Quantcast
Kezdőlap EgészségAnya lelke 5 egyszerű mód, hogyan tarthatod meg a mentális egészséged anyaként!

5 egyszerű mód, hogyan tarthatod meg a mentális egészséged anyaként!

Spuriga Dóra

Ahogy anyaként mindennapi kihívásokkal szembesülsz, fontos, hogy emlékezz arra is, hogy gondoskodj a saját mentális egészségedről is. Sokszor könnyen elfelejtjük magunkat a mindennapi rohanásban, de néhány egyszerű gyakorlat segíthet megőrizni a belső egyensúlyt és boldogságot. Íme néhány tipp, hogyan teheted ezt:

1. Szánj időt magadra minden nap: Bár az idő szűkös lehet egy anya életében, fontos, hogy időt szánj magadra minden nap. Ez lehet egy rövid meditáció, egy séta a friss levegőn, vagy akár csak egy pár perc csend a kedvenc könyveddel. Ezek a pillanatok segíthetnek feltöltődni és újra energiával tölteni magad.

2. Keresd a támogatást: Ne félj segítséget kérni, ha szükséged van rá. Legyen az a partnered, családtagok, vagy barátok, az emberek hajlandóak segíteni, ha megkéred őket. Ha úgy érzed, hogy túl sok minden van a válladon, ne habozz segítséget kérni vagy akár szakembert felkeresni.

3. Gondoskodj a testedről: A tested és a lélek összekapcsolódik. Ha gondoskodsz a testedről, az segíthet a mentális egészséged fenntartásában is. Próbálj meg egészségesen étkezni, mozogni rendszeresen és megfelelően aludni (bár pici gyereknél ez tudom, hogy nagyon nem egyszerű). Ezek az egyszerű lépések hozzájárulnak a jó közérzethez és a pozitív gondolkodáshoz.

4. Keress egyensúlyt: Fontos, hogy megfelelő egyensúlyt találj a munka, a család és a szabadidő között. Ne feledd, hogy nem kell mindig mindent tökéletesen csinálnod!
Ahogy Brené Brown írja az egyik könyvében: a maximalizmus abszolút nem pozitív tulajdonság, hanem félelem a kudarctól. Engedd meg magadnak, hogy néha lazíts és élvezd az életet anélkül, hogy magadat bűntudattal terheld meg.

5. Keresd a pozitívumokat: Bár vannak nehéz pillanatok az anyaságban, próbálj meg mindig megtalálni a pozitívumokat. Legyen az egy mosoly a gyermeked arcán, egy kedves szó egy baráttól vagy az apró örömök mindennapjaidban. Ez segít fókuszálni a jó dolgokra és elkerülni a felesleges stresszt.

Az anyaság fantasztikus utazás, de sokszor kihívások elé állít. Fontos, hogy ne felejts el gondoskodni magadról is, hogy képes légy a legjobbat kihozni magadból. Hajtsd végre ezeket az egyszerű gyakorlatokat, és észre fogod venni, hogy jobban kezeled a mindennapok kihívásait, miközben megtartod az egészséged és az egyensúlyt, amit manapság nagyon nem egyszerű, ebben a rohanó életben.

Ez is tetszeni fog