Quantcast
Kezdőlap KedvencekTudatos gyerekkor A házi kedvencek ökológiai lábnyoma nagyobb, mint gondolnád

A házi kedvencek ökológiai lábnyoma nagyobb, mint gondolnád

Kovács Móni

Nemrégiben jelent meg egy nagyon jó összefoglaló arról, hogy hogyan is kellene táplálkoznia az embernek. Ebben a szakértő, Bartha Ákos élelmiszerbiológus kitér arra is, hogy az állattartás és a színhús fogyasztása mekkora ökológiai lábnyomot jelent az emberiségnek, és egy pillanatra felveti az állattartók felelősségét is: vajon tisztában vagyunk azzal, hogy milyen környezeti hatása van annak, hogy a kutyánkat/macskánkat konzervvel etetjük? Ennek járunk és számolunk egy kicsit utána.

Az egy dolog, hogy nekünk, embereknek valóban nincs szükségünk minden nap húsra, de mi a helyzet a háziállatainkkal? Nem a hörcsögökről vagy a papagájokról van szó, hanem a kutyákról és macskákról, akiknek a fő eledele a hús illetve a különféle húskészítmények.

Magyarországon elmondható, hogy évről-évre növekszik a macskák és kutyák száma. Hazánkban 2017-ben 2.050.000 darab kutya, 2.280.000 darab macska, 4.438.000 darab díszmadár, 85.000 darab díszhal és 397.000 darab kisemlős, valamint 60.000 darab egyéb hobbiállat (hüllő, kétéltű stb.) élt. Ez a macskák számában többszázezres növekedést, a kutyák számában enyhe csökkenést jelent a 2014-es állapothoz képest.

Egy kiskutya szén-dioxid emissziója sem kevés

Én végeztem egy gyors számítást, hogy tudjam, mennyit „fogyaszt” a mi kistestű (8-9 kg-os) kutyánk.  Konzervből  40,15 kg-ot fogyaszt évente, mellé jön még 29,2 kg száraztáp. Ez összesen 100 konzerv- dobozban és kb. 3 nejlonzsákban érkezik hozzánk. Tehát egy apró kutya kb 70 kg-nyi húskészítményt fogyaszt el évente. Egyetlen kiló hús előállításához hozzávetőlegesen 5 kg CO2 szükséges (a marhától a disznóig vegyesen), tehát a mi kutyánk egyedül kb 350 kg-nyi CO2 kibocsájtásért felelős ÉVENTE! Ehhez még nem számoltam hozzá a csomagolási és szállítási költségeket és egyéb káros emissziókat, de őszintén mondom, hogy egyáltalán nem esik jól belegondolni abba, hogy környezetvédelmi szempontból mi mindennel jár az állattartás. Ha hozzávesszük még a kutyaürüléket, a milliárdnyi nejlonzacskót, a kutyajátékokat, a gyógyszereket és jutifalatokat, szerény becslésem szerint megduplázhatjuk a kutyánkénti károsanyag-kibocsájtás mennyiségét.

Ha pedig felszorozzuk ezt az összeget a fent említett cirka kétmillióval, és feltételezzük, hogy az átlagos kutya súlya kb 15 kg, akkor egy gyors matek után kijön Magyarország kutyáinak éves CO2 terhelése 2.870.000.000 kg/ év. Még leírni is sok. És ismétlem: ez csak Magyarországra vonatkozik!

Mit tehetünk a karbonlábnyom csökkentéséért?

Természetesen nem én lennék, ha nem járnék utána azonnal, hogy mi mindent lehet tenni azért, hogy ezt a rémséges mennyiséget lecsökkentsük. Íme, néhány tipp Neked is!

  • Használj lebomló kakis zacskót! – A környezet nagyon meghálálja, a kaki pedig amúgyis lebomlik! Tudjuk hogy drágább, mint a sima uzsonnás zacskó, de ez is a felelős állattartással jár. Rendelhetsz pl itt is!
  • Vegyél jó minőségű ételt az állataidnak – kissé talán ellentmondásos, de törekedj a kiváló alapanyagokból készült ételek megvásárlására. A kukoricával és egyéb anyagokkal dúsított konzervekből ugyanis többet fogyaszt kedvenced, ráadásul több lesz a melléktermék (kaki) mennyisége is.
  • Hasznosítsd újra a konzervdobozokat, de minimum gyűjts szelektíven! Ültethetsz bele zöldségpalántákat, de kis famagoncok nevelgetéséhez is használhatod!
  • Limitáld a kutya-/cicajátékok mennyiségét! – biztos kell egy huszadik labda a kutyádnak? Na ugye! Tedd csak vissza szépen!
  • Menjetek el nagyokat sétálni – ez nem csak a kutya súlyát, hanem a tiédet is segít kordában tartani!
  • IVARTALANÍTS! A fenti számok alapján nincs szükség több házi kedvencre!
  • Fogadj örökbe! – Ha mégis szeretnétek egy kis kedvencet, a menhelyek hemzsegnek a szeretetre vágyó állatoktól!
  • Néha főzz! – Csirke farhát, rizzsel, zöldségekkel – nem kell, hogy minden nap ezt egye a kutyád, de néhanapján kaphat zöldséggel vagy rizzsel dúsított ételt. Ha beteg, az állatorvos is ezt javasolja, így ártani biztosan nem ártasz neki, de a biztonság kedvéért egyeztess az állatorvosotokkal telefonon!

Nem jó érzés ebben a tudatban élni, viszont tehetünk azért, hogy ez a kibocsájtás csökkenjen! Te belegondoltál már ebbe? Hogy érzed magad tőle? Van, amin képes vagy változtatni?

Forrás: https://www.theverge.com/2017/8/4/16094674/cats-dogs-meat-diet-greenhouse-gases-climate-change

https://www.hellovidek.hu/otthon/2019/02/19/kutyak-es-macskak-mindenutt-evrol-evre-no-a-haziallatok-szama-magyarorszagon

https://www.mnn.com/family/pets/stories/dogs-and-the-environment

Ez is tetszeni fog