Quantcast
Kezdőlap Aktuális A nap, amikor abbahagytam annak szajkózását: siess már!

A nap, amikor abbahagytam annak szajkózását: siess már!

pottyos

Egy nap csak 24 órából áll, és az akkor is kevés, ha több dolgot csinálsz párhuzamosan. A folytonos rohanás a megoldás?

Minden perc számít, hiszen rengeteg mindent el kell intézned. Ha valamire várnod kell, akkor a várakozás alatt másik dologba fogsz bele. Hiába csinálsz több dolgot egyszerre, egy nap mégis kevés ahhoz, hogy utolérd magad.

Hajlamos vagy sokáig így élni. A gondolataid és a cselekvéseid értesítések, telefoncsörgések és naptárbejegyzések határozzák meg. És ebben hogy kap helyet a gyerek?

Ha rohanva indulnotok kell, neki még vissza kell szaladnia a táskájáért és a koronájáért.

Ha 5 perccel ezelőtt kellett volna odaérni valahova, ő induláskor akkor is alaposan beköti a gyerekülésbe a plüssjátékát.

Ha csak egy gyors ebdére van időtök a szendvicsbárban, ő biztos szóbaáll valakivel.

Ha siettek valahova, ő biztos minden szembejövő állatot megsimogat.

Ha 6-kor keltek és rohantok, el kell neki magyarázni a reggeli készítésének minden lépését.

Hogy állsz ehhez hozzá? Ha nem fogyelsz eléggé, csak azt látod, hogy a gyerek húzza az időt, hogy miatta lassabb vagy. Semmi mást nem látsz, csak azt, hogy a gyerek lassúsága miatt eggyel kevesebb dolgot tudsz kipipálni a listán. És mi történik? A szó, amit a legtöbbször mondasz neki, az lesz: “Siess!”

Siess, mert elkésünk. Nem érünk oda, ha nem sietsz.
Siess, öltözz már. Siess azzal a vacsorával, mert menni kell aludni.

És igazából attól, hogy sürgeted, a gyerek nem fogja gyorsabban csinálni a dolgokat. Csak azt éred el, hogy többet sürgeted, mint amennyiszer elmondod neki, hogy szereted.

Ha figyelsz, azt veszed észre, hogy mást sem csinálsz, mint sürgetsz egy gyereket, aki szeretné élvezni az életet.

Amint ez felismered, talán változtatni szeretnél. Megfogadod, hogy türelmesebb leszel.

A legkönnyebb része, amikor megpróbálod a “siess” szót kiiktatni a szótáradból. De valóban türelmesen várni, amíg készül, az néha nehezen megy. Megpróbálhatsz elkezdeni korábban készülni, hogy több ideje legyen, de gyakran ilyenkor is el fogtok késni. Akkor azzal nyugtathatod magad, hogy csak pár évig fogsz mindenhonnan elkésni, amíg még kicsi a gyerek.

Ha szánsz rá időt, akkor új és érdekes dolgokat fedezhetsz fel a gyerekeden. Ha elsétáltok a boltba, ő többször meg fog állni. Ilyenkor próbáld meg a teendőket kiverbi a fejedből, és figyeld őt. Láthatod a csodálkozást az arcán, mikor valami új dolgot fedez fel, és az örömet, amikor valami ismerőset. Megláthatsz olyan dolgokat, amiket magadtól nem vennél észre, de ő észreveszi, mert ő még sokkal jobban figyel az apróságokra.

Ha lassabb életet élsz, sokkal gazdagabbat is fogsz. Rengeteg feladat van minden nap, de ha csak ezekre fókuszálsz, elmész az igazán fontos dolgok mellett. Gyerek mellett a legegyszerűbb lelassulni, csak fel kell venned az ő tempóját. Mert ő még őszintén érdeklődő, nem a kötelességek börtönében él.

Ha kap egy ajándékot, és leül, hogy belemerüljön, majd rád néz: “sietnem kell?”, akkor érted majd meg, mekkora károkat okoz az állandó rohanásod.

Dönts úgy, hogy a mában élsz, kiélvezed az élet apró dolgait, nyitott maradsz a világra körülötted. A gyerekeden láthatod, hogy ez milyen fontos.

Ha valamire azt mondod, “erre most nincs idő”, valójában azt mondod, “nincs idő az életre”. Az apró dolgok töltik meg élettel és boldogsággal a mindennapjaid.

Forrás: brightside.me

Ez is tetszeni fog