Quantcast
Kezdőlap Ajánló A mantrák gyógyitó ereje

A mantrák gyógyitó ereje

pottyos

A zene és a hang gyógyító erejét ősidők óta ismerik és használják számos kultúrában, habár ma nem elsősorban a gyógyító ereje miatt olyan népszerű a zenehallgatás. Az utóbbi években azonban számos kutatás készült azzal kapcsolatban, hogy a zene milyen hatással van bizonyos betegségek lefolyására, hogyan hat az egyes szervekre, sőt, még a különféle zenei műfajok eltérő hatását is vizsgálták. Így egyre inkább körvonalazódik, miben is áll a zene, a hangok gyógyító ereje, hiszen egészségre gyakorolt hatásuk lassanként tudományos alapokon is bizonyítást nyer.

A zene és a hang gyógyító erejét ősidők óta ismerik és használják számos kultúrában, habár ma nem elsősorban a gyógyító ereje miatt olyan népszerű a zenehallgatás. Az utóbbi években azonban számos kutatás készült azzal kapcsolatban, hogy a zene milyen hatással van bizonyos betegségek lefolyására, hogyan hat az egyes szervekre, sőt, még a különféle zenei műfajok eltérő hatását is vizsgálták. Így egyre inkább körvonalazódik, miben is áll a zene, a hangok gyógyító ereje, hiszen egészségre gyakorolt hatásuk lassanként tudományos alapokon is bizonyítást nyer.

mantra 01

A zene mérhető fiziológiai hatásai

Az egyik legfontosabb kutatási eredmény, hogy a zene összehangolja a különféle agyterületeket, egységesebbé és harmonikusabbá teszi az agyműködést, összeköti az emberi agy legősibb területeit a fejlettebb agyi központokkal. A számunkra örömteli zenehallgatás, így a kedvenc zeneszámaink hallgatása mérhetően pozitív hatással van a vérkeringésre és a szív-érrendszer működésére, tágítja az ereket, csökkenti a vérnyomást, vagyis nyugtató, lazító, stresszoldó hatással van az emberre.

Nemrégiben egy stuttgarti kutatócsoport a zenei műfajok vércseppre gyakorolt hatásait vizsgálva jutottak arra az eredményre, hogy a különféle típusú zenék hatására a mikroszkóp alatt figyelt vércsepp különféle alakot vesz fel. A harmonikus zenék (pl. klasszikus zongorajáték) hatására a vércsepp a szemnek is vonzó struktúrába rendeződött, akárcsak egy művészi szőttes, míg vad, diszharmonikus zene (pl. heavy metal torzított gitárokkal) hatására szinte szétesett. Ez a kísérlet párhuzamba állítható a japán tudós, dr. Masaru Emoto vízzel kapcsolatos vizsgálataival, amelyek hasonló eredménnyel zárultak: a pozitív, harmonikus üzenetek (pl. ‘Szeretet’, ‘Köszönöm’, ‘Hála’) csodaszép, hópehelyhez vagy mandalához hasonló szabályos kristályszerkezetet hoztak létre a vízben, a negatív információk (‘Gyűlöllek’, ‘Ostoba vagy’) vagy az emberi test számára nem harmonikus rezgések (pl. televízió, mikrosütő sugárzása) torzult, szétesett, töredezett szerkezethez vezettek.

mantra 02

Snatam Kaur DevaPremalMitenA különféle rezgések tehát – így a hangok és zene is – kimutatható hatással vannak az emberi szervezetre, méghozzá sejtszinten. Nem meglepő, hogy ma már több klinikán is használják különféle célok elérésére a megfelelő zenéket – a páciensek nyugtatására, altatására, műtétek közben, de a lábadozás idején a regenerálódás elősegítésére is.

De mégis hogyan képesek a hangok elérni ezt a hatást?

Ha belegondolunk, minden, ami él, rezeg, az egész Univerzum körülöttünk rezgésekből épül fel. Maga a hang is egy speciális rezgés. A rezgésmintázatok között vannak harmonikusak és kevésbé harmonikusak: amikor például betegség alakul ki a testben, az diszharmonikus rezgésként mérhető és észlelhető. Ha a megfelelő hangmintázatot, éneket, dallamot használjuk az adott szerv elváltozásához vagy tünet kezeléséhez, az segíthet a testünknek az eredeti harmonikus állapotba való visszatérésben.

A világ különféle pontjain elterjedt ősi gyógyító rendszerek szinte mindegyikében nagy hagyománya volt ennek megfelelően a zenével, hanggal, énekkel való gyógyításnak, gondoljunk csak például a sámándobolásra, a táltosok ráolvasó énekeire vagy éppen a különféle mantrákra. A mantrák speciális üzenetekkel „feltöltött” hangrezgések, amelyeket számos különféle cél elérésére alkottak meg az ősi idők mesterei. A világ minden vallása ismer és használ egyedi mantrákat, imákat a kereszténységtől a zsidó és iszlám valláson keresztül az indiai irányzatokig, de a kifejezetten gyógyítást célzó mantrákat leginkább a hindu és buddhista vallásban találjuk meg. Ezeknek a gyógyító mantráknak a célja az egészség helyreállítása, a betegségek megszüntetése, a hosszú élet elérése a mantrához tartozó, a zengetése révén keltett speciális rezgés, valamint a mantrába „kódolt” jelentés és energia révén. „A szakrális éneklés (kántálás) két szinten hat: először is az alapvető hatása, hogy a fizikai síkon a kántálás megnyitja a hangképző szerveket, ami pedig megnyitja a szívet. A kántálás feltölt energiával és életerővel – mindezt sejtszinten. Spiritiuális szempontból konkrétan is segít eljutni abba az állapotba, amely az adott mantra minőségét jelenti. A több ezer éves mantrákat olyan megvilágosodott lelkek alkották meg, akik megértették és egyúttal kísérleteztek is a hangok hatásával és erejével.” Deva Premal

mantra 03

Snatam Kaur mixValóban, az egykori jógik, bölcsek és más mesterek által az adott szavakba, szókapcsolatokba, mondatokba helyezett energiát gyakran hatékonyabbnak tartják, mint a formulák lefordítását. Ezért érdemes mindig az adott nyelven kántálni és az aktuális problémánkra leginkább illő mantrákat használni.

Az indiai vallásban van a legnagyobb hagyománya a szakrális éneklésnek vagy kántálásnak, így nem véletlen, hogy itt találjuk a legtöbb mantrát, amelyek különféle hatásokkal bírnak és különféle célokat szolgálnak. Gyakran éneklik egy-egy istenség megszólítására vagy egy bizonyos minőség (pl. bőség, védelem, szeretet stb.) elérésére. Általánosan igaz, hogy a kántálással keltett hangrezgés tisztítja a csakrákat és a finom energiacsatornákat (a nádikat), a sejtek megnyílnak a finom életerő befogadására, ami segít megvalósítani a mantrához tartozó minőséget. Minél többször zengetünk egy hangmintát, annál inkább ráhangolódunk a rezgésére, és összeolvadunk az általa képviselt minőséggel. A mantrákat hagyományosan 108-szor ismétlik (segítségül a pontos számoláshoz gyakran egy 108 gyöngyből álló imaláncot, malát használnak). Ennek oka, hogy a védikus szent iratok szerint a fizikai és szubtilis testeink 72.000 energiacsatornát, ezen belül 108 fő nádit tartalmaznak. A mantra 108-szor való kántálásával a hangrezgés átitatja a teljes fizikai és energiatestet, a gyógyulás irányába hatva.

Természetesen a speciális célokat szolgáló mantrák mellett léteznek az egészségi állapotra általános pozitív hatással bíró mantrák. Ilyen például Aadays Tisai Aadays mantra, melyet meditációhoz használunk.
Úgy tartják, ez a mantra belénk csöpögteti az univerzum teljes tudását anélkül, hogy egy könyvet is elolvasnánk. Ez a jógi szerény meghajlása a végtelen előtt.

Aadays Tisai Aadays
Aad Aneel Anaad Anaahat
Jug Jug Ayko Vays

Jelentése:
“Minden tisztelet az Egynek, Üdvözlet a Legfőbb Lénynek, akinek a jellemzői leírhatatlanok, Aki kezdet nélkül van, A Megszólalatlan Hang, Akinek a formája Egy minden Koron keresztül.”

SNATAM KAUR VILÁGHÍRŰ MANTRAÉNEKES ELŐSZÖR MAGYARORSZÁGON

BUDAPESTI KONCERT: 2016 OKTÓBER 18.

JEGYVÁSÁRLÁS ITT

Forrás: namaste-elmeny.hu

Ez is tetszeni fog