Quantcast
Kezdőlap EgészségAnya lelke ANYUkáció – avagy nyaralni mennek az anyukák!

ANYUkáció – avagy nyaralni mennek az anyukák!

Kovács Móni

Anyaként biztosan ismerős az érzés, amikor nyaralni indul a család. Van egy csodálatos tündér, aki fejben tartja, hogy mindenkinek bekerült-e a bőröndbe az úszócipője, aki feltölti a gyógyszeresdobozt (és nem felejti otthon!), aki mindenkinek megfelelő naptejet vásárol és csomagol, és akár még a porszívót is beszuszakolja a csomagtartóba, ha orrszívós korú gyerek van a családban. Igen, ezek a csodálatos tündérkék az anyák!

Mindenki pihen (?)

Az utazás alatt az anya az, aki énekel, leköti a gyerekeket, míg a férj vezet. Persze van, aki felváltva csinálja, így 50-50%-ban oszlik meg az arány (van ilyen? ?), de valljuk be nyugodtan: az indulástól az érkezésig egy édesanya ugyanazokat a dolgokat csinálja, mint otthon, maximum egy kicsit „lazábban”: gondoskodik a családjáról. Néha persze belefér az éttermi vacsora, vagy félpanziónál jól jön a svédasztalos reggeli, de ha valaki lázas, fáradt, nem tud elaludni, akkor az édesanya az, aki helyrehozza a dolgokat.

Nyaraljanak az anyukák is!

Ezt a piaci rést pillantja meg egyre több turisztikai cég, szálloda, és kifejezetten édesanyák részére állítanak össze egy- vagy kétnapos hétvégi programokat. Szinte mindenhol része a pakknak a bor és a csokoládé no meg az elengedhetetlen masszázs is, hiszen ezek a vállalkozások jól tudják: az anyáknak igenis szükségük van a teljes ellazulásra – gyerekek és férj nélkül!

Vannak, akik egész nap a szobában fekszenek és kapcsolgatnak a tévécsatornák között (úgy, hogy senki nem szól bele!), mások (a tehetősebbek) full-extrás kirándulással egybekötött több napos nyaralásra is benevezhetnek. Egyelőre külföldön jobban beindult a „trend”, de egy ilyen 4-5 napos kirándulásért akár 1600 dollárt is elkérhetnek!

Nem elég az „énidő”!

Már nyilvánvalóvá vált, hogy a mai kor anyáinak nem elég napi fél óra, vagy egy óra „énidő”. Képtelenség ennyi idő alatt kikapcsolni, elvonatkoztatni az otthoni tennivalóktól, mert mire végre sikerülne pihenő üzemmódba állítani az agyunkat, máris hazaérünk, és a fülünkbe kiabálnak imádott csemetéink, felbukkan a mosogatni való edénykupac és ellep bennünket a szennyeskosár tartalma. Ha ez nem lenne elég, a gyerekeink azonnal nyúzni kezdenek bennünket: ki ezért, ki azért.

Olcsóbban is megúszhatod!

Itthon még nem egészen honosult meg ez az úgynevezett „anyukáció” (angolul MOMcation), de ez nem is baj, mert ügyes szervezéssel bármikor lefoglalhatunk magunknak és anyabarátnőinknek egy apartmant (lehetőleg „vésztávon” belül). Nem mindenki ragaszkodik a wellness és masszázs szolgáltatásokhoz, van aki annyival is beéri, hogy végre úgy egye meg az ebédjét, hogy nem kell felállnia, vagy melegen kortyolhassa el a kávéját.

Ha a gyerekeid már elég nagyok, vagy a férjed elég kompetens, esetleg sikerül beszervezni a nagyit vagy egy megbízható bébiszittert (esetleg testvért, unokahúgot, anyuka barátnőt), akkor te is nyugodt szívvel elhúzhatsz 1-2 napra, hogy TÉNYLEG kikapcsolódhass!

Telefonokat lehalkítani, kedvenc számokat berakni, és indulhat a vakáció!

Ti elmennétek ilyen anyukációra? Ha igen, kivel? Közeli úticélt választanátok, hogy vész esetén hazarohanhassatok, vagy minél távolabbit: oldják csak meg az otthoniak a felmerülő problémákat?

Ez is tetszeni fog