Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... 5 tipp a karácsonyi ajándékdömping mérséklésére

5 tipp a karácsonyi ajándékdömping mérséklésére

Czafrangó Ági

Október vége felé megjelentek a boltokban a csoki mikulások, november derekán pedig már a műkarácsonyfák és a Jingle bells megunhatatlan(?) dallama hivatottak gerjeszteni bennünk a vásárlási kedvet.
Már előre rettegek, hogy hol fogjuk elhelyezni azt a rengeteg új játékot, amit az ünnepek során gyűjtenek majd be a gyermekeink.

Az utóbbi években az alábbi stratégiát dolgoztam ki az ajándékáradat normális keretek közé szorítására.

1. Adventi naptár újragondolva

Az adventi naptár szokását érdemes megtartani, mivel nagyon jó ráhangolódás az ünnepekre, a gyerekek is élvezik a várakozást, a mindennapos meglepetéseket, és akár még motivációs eszköznek is használhatjuk.
De ha soknak tartjuk, hogy már az ünnepek előtt gyermekenként 24 ajándékot vásároljunk, és az édességfalást se szeretnénk egész hónapban legalizálni a minden napra egy csoki – típusú naptárakkal, tovább kell gondolnunk mi mással tölthetnénk meg a naptárt.

Az én javaslatom egyrészt az újrahasznosítható adventi naptár, ami egyszeri nagyobb kiadás, de hosszú távon megtérül. Nagyon szép filcből készült figurás, kis zsákos naptárakat lehet beszerezni, de a hozzám nem hasonló jó kézügyességű anyukák ezt maguk is elkészíthetik.

A naptárba pedig egy értékes dologra beváltható, 24 értéktelen dolog is kerülhet:
Tavaly minden napra egy kis ünnepi hangulatú képecskét rejtettünk a zsákokba, amit az akkor 3 éves kisfiam már lelkesen gyűjtögetett.
December 24-én reggel, amikor a gyerekek már be vannak sózva, de még estig várniuk kell a karácsonyi ajándékokra, a 24 kis „zsetont” beválthatják egy játékra.
Így nem utolsó sorban magunkat is megajándékozzuk egy nyugodtabb ünnepi készülődéssel.

Ötletes megoldás az Interaktív adventi naptár készítése is.
Nagyobb gyerekek például egy kirakós darabjait is összegyűjthetik, vagy akár egy kincskereső rejtvényt is kitalálhatunk nekik, melynek megoldása az ajándék rejtekhelye.
Akár különböző feladatokat is rejthet a naptár, mely az advent időszakában arra ösztönzi a gyerekeket, hogy tegyenek jót.
De közös programokban is gondolkodhatunk: süteménysütés, társasozás, forró csoki ivás, korcsolyázás, és hasonló téli mókák, melyek december folyamán minden napot különlegessé tesznek .
Lehet „minden napra egy (karácsonyi) mese” is a naptár tartalma, és ezzel együtt a tartalmas  közös időtöltés záloga.

2. Ajándék nélkül is ünnep

Az elmúlt években igyekeztünk bevezetni családjainkban azt a hagyományt, hogy ajándékot csak a gyerekek kapjanak, nekik fontos még, hogy legyen valami a fa alatt, a felnőttek számára maga az ünnep legyen az ünnep. Így elkerüljük a karácsony előtti, sokszor stresszes ajándékvásárlást, nem verjük magunkat hatalmas kiadásokba, és nem kerülünk kínos helyzetekbe, ha rokonaink mellényúlnak az ajándékválasztással.
Az ünnepi alkalom így nem a tárgyakról szól, hanem arról, hogy együtt a család, beszélgetünk, eszünk-iszunk, és csak süteményeket, italokat viszünk ajándékba, ezzel meg is könnyítve vendéglátóink dolgát.

3. Élmény-ajándékok

Ha mégis ragaszkodunk hozzá, hogy valamilyen formában ajándékozzunk, érdemes nem a használati (vagy haszontalan) tárgyak tömegét gyarapítani, hanem egy közös élménnyel megajándékozni szeretteinket. Szerintem sokkal nagyobb is az értéke, ha nem csak a pénzünkből, de az időnkből is adunk.
A nagyobb gyerekek is értékelik már, ha egy állatkerti belépő vagy mozijegy lapul a csomagban, sőt, ha a nagyszülők ajándékoznak közös programot a gyerekeknek, egyúttal a szülőket is megajándékozzák egy kis szabadidővel.

4. Ajándékozás az ünnepek előtt

Egyrészt tényleg helyet kell csinálnunk itthon az új játékoknak, másrészt ilyenkor sok helyen gyűjtenek adományokat, ezért novemberben ki lehet szelektálni a már szükségtelenné vált holmikat, és elajándékozni. Amiket a mi gyerekeink már meguntak, rászoruló gyermekek szemében hatalmas értékkel bírhatnak.
A nagyobb gyerekeket, akik már nem a Jézuskának írnak levelet, be is lehet ebbe vonni, hogy idejében jó szokásukká váljon a jótékonykodás.

5. Nem visszük haza

Ha a nagyszülők mégis elhalmozzák gyermekeinket játékokkal, és otthon se sikerült elegendő helyet felszabadítanunk az újabb autópályának vagy babaháznak, ezek a játékok akár maradhatnak is a nagyiknál, így ott is mindig lesz mivel játszaniuk a gyerkőcöknek, és itthon se lesznek a bőség zavarában.

Ez is tetszeni fog