Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... Anyák nyara

Anyák nyara

Czafrangó Ági

Mióta anya vagy, a nyár már nem az önfeledt szórakozásról szól.
Nyaralás idején ugyanolyan korán kelsz, mint mások munkanapokon, sörből be kell érned alkoholmentessel, Szigetből is csak a Gyerekre jutsz el.
Mi minden változott?

Felkészülés a nyárra

Anyává válásod előtt nyilván már február végén elkezdtél szolidan szolizni, hogy kellemes csokibarna színben tündökölj, mire a strandon ledobod a textilt. Az arcbarnítót persze nem kellett használnod, mivel nyaktól felfelé már a télvégi síelésen megfogott a nap. A vízparton már csak karotinos napolajjal kenegetted magad, hogy barnulásod láttán mindenki sárguljon az irigységtől.

Anyaként, mire májusban észreveszed, hogy már nem kell ráadni a gyerekre az overallt, késő, addigra akaratlanul zebracsíkosra napoztad a vállad a játszótéren, ötféle különböző pántos topban.
A strandra csak az extra szenzitív, 50 faktoros babanaptejet viszed el, amit persze magadon is tesztelsz, így az UV sugaraknak esélyük nem lesz nyomot hagyni rajtad. Ennek eredményeként még augusztusban is olyan fehér leszel, hogy a napsugarak gyakorlatilag visszaverődnek a testfelületedről.
Ha mégse kened be magad, nyert ügyed van: egyenletesen fogsz lesülni, mivel nem lesz alkalmad órákig feküdni, csak a talpad nem éri majd a nap, a gyerek után szaladgálás közben.

„Beach body”

Amíg nem kellett az utódaidról gondoskodnod, természetesen már az újévi fogadalom keretében, január 2-án megvetted a fitnesz bérletet, és elkezdtél szó szerint gyúrni a tökéletes beach body-ra, amit persze mindig el is értél júniusra.

Elfoglalt anyaként viszont túl későn eszmélsz: mire elolvad az áprilisi hó, és berobban a nyár, már nincs idő letornázni a súlyfelesleget, utolsó reményed egy „ápol és eltakar”-típusú úszódressz haladéktalan beszerzése:

Fürdőruha vásárlás

Míg gyermektelen nőkorodban a megfelelő bikini kiválasztásának fő kritériumai a trendi szín, divatos fazon és előnyös optikai tuning voltak, a szülés óta merőben új szempontrendszer szerint választasz.
A tökéletes „anya-kini” fő ismérvei:
a.)    eltünteti anyaságod minden jelét (a gyereken kívül)
b.)    megakadályozza, hogy alul vagy felül kitüremkedjen, kibuggyanjon, vagy egyszerűen kiessen, az, aminek nem kellene, miközben lehajolsz / leguggolsz homokozni
c.)    nem úgy nézel ki benne, mintha a gyerekeid nagyanyja lennél
Hosszas keresgélés után végül rájössz, hogy az összes szempont egyszerre nem fog teljesülni, fájdalom, de el kell engedned a c.-t.

Nyári programok

Bográcsozás a telken, barbecue a teraszon, szalonnasütés a kertben – mind nagyon kecsegtető formái a kültéri közösségi étkezésnek, ám ha totyogó korú gyereked van, rá fogsz jönni, hogy egyáltalán nem. A nyílt tűz legalább olyan vonzó a kis csemeték számára, mint ünneplő ruhában a pocsolyába ugrás, így a kerti party nagy részét a gyerek hajkurászásával, elterelésével, és folyamatos „nem szabad”-ozással fogod tölteni.

Jó hír, hogy anyaként az unalmas rafting-parasailing-jet ski – jellegű nyári sportokat sokkal izgalmasabb tevékenységekre cserélheted le, úgy, mint gyorsgyaloglás babakocsival a flaszteren, bicikliző gyerek után futás kiabálással, vagy pillangóúszás a fél méteres gyerekmedencében.

Túlélőkészlet a nyárra

Míg ifjú hajadonként nyári túlélőkészleted egy retikülbe rejtett váltás bugyi volt (ki tudja, hol ér majd az este?) addig anyaként a karodhoz nőtt pelenkázótáska legfontosabb tartalma szintén egy váltás bugyi – a gyereknek (ki tudja, hol ér majd „baleset”?)
Meglehet, hogy lánykorodban a nyári partykészlet csupa 18 év felettieknek árusított élvezeti cikkből állt, most pedig csak 18 év alattiakat kiszolgáló élvezeti cikkek: játékok, nasik, plüssállatok domborítják a puttonyod, bármerre visz is az utatok: egy szomszédos országba, vagy a szomszéd szobába.

Nyaralás

Kisgyerekkel nyaralni pont olyan, mint az utazási irodák reklámfilmjeiben: kéz a kézben sétáltok a naplementében, miközben a tenger lágy hullámai nyaldossák a lábaitokat.
Nem.
A nyaralás hosszával megegyező ideig tart az utazás megtervezése, a pakolás, az elindulás, a hazaérkezés utáni mosás (vasalás nélkül is), majd a lakás eredeti állapotának helyreállítása. Nem hagyhatod otthon a sebtapaszt, fertőtlenítőszert, lázcsillapítót, defibrillátort (magadnak), és ha aggódó típus vagy: a gyerekorvost sem.
A városnézés, kultúrprogramok, bulizás elmaradnak, de legalább a gumimatracon szundítás hiányáért kárpótol a délutáni szieszta a gyerek alvásidejében. Ennek ellenére nem tudsz úgy hazajönni a családos nyaralásról, hogy ne legyél sokkal, de sokkal fáradtabb, mint utazás előtt.

De tudod, mit?

Mióta anya vagy, azóta szól csak igazán az önfeledt szórakozásról a nyár!
Kit érdekel, hogy áll rajtad a fürdőruha, miközben újra gyerek lehetsz, és homokvárat építhetsz a strandon. Nem ciki, ha a fesztiválon egy Virgin Mojito után az első sorban táncolsz és énekelsz önfeledten – Halász Judit koncertjén. A kis felfújható medencét pedig már évekkel ezelőtt be kellett volna szerezni a teraszra, nincs is ennél jobb hely átvészelni a kánikulát!

Élvezzétek ki a nyár minden percét, teremtsetek életre szóló élményeket a gyerekeknek – és magatoknak is!

Ez is tetszeni fog