járványok, háború, szélsőséges időjárási körülmények, és akkor most az energiaválság is beköszöntött.

Ha a szívünkre tesszük a kezünket, valahol mélyen mindannyian tudjuk, hogy a fenti jelenségek, kéz a kézben járnak, egy okozóra vezethetők vissza: az emberiség tovább nem tartható életmódjára. Az gondolom, elhittük, hogy mi lettünk a világ urai, elfeledve azt a szemléletmódot, hogy ugyanúgy a természet részesei vagyunk, és ezáltal az élővilágba beilleszkedve, belesimulva kellene folytatnunk az életünk.

Elkényelmesedtünk, az a nagy helyzet. A januári zimankóban 26-28 fokra felfűtött lakásban, nyári ruhában ülve a televíziós készülék előtt, eszünkbe sem jutott mindeddig, hogy mennyi energiát használunk fel a természetből. A családunkban rendszeres vita volt ebből eddig. Anyám télen a melegítőjét és a kedves bolyhos zokniját szeretné hordani otthon, apám pedig rövidnadrágban érezné jól magát az év 365 napján.

Ez a kérdés idén eldőlt. Mert bizony a megnövekedett energiaáraknak köszönhetően valószínűnek tartom, hogy senki nem fog kora nyári időjárást varázsolni az otthonába. de a közintézményekbe egészen biztos. Ez utóbbi hatalmas közfelháborodást váltott ki.

Ez is tetszeni fog