Quantcast
Kezdőlap EgészségAnya lelke 5+1 hiánypótló anyukás Facebook csoport- szubjektíven

5+1 hiánypótló anyukás Facebook csoport- szubjektíven

Évi Hernaez

Valahogy divatba jött mostanában a Facebookos babás-anyukás csoportok lehurrogása. Egyre több olyan posztot látok, hogy valaki kifakad rájuk, vagy hogy nyilvános puffogás után kilép az adott csoportból.
Huszonhat hónapos anyai pályafutásom alatt már megtapasztaltam, hogy anya anyának farkasa, a monshaming szinte tömegsporttá nőtte ki magát, de úgy érzem, nem igazságos ez az olyan csoportokkal szemben, akik valóban segítik egy kezdő (vagy már gyakorló) édesanya életét.

Írtam egy listát, ami előre szólok: teljesen SZUBJEKTÍV! Nem, egyik csoport sem fizetett nekem azért, hogy bekerüljön. Ja igen, az is fontos lehet, hogy akaratlanul is “ősanya” vonalat képviselem, igény szerint és kötődően nevelem a fiamat.

1. Édesanyák♥(Szakértői csoport)
Néhány hónapig moderátorként is tevékenykedtem ebben a fantasztikusan profi csoportban, beláttam a színfalak mögé, így őszintén mondom, hatalmas és lelkiismeretes munka folyik a háttérben. A csoport működési elve a következő: anyuka küld kérdést, bármilyen témában, a moderátorok jelölnek hozzá szakembert, és amíg meg nem érkezik a kielégítő válasz, felügyelik, hogy senki ne tudjon hozzászólást írni “csakanyaként”. Gyermekorvosok, IBCLC szoptatási tanácsadók, pszichológusok, gyógypedagógusok, jogi tanácsadók (és sokan mások, akiket nincs helyem felsorolni) állnak készenlétben a nap 24 órájaban. Szakértő csapat, hiteles válaszok. Szerintem a legfontosabb és leghasznosabb platform egy kezdő anyukának.

2. Hasfájós/sírós/Többemberes Babák Anyukái
Ez egy viszonylag kicsi csoport, de azt az önzetlen támogatás, amit ott kaptam minden egyes alkalommal, amikor már úgy éreztem, nem bírom tovább a nemalvást, na azt sehol máshol nem tapasztaltam.
Itt olyan anyukák vannak, akiknek nem a könnyebbik út jutott. Őszinték, fáradtak, kétségbeesettek, de a csoportnak köszönhetően tudják, hogy nincsenek egyedül, és túl fogják élni a nehéz időszakokat is.
Segítséget és vigaszt kaphat minden olyan anya, aki úgy érzi, nem találja a helyes utat a gyermekéhez. A hasfájás, a nemalvás, az “anyásság”, a többemberesség itt nem üres fogalmak, nem legyintés és “Jól elkapattad” válaszok jönnek egy-egy feltett kérdésre. Nekem rengeteget segítettek az ottani anyukák.

3. BLW- “Falatkás” avagy darabos igény szerinti hozzátáplálás
Én még a hozzátáplálás előtt találtam erre a hiánypótló közösségre, és milyen jó, hogy beléptem! Egy olyan csoportba csöppentem, ahol a legújabb kutatások eredményei alapján kaptam javaslatokat arra, hogy hogyan folytathatom az anyatejes táplálást helyesen és egészségesen, a kisfiam igényei szerint.
Senkit nem akarnak rábeszélni erre a módszerre, ellenben hatalmas és hiteles információhalmazt adnak a tájékozódni vágyó anyukák kezébe.

4. Kötődő csevegő

A válaszkész szemléletű nevelés csevegő platformja. Bármilyen téma merül is fel, itt a kötődő nevelés szerint közelítik meg a különböző kérdésköröket. Azért szeretem ezt a csoportot, mert elfogadó és intelligens tagjai vannak, kötetlenül lehet véleményt mondani és eszmecserét folytatni a gyermeknevelés bármely kérdéséről.

5. Mommies in Style

Ez a csoport a legkevésbé témaspecikfikus. Ez egy csacsogó csoport, itt aztán bármire választ kaphat az ember lánya: hol keressen egy bizonyos ruhát, milyen függyönyt tegyen a nappaliablakra, hova menjen párterápiára, szemöldöktetoválásra, milyen kollagént szedjen. Mindig megdöbbenek, hogy itt aztán tényleg bármilyen kérdést fel lehet tenni, mindig jön legalább egyvalaki, aki tud rá okosat mondani.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokszor felszalad a szemöldököm a kommentek stílusán, és nem mindig értek egyet egy-egy beszélgetéssel, de már csak a vicces posztok miatt is megéri követni őket, van, hogy altatás közben hangosan felröhögök egy-egy humorral teli poszton.

+1 Mompreneurs- magyar vállalkozó anyukák

Ebbe a csoportba nem azért léptem be, hogy a gyereknevelés útvesztőjében bármilyen iránymutatást kapjak, hanem hogy a jövőbeni terveimhez ötleteket merítsek. Én még nem vagyok vállalkozó, nem is feltétele a bekerülésnek, de a legtöbb tag bizony sikeres üzletasszony és anya egyszerre. Fantasztikus, ami ebben a csoportban van: az összetartás, a segítőkészség, a hihetetlen profizmus. Csodásan inspiráló anyukákkal van teli, akik amellett, hogy háztartást vezetnek és a saját vállalkozásukat irányítják még arra is találnak időt, hogy a feltett kérdésekre válaszoljanak. Az egyik leghasznosabb magyar csoport.

 

Ti mivel egészítenétek ki a listámat? Van olyan Facebook csoport, ahonnan valódi segítséget kaptatok?

Ez is tetszeni fog