Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... A játékbolttól a gyerek nem lesz boldogabb

A játékbolttól a gyerek nem lesz boldogabb

Demeter Zsu

Közeleg a karácsony. Hirtelen mindenkiben felbuzog az ajándékozási kényszer, függetlenül attól, hogy az év többi szakaszában, mennyire törődik az efféle dolgokkal. Az arcunkba már október elején beleüvöltött mikulás és szaloncukor áradatot csak fokozza a november elején kiküldött katalógus, tele csillivillibbnél csillivillibb vackokkal. Mind azt sugallja VEGYÉL!
Én elmondom, miért NE!

Tudatosan ellenállni a marketingnek nehéz. Nagyon nehéz. És minden bizonnyal mi is belegebednénk a vennivalókba – a tennivalókon túl, ha nem zaboláznánk meg magunkat, de úgy istenesen.

Félre ne érts, nálunk is van ajándék – de még milyen – meg ünneplés – de hányszor – meg lakoma – de meddig – mégis van egy mérték, amit szem előtt tartva elértük, hogy lehetőség szerint ne szakadjon meg senki és semmi a fröccsöntött műanyagok alatt.

Lehet, hogy most azt gondolod, kevés pénzed van, de elárulok neked egy legeslegfontosabb dolgot az ajándékokkal kapcsolatban. Időd, még kevesebb. Ha most azt gondolod, hogy három póniló, teljes tartozékkal, plusz entyempentyem boldoggá teszi a gyereket, nyilván nem tévedsz. Ám ha eddig nem jutott volna eszedbe, elmondom. Az olcsóbb már Húsvétkor a kuka martaléka lesz, de a drágát sem fogja már ölelgetni kb. 4 éven belül. És ez majdnem mindennel így van. A MOST, igencsak temporális, hamar elröppen. A játékot leéli, elhasználja, kinövi.

Téged, Titeket, amíg csak éltek, nem fog. Amikor röpke 20-30 év múlva – még belegondolni is nehéz, tudom – a saját gyerekének csillogó szemét nézi, abból, azokból az élményekből fog táplálkozni, amiket Ti, most, Együtt megszereztek!

Gondold végig! Ha szerencséd van, akkor te is a sütemény illatára, a szaloncukorra, a közös vacsorára emlékszel.

Az idő, amiből folyton kevesebb van, ami szinte hihetetlen gyorsan pereg, és kifújja a kezedből a szél, nagyobb érték.

Ezért van egy-két javaslatom.

1. Ha a gyerek még kicsi, akkor nyugodtan minimalizáld a játékok számát. Ez mindenkinél lehet egy érzelmi határ, de hidd el, nincs szüksége minden vacakra, ami csillog, zenél ésatöbbi.

2. Legyetek együtt. Úgy értem teljesen.

3. A mobilokat rakjátok egy sapkába/edénybe/tálba néma üzemmódban és a nap legyen a tiétek. Amit lehet készítsetek el előre. Az idei karácsony legfőképpen hétvégére esik. Szánjatok egymásra időt. Vonjátok be egymást a tennivalók áradatába.

4. Kapcsoljátok ki a tévét! Aznap ne legyen más csak ti, ahogy vagytok.
Tudom, hogy ismétlem, de nem tudom elégszer mondani.
Mikor kamasz lesz, már nem tudod kiimádkozni a szobájából, nem fogod tudni eltántorítani attól, hogy az aktuális kedvessel fusson össze szentreggel, jönnek a haverok, meg a bulik, a kollégium. Hirtelen felnő és nem volt közös karácsonyotok, ahol nem kütyüt nyomogattok naphosszat és azon remeg mindenki, hogy kell még valami.

5. Mielőtt elindulsz a boltba venni neki még valamit, kérlek nézz körül a szobájában. Jó alaposan! És mindazt, amit több mint fél éve nem láttál a kezében, esetleg már vastagon belepte a por, írd fel magadnak. Gondold végig, emlékszel-e rá, hogy mikor kapta, kitől kapta, egyáltalán mit keres ott nálatok. Ha a lista több mint 10 tétel hosszú duplán vagy bajban. Egyrészt halmozol, és őt is erre tanítod, másrészt nem kell nektek több fölösleges vacak.

6. Valami olyat kell adni neki, ami érték lesz a számára. És a legjobb az olyan, amire vágyik és feltöltitek további tartalmakkal. Együtt ismeritek meg, együtt játszotok vele. Felfedezed vele, ott és annyi ideig, ameddig csak lehet.

Az ajándék nem szeret, nem ölel, nem kísér el életed végéig.

Az élmény igen!

Ez is tetszeni fog